دکتر پژمان بختیارینیا در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به ۱۲ شهریورماه روز بهورز اظهار کرد: در ۱۲ شهریورماه سال ۱۳۶۳ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وقت با هدف کمکرسانی هر چه بیشتر به بیماران روستایی و همچنین در راستای تحقق یکی از اهداف مقدس انقلاب اسلامی مبنی بر فقرزدایی از روستاها دست به تاسیس خانههایی با نام خانه بهداشت زد و برای تامین کادر متخصصان خانهها به تربیت افرادی پرداخت که "بهورز" نام گرفتند. این روز فرصتی مغتنمی است تا از تلاشها و مجاهدت بینظیر بهورزان، این خدمتگزاران اول جبهه سلامت و مربیان آنها تقدیر شود.
وی افزود: روز بهورز یادآور ارزشهای نظام مراقبتهای اولیه بهداشتی درمانی برای تحقق اهداف نظام سلامت است؛ روزی که یادآور حماسهها و مجاهدتهای بینظیر بهورزان در چالشهای نظام سلامت مانند همهگیری کووید - ۱۹ و خدمترسانی به دورترین مناطق روستایی است.
بختیارینیا بیان کرد: بهورز کارمند بهداشتی در روستا است که در یک یا چند خانه بهداشت مشغول به کار است. معمولاً در هر خانه بهداشت یک بهورز مرد و یک بهورز زن مشغول به کار هستند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان ادامه داد: خانه بهداشت محیطیترین واحد روستاسی ارائه خدمت در نظام شبکههای بهداشتی درمانی کشور است. هر خانه بهداشت بسته به شرایط جغرافیایی به ویژه امکانات ارتباطی و جمعیت یک یا چند روستا را تحت پوشش خود دارد.
وی با بیان اینکه دوره آموزشی بهورزان متناسب با شرح وظایف شغلیشان است، عنوان کرد: بهورزان برخاسته از میان جامعه و با انتخاب مردم هستند و با مشکلات جامعه تحت پوشش، خصوصیات فرهنگی و رفتاری مردم آشنایی دارند و قابلیت ارائه خدمات ادغام یافته متعدد را دارند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: بیشک یکی از مهمترین و اصلیترین عوامل موفقیت نظام سلامت توجه به نظام شبکهای است که در آن خانه بهداشت به عنوان اولین و اصلیترین سطح ارائه خدمات بهداشتی است. در این سطح از ارائه خدمات، پیشگیری در اولویت قرار دارد و توجه به درمان نیز در آن معطوف به پیشگیری است.
بختیارینیا با اشاره به شرح وظایف بهورز، بیان کرد: شناخت موقعیت جغرافیایی و جمعیتی منطقه، انجام سرشماری در منطقه تحت پوشش، بیماریابی و گزارش موارد جدید بیماری به مراکز خدمات جامع سلامت، ارجاع بیماران به سطوح بالاتر، درمانهای ابتدایی، ارائه آموزشهای لازم به جمعیت هدف، واکسیناسیون گروههای هدف، مراقبتهای بهداشتی دهان و دندان گروه هدف در مراکز بهداشت و توجه جدی به برنامه جوانی جمعیت برخی از وظایف بهورزان هستند.
وی افزود: همچنین انجام کارسنجی روزانه و بازرسیهای بهداشت محیط و حرفهای از کارگاههای تحت پوشش، انجام نمونهگیریهای لازم، بازرسی و انجام خدمات بهداشتی در مدارس تحت پوشش، آموزش و مراقبت از بیماران روان، فشار خون و دیابت، ارائه مراقبتهای اولیه بهداشتی به گروههای هدف، شامل مراقبت از کودکان، دانشآموزان، جوانان، میانسالان، سالمندان و نیز مادران باردار در جمعیت روستا و ثبت کلیه اقدامات در سامانه یکپارچه بهداشت سیب یا روستاهایی است که تحت پوشش آن خانه بهداشت هستند از دیگر وظایف بهورزان هستند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به نقش بهورزان در نظام سلامت، گفت: امروزه در همه جای دنیا نام بهورز شناخته شده و نقش و جایگاه بهورز از ابتدا تاکنون در سطح مناسبی از نظام سلامت تعریف شده است. قابل ستایشترین جنبه کار بهورزان و مجموعه نظام سلامت این است بهورزان در کنار ارائه موثر خدمات بهداشتی، دستاوردهای عظیمی در مناطق محروم کشور داشتهاند.
وی افزود: به کارگیری بهورزان، نمونه بسیار مناسبی از روشهای کم هزینه و پرثمر در نظام سلامت است. آنان از میان مردم انتخاب شدهاند و با آموزش فراگیر مطالب بهداشتی، به مردم خدمت میکنند. بهورز دردآشنای مردم و مورد اطمینان آنها است و این امر، مهمترین رمز موفقیت این عزیزان است.
انتهای پیام