دکتر حسن بهرام نیا استاندار ایلام با حضور در خبرگزاری ایسنا ضمن گفت و گو با دکتر محمد مهدی خیرجو مدیرعامل ایسنا به سوالات خبرنگاران این خبرگزاری پاسخ داد.
وی در ابتدا با اشاره به جایگاه ممتاز ایسنا بین جامعه ی مخاطب و تهیه اخبار مهم، تاثیرگذار، تامل برانگیز و به موقع توام با صداقت و براساس واقعیت های جامعه و اعتمادسازی این رسانه به نقش استان ایلام در بحث اربعین پرداخت و گفت: اولا نگاهمان به اربعین یک حلقه واسط بین عاشورا تا ظهور است. ما باید اربعین را نصب العین قرار دهیم و همه کارهای ما باید برگرفته و الهام بخش از اربعین باشد.
بهرام نیا با اشاره به این که ایلام که قطب و گرانیگاه اربعین، با وجود تعداد زایری که این مرز را انتخاب می کند، است، گفت: طبق آمار احصا شده از سایت سماح بین ۵۵ تا ۶۰ درصد زایران این مرز را برای حضور در پیاده روی اربعین انتخاب کرده اند.
در همین راستا باید میزبان همیشه بستر را به گونه ای فراهم کند که به مهمان حال و هوای خوبی دست دهد و ما بعنوان میزبان که داعیه پایتخت خادمین سیدالشهدا را داریم و قطعا این انتظار از چنین مردمی درمقایسه با سایر استانهای زایر پذیر بیشتر است، باید از همه ظرفیت ها در این راستا استفاده کنیم و چون بنده سال ۹۰ معاون سیاسی استان بودم و شناخت جغرافیایی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی از منطقه داشتم، به بحث فراهم کردن زیر ساخت ها برای یک سفر راحت، ارزان و ایمن که جزء تاکیدات رییس جمهور بود را رقم زدیم.
وی با بیان اینکه همه در این راستا از قبل از ما برای اربعین زحمت کشیدند منتهی اوج خدمت به زایرین، خود را در سال گذشته نشان داد، افزود: به طور مثال سال گذشته حداکثر ماندگاری یک زایر برای سوار شدن به اتوبوس و برگشت به شهر خود ۱ تا ۱ و نیم ساعت بیشتر طول نکشید، در صورتی که سنوات قبل از آن این ماندگاری بیشتر بود.
استاندار ایلام به مشکل کمبود آب، قطعی برق و مشکل فاضلاب در سنوات قبل و حل این مشکلات از سال گذشته، گفت: زیرساخت هایی مثل اینترنت و سایر خدمات به زایرین هم فراهم شده است. هم چنین سال گذشته ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار متردد را در مرز مهران داشتیم که اقدامات خوبی برای سفرراحت آنها انجام شد.
وی در ادامه عنوان کرد: امسال متعاقب سال گذشته نسبت به تکمیل و یا ایجاد برخی زیرساختها اقداماتی صورت گرفت به طورمثال از نقطه صفر ورودی به حوزه سیاسی و جغرافیایی ایلام که از بخش شباب است، راههای مواصلاتی منتهی به مرز مهران به اضافه ۱۱ استان را شروع کردیم به طوری که از شباب تا خود ایلام که حدود ۴۷ کیلومتر است که ۲۰ کیلومتر چهار خطه بود و در حال ایجاد ۲۰ کیلومتر دیگر در قالب سه مقطع با سه پیمانکار هستیم. هماکنون این اقدام در حد بیس ریزی است که حدود سه تا چهار کیلومتر باقی میماند که در حال احداث تونل آزادی هستیم. یعنی علاوه بر تونلی که هماکنون وجود دارد جهت رفت و برگشت زائرین تونل آزادی نیز احداث شود تا کسی که وارد استان میشود از سمت کرمانشاه مستقیما وارد چهار خطه شود و به مهران منتهی شود.
وی افزود: چند روز آینده به طور کامل از شهر ایلام تا پایانه شهید سلیمانی کل این مسیر چهار خطه میشود. در این راستا دو تونل با ۸۸۰ متر و دیگری تونلی با ۷۰۰ متر مربع چیزی حدود ۱۶۰۰ متر در این مسیر ساخته شده است که مقداری از لاینینگ تونل اول باقی مانده بود ولی ما آن را زیر بار ترافیک بردیم چون لاینینگ مشکلی نداشت. لاینینگ و آسفالت تونل دوم نیز به طور کامل انجام شده و هر دو تونل شامگاه یکشنبه زیر بار ترافیک رفته است. یعنی کسی که از کرمانشاه وارد ایلام میشود از همان ابتدا وارد چهار خطه شده تا به پایانه شهید سلیمانی برسد و این واقعا یک تحول بزرگ است که صورت گرفته است نهتنها در ایلام بلکه در سایر راههای منتهی به ایلام این اقدامات انجام شده است.
بهرامنیا در ادامه گفت: ما بجز مرکز استان و شهر مهران ۱۰ شهر داریم که راههای مواصلاتی آنها که دارای ۱۷ پیچ خطرناک بود لذا بخشی از آنها در قالب واریانتهایی که زده شده را اصلاح کردیم و چیزی حدود ۱۷۰ کیلومتر روکش آسفالت را در این ایام انجام دادهایم. در همین راستا ۵۰ هزار نصب علائم در طول مسیر داشتهایم.
استاندار ایلام افزود: همچنین بعد از تونل وارد پل صلواتی و پل کنجانچم میشوید که پل صلواتی ظرف ۴۵ روز در سال گذشته ساخته شد که کار بسیار فوقالعادهای که باید در رکورد ها ثبت شود، اما امسال آسفالت و خاکریزی آن انجام شده است. گفتنی است در پل کنجانچم در سال ۱۳۹۸ تصادفی رخ داد که چون یک طرفه بود، جاده ۲۴ ساعت بسته شد و مسافران در عسر و حرج بودند ولی امسال این مشکل نیز حل شده است.
وی در ادامه تصریح کرد: در بخش زیرساختها قبل از ورود به شهر مهران تقاطع غیرهمسطحی به نام پل روگذر داریم که قبل از ورود به شهر مهران بوده و امسال ایجاد شده و ظرف فردا و پس فردا زیر بار ترافیک میرود و کارکرد آن هم جلوگیری از ترافیک است. یعنی خودروهایی که از سوی ایلام به سمت مهران در حرکتند برای آنها رمپ ورودی گذاشتیم که از پل دور بزنند و به سمت دو پارکینگ با مساحت ۸۰ هکتار که در آنجا مستقر کردهایم، بروند.
وی افزود: یک پارکینگ سال گذشته با ۵۵ هکتار و با ظرفیت ۶۰ هزار خودرو ساخته شد و امسال نیز پارکینگی با ۲۵ هکتار با ۴۰ هزار خودرو ساخته شده است. در واقع امسال ۱۰۰ هزار خودرو در دو پارکینگ جایگزین خواهند شد. با این تفاوت که سال گذشته سرویسهای بهداشتی در این دو پارکینگ بسیار محدود بود و نمازخانه نداشت و با مشکلاتی مثل کمبود آبسردکن نیز روبهرو بود ولی امسال دور تا دور پارکینگها با دیوار بتنی جهت حفاظت از خودروها محصور شده، چند برج نوری نیز در این پارکینگها ایجاد کردیم، دو باب نمازخانه بزرگ، بهداشتی و متناسب با فناوریهای روز ایجاد شده و در همین راستا چند چشمه سرویس بهداشتی در جاهای مختلف آن احداث و آبسردکنهایی با فناوری روز که مدام آب خنک دارند، فراهم کردهایم.
وی افزود: نصب نشیمنگاهها و سایهبانهای جزیی برای استراحت زائرین نیز در این دو پارکینگ تعبیه کردهایم. در طول مسیر کارهای زیادی انجام شده از جمله توسعه و تامین و ایجاد حسینیهها و نمازخانهها. مثلا در حال احداث مسجد بزرگی در سهراهی جندالله هستیم. همچنین در سهراهی صالحآباد حسینیهای که نیاز به مرمت و بازسازی و تجهیز داشت در حال انجام است. در بخش گلان نیز چند چشمه سرویس بهداشتی و حمام ایجاد شده، همچنین راههای مواصلاتی که به مهران منتهی میشود برای کل شهرستانها ایجاد شده است.
وی در ادامه درخصوص برکات اربعین برای استان ایلام نیز گفت: از سالی که بحث اربعین کلید خورد زیرساختها و وضعیت کالبدی شهرستانها، مبلمان و فضای سبز آنها با امروز که میزبان این تعداد زائر اباعبدالله هستیم تفاوت قابل ملاحظه ای دارد که این مساله به برکت اربعین است. در طی همین دو سال شش هزارو ۴۰۰ میلیارد تومان در دولت سیزدهم برای زیرساختهای اربعین هزینه شده که قریب به پنج هزار میلیارد آن مربوط به زیرساختها و راههای استان است. یعنی برکت اربعین این بود که انقلابی در راههای استان به وجود آمد و ایلام به واسطه اینکه آخرین نقطه جغرافیایی در بخش غرب و شمال غرب و بنبست بود به هیچ جایی راه نداشت و یا در بحث تورم استان همیشه نگین تورم کشور بود اما امروز تورم استان هشت پله پایین آمده و بهبود یافته است که بخشی از این مساله و زیرساختها و نظارتها که صورت گرفته ثمره اربعین است و یا همین مباحث مربوط به سرویسهای بهداشتی و زیرساختها و مسائل گردشگری و مبلمان شهری و اعتباراتی که به شهرداریها اختصاص داده شده که همه صرف شهرسازی، زیباسازی، مبلمان و کارهای مربوط به امور اجتماعی میشود، همه به برکت اربعین است.
وی با بیان اینکه اربعین بود که استان ایلام را نجات داد و روز به روز ارتقا میدهد و آن را به جایگاهی رسانده که از نظر ژئوپولتیکی ایلام در حال حاضر در جایگاهی است که حتی جامعه تشییع هم متاثر از این جایگاه آن است، گفت: امروز جایگاه ایلام بیبدیل است. مثلا در حج سه میلیون حاجی بیشتر نمیتوانند حضور داشته باشندولی در اربعین بیش از ۲۰ میلیون نفر شرکت میکنند و یا در حج قشر خاصی شرکت میکند ولی در اربعین همه تیرهها و مذاهب حضور پیدا میکنند که این یک موقعیت بیبدیلی است که به واسطه اربعین ایجاد گردیده است. لذا اربعین میتواند الهامبخش برای همه جوانب مرتبط با یک استان باشد مانند بخشهای مدیریت، اقتصاد، مبانی فرهنگی و اجتماعی.
بهرامنیا در ادامه تصریح کرد: لذا این اربعین با این نگاه و جایگاه چنین تحولاتی را در استان ایلام ایجاد کرده و ما باید از این ظرفیت معنوی برای توسعه همهجانبه استان استفاده کنیم.
وی با اشاره به ایجاد منطقه آزاد در ایلام گفت: این منطقه میتواند ایلام را به استانی غنی و ثروتمند تبدیل کند. چون ما میتوانیم کالاها را به صورت ترانزیت به سمت سوریه و بندر لازقیه و از آنجا به اروپا انتقال دهیم که همه به برکت اربعین است.
استاندار ایلام به ساخت پایانه برکت در سال گذشته به مساحت ۴۰ هکتار نیز اشاره کرد و گفت: همه پایانه خاک رس بود و گرد و خاک باعث آزار و اذیت زائرین و کسانی که آنجا را مدیریت میکردند، میشد. امسال شش هکتار به مسافت این پایانه اضافه کردیم و آن را به ۴۶ هکتار رساندیم که تاکنون ۳۶ هکتار آن به طور کامل آسفالت شده و در آنجا سایهبان زدهایم و آبسردکن مستقر کردهایم و سکوهای ناقص را تکمیل کرده و علائم زیادی در آنجا نصب شده و برای فروش بلیط نیز اتاقکهایی نیز در آنجا ایجاد کردهایم. قبلا موکبهایی در این قسمت داشتیم که سرپوشیده نبود. امسال چندین موکبها در آنجا مستقر شده و همه اینها زیرساختهای خوبی است ولی باید ارتقا دهیم.
بهرام نیا ادامه داد: در پایانه شهید سلیمانی که نقطه صفر مرزی و محل عزیمت زائران از ایلام به عراق است، سال گذشته تنها سه درب کوچک وجود داشت که با رایزنی با کشور عراق که جای تقدیر و تشکر از مقامات و مسئولان آن دارد، این تعداد درب امسال پنج درب شده، همچنین در این پایانه با کمبود سایهبان مواجه بودیم که در این راستا ۲۰ هزار متر مربع سایهبان با سازههای فلزی و حدود ۱۰ هزار متر مربع سایهبان شیب دو لایه ساخته شده است.
وی به نصب کولر و آبسردکن بیشتر در این پایانه اشاره کرد و گفت: همه امکانات در حد مکفی نه کامل ایجاد شده تا زائرین به راحتی از مسیر عبور کنند.
بهرامنیا افزود: مشکلی که با طرف عراق داشتیم معطلیای بود که زائران با آن مواجه بودند. آنها با دستگاه پاسپورتخوان کار انجام میدادند نه بارکدخوان که امسال این مشکل نیز برطرف شده و با بارکدخوان زائرین سریعتر وارد عراق میشوند و معطلی آنها کمتر میشود. از دیگر اقدامات صورت گرفته این است که بسیاری از محورهای مربوط به میدان اربعین آسفالت شده و یک جاده مجزا تحت عنوان جاده خدمتی امدادرسانی برای عبور خودروهای هلالاحمر و وزارت بهداشت ایجاد شده و تا نقطه صفر مرزی ادامه دارد تا اگر کسی با مشکلی مانند گرمازدگی یا بیماری مواجه شد سریعا از این محوطه توسط ماشینهای امدادی منتقل شود.
وی افزود: هم چنین کار بزرگ دیگری که انجام شده و مصداق کارهای جهادی است این که ظرف ۹ ماه ۲ ساختمان ۲ طبقه بزرگ مربوط به علوم پزشکی تحت عنوان فوریت های پزشکی با ۴۰ میلیارد تومان و استقرار ۱۵۰ تخت ساخته شد تا به مجرد این که کسی نیاز به استراحت و یا درمان داشت به آنجا منتقل شود. هم چنین ساختمانی مربوط به هلال احمر جهت کارهای امدادی و فوریت های پزشکی ساخته شد.
بهرام نیا اظهار کرد: امسال در مقایسه با سال گذشته هر زایری اگر برای چندین بار از این مسیر عبور کرده باشد پی به این تفاوت ها خواهد برد. به جز این موارد در ۱۱ شهرستان دیگر ستاد اربعین از فرمانداران، سپاه، عتبات عالیات و امام جمعه ها تشکیل شده که به محض ورود مردم از آنها استقبال و پذیرایی می شود. موکبهایی هم در مدخل و طول مسیر منتهی به مرز مهران نیز جهت خدمت به مردم ایجاد شده است.
استاندار ایلا م با بیان اینکه این اربعین، اربعین مردمی است و از اول هم همین طور بوده است، گفت: حسب تاکید ریاست محترم جمهور که گفتند اربعین باید مردمی باشد ما نیز این مساله را مورد توجه قرار دادیم و در ابتدای هفته گذشته همایش موکبداران در سطح استان را ایجاد کردیم که از سراسر استان موکبدارها در مصلی بزرگ ایلام به تعداد ۲۵۰۰ نفر حضور پیدا کردند که در این راستا وزیر و معاون وزیر کشور اعلام کردند ایلام برای سایر استانهای زائرپذیر می تواند به عنوان یک الگوباشد که اینها مصادیق مردمی بودن اربعین است.
وی با بیان اینکه نزدیک به ۳۱۸ موکب رسمی و ۲۰۰ موکب غیررسمی در ایلام وجود دارد، گفت: موکبهایی نیز توسط مردم دایر شده و خانه مردم ایلام بیتالحسین شده و عنوان میکنند ما خدمتگزار زائرین ابا عبدالله الحسین (ع) هستیم. در واقع در حال حاضر فضای محیطی و تبلیغاتی استان در ۱۲ شهر استان که زائر وارد آنها می شود تا مهران فضاهای اربعینی است و توسط مردم با انجام کارهایی مانند نوشتن شعائر اسلامی و حتی کوهنویسی انجام میشود.
بهرامنیا با بیان اینکه فضای حسینی اربعینی و معرفتافزایی در ایلام حاکم است، گفت: سال گذشته برای معرفتافزایی که مورد تاکید مقام معظم رهبری و امام جمعه ایلام بود بیش از ۵۰۰ روحانی در مواکب جهت برپایی سه وعده نماز مستقر شدند و امسال هم همین مساله صورت میگیرد. همچنین نصب بنرها و تابلوها که عمدتا توسط خود مردم صورت میگیرد و ما بر آنها نظارت داریم، انجام میشود. در واقع در مسیر اربعین چنین آرایش دینی و مذهبی برای زائران مشخص و روشن است.
وی ادامه داد: موضوع دیگر اینکه چون زائرین در برگشت از اربعین در عسر و حرج بوده و به خاطر خستگی و گرمای هوا آستانه تحملشان کم میشود و بلافاصله به سراغ وسایل نقلیه میروند لذا در جلسه ستاد اربعین عنوان کردیم با وجود اینکه ۶۰ درصد از زائرین از مرز ایلام وارد شدهاند ،برای تامین اتوبوس امسال حدود شش تا هفت هزار اتوبوس در نظر گرفته شود که سال گذشته این تعداد سه هزار اتوبوس بود تا زائران را به مهران منتقل کنند و مبلغ آن هم اعلام شده است.
وی به بحث نذر مسافر اشاره کرد و گفت: هزینه ماشین دربستی از ایلام تا پایانه مهران حداقل ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان است که هر کسی نذر مسافر کند اگر میتواند در این زمینه کمکی کند و این مساله برای مواجه شدن برای کاهش ناوگان و اتوبوسهاست لذا توصیه میشود مردم با وسایل شخصی به مرز مهران بیایند و اگر امکان دارد خالی نیایند و نذر مسافر داشته باشند تا به این وسیله در برگشت با کمبود ناوگان حملونقل مواجه نباشیم.
استاندار ایلام همچنین به بحث امنیت زائران اشاره کرد و گفت: امنیت کامل برای زوار تامین شده و در این زمینه بحث وجود بالگردهای سپاه، فراجا و ارتش و همچنین بالگردهای اورژانس به اندازه کافی وجود خواهد داشت و هواپیمای ۳۳۰ نیز برای انتقال مصدومان و بیماران در نظر گرفته شده است. خوشبختانه مشکل خاصی وجود ندارد و همه چیز به صورت نسبی فراهم است و آن سوی مرزها نیز کارهای خوبی صورت گرفته است. دولت عراق در آن سوی مرز سایهبانهایی زده قبلا بعد از خروج زائر از ایران آنها وارد فضای باز و غیرآسفالت میشدند ولی امسال طرف عراقی نیز سایهبانهای مسقف و مسیر آسفالتشده ایجاد کرده که در مقایسه با سال گذشته این اقدامات از ویژگیهای آن سوی مرز نیز است. امسال با استقرار سایهبانها و مهپاشها و شنریزی و آسفالت زمینه خیلی از امکانات آن سوی مرز نیز فراهم شده است.
وی افزود: در آن سوی مرز هم مواکب خوبی داریم و برق و آب به طرف عراقی دادهایم و هر کمکی بخواهند دریغ نمیکنیم چون تعامل بسیار عالی با ما داشتهاند که جای تشکر دارد.
وی سقف حداقل ۲۵ هزار تومان را هزینه پارکینگها در مرز مهران عنوان کرد و گفت: با این تفاوت که پارسال دور تا دور پارکینگها حصار نکشیده بودند و ماشینها بیمه نبودند اما امسال این دو مساله نیز حل شده و حتی ماشینآتشنشانی و سیستم پایش تصویری نیز در پارکینگها مستقر شده است.
وی ضمن تشکر از مردم ایلام به ویژه مردم مهران عنوان کرد که عمل و گفتار و حرکات مردم ایلام به گونه ای است که این استان به عنوان پایتخت خادمان سیدالشهدا ثبت و ضبط شده است. مردم مهران در این ماه کسب و کار ندارند و خانههایشان به عنوان بیت الحسین مورد استفاده قرار میگیرد و این نشان دهنده یک رویکرد و تحول فرهنگی است.
بهرام نیا ادامه داد: مردم ایلام در دوران دفاع مقدس نیز نشان دادند که ویژگیهای خاصی دارند و در آن دوران با حفظ شهرها پشتیبان خوبی برای برادران و همسرانشان در جنگ بودند و اینها ویژگیهای فرهنگی و تاریخی کم نظیر استان است که در بحث اربعین به اوج رسیده است تا جایی که امروز همین که زائری وارد استان ایلام میشود مورد تکریم قرار گرفته و در منازل مردم اطعام میشود.
وی با بیان این که این اربعین در همه شئونات و سکنات فردی و اجتماعی مردم ایلام تاثیر گذاشته و ملموس است، گفت: باید اربعین را یک برکت برای مردم و استان ایلام بدانیم و خدا استان ما را دوست داشته که اگر اربعین نبود قطعا ایلام یکی از استانهای گنگ و بسته و آخر خط بود، ولی اربعین باعث ایجاد تحولات اقتصادی زیادی در استان شد و مردم ظرفیتهای دینی و مذهبی و اعتقادی بالقوه که داشتند را به بالفعل تبدیل کردند که مصادیقش خدمت به زایرین امام حسین(ع) است، به همین دلیل است که زایرین هم مرز مهران و استان ایلام را برای عبور انتخاب می کنند.
استاندار ایلام در پایان اظهار کرد: حلقه اتصال عاشورا تا ظهور همین اربعین است که این افتخار نصیب مردم ایلام شده است.
انتهای پیام