در گفت‌وگو با ایسنا

نماینده جنبش امل: نتوانستند امام موسی صدر را ساکت کنند، حذف کردند/ مانند یک رودخانه‌ایم

جنبش اَمَل که در حال حاضر یکی از دو حزب عمده شیعه در پهنای جغرافیایی لبنان است، در سال ۱۹۷۴ در حالی توسط امام موسی صدر پایه‌گذاری شد که در آن مقطع زمانی، شیعیان لبنان با تبعیض‌های زیادی در عرصه‌های سیاسی و اقتصادی این کشور روبرو بودند و مردم محروم جنوب لبنان نسبت به سایر اقشار در این کشور بدترین شرایط را از لحاظ محل اسکان، بهداشتی و دسترسی به امکانات آموزشی و شغلی داشتند.

به گزارش ایسنا، ورود امام موسی صدر به لبنان خلأ رهبری جریان تشیع در این کشور را به نوعی پر کرد؛ این روحانی شیعه با اقدامات خود از ابتدای دهه ۱۹۶۰ میلادی تا اواخر دهه ۱۹۷۰ موجب تغییرات بنیادی در زندگی این قشر از مردم لبنان شد و با تاسیس جنبش امل در سال ۱۹۷۴ که چند سال بعد نیز شهید مصطفی چمران به آن پیوست، تشیع در فرهنگ سیاسی لبنان را به حرکتی هدف‌دار تبدیل کرد.

 بعد از ربایش امام موسی صدر و ۲ تن از همراهانش توسط حکومت «معمر قذافی» در شهریورماه ۱۳۵۷، پیگیری پرونده این ربایش به یکی از کارویژه های جنبش امل در طول ۴۵ سال اخیر تبدیل شده است و این جنبش طی این سال ها در تعامل نزدیک با خانواده امام موسی صدر و دولت لبنان اقداماتی را برای مشخص کردن وضعیت این شخصیت روحانی کم‌مانند که از سویی، پایه‌گذار جریان مقاومت در منطقه است و از سویی دیگر، اهل گفت‌وگو و همگرایی بود، انجام داده است.

در آستانه فرار رسیدن ۹ شهریور ماه سالگرد ربایش امام موسی صدر و دو همراهش در لیبی، ایسنا در گفت‌وگو با «صلاح فحص» نماینده جنبش امل در تهران به بررسی اقدامات این جنبش در پیگیری این پرونده پرداخته است. او در این مصاحبه که متن آن به شرح زیر است، تاکید می کند که جنبش امل در طول ۴۵ سال گذشته اقدامات زیادی برای پیگیری پرونده امام موسی صدر انجام داده است ولی باید به این نکته نیز توجه داشت که یک دست صدا ندارد.

«صلاح فحص»  در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که جنبش امل در طول ۴۵ سال گذشته چه اقداماتی برای پیگری پرونده امام موسی صدر رهبر و بنیانگذار این گروه  انجام داده است، اظهار کرد: ما تلاش کردیم که در چارچوب قانونی و در حوزه بین‌المللی این مسئله را پیگیری کنیم، در لبنان نیز قوه قضائیه در بالاترین سطح این موضوع را پیگیری کرد و کمیته‌ای را در این ارتباط تشکیل داد.

وی با بیان اینکه در ارتباط با پیگیری این پرونده، یک دست صدا ندارد و متاسفانه از سوی دیگر کشورها و مجامع بین‌المللی در ارتباط با پیگیری این پرونده ما مورد حمایت قرار نگرفته‌ایم، گفت: موضوع پرونده امام موسی صدر قضیه یک شخص یا یک طایفه نیست بلکه یک موضوع انسانی است ولی همانطور که اشاره کردم کشورهای دیگر به این موضوع اهمیتی ندادند و هیچ فشار بین‌المللی بر دولت معمر قذافی حاکم وقت لیبی وارد نشد که در این زمینه پاسخگو باشد.

امام موسی صدر و شهید مصطفی چمران دو عضو اصلی جنبش امل در لبنان 

 امام موسی صدر را نتوانستند ساکت کنند، او را حذف کردند

فحص با اعتقاد بر اینکه به نظر می‌رسد تعدادی از کشورها نیز نمی‌خواهند پرونده امام موسی صدر تعیین تکلیف شود، ادامه داد: آنچه که علیه امام موسی صدر رخ داد یک توطئه علیه ایشان بود و برخی در ارتباط با این موضوع این نظر را مطرح می‌کنند که شاید قذافی فقط اجرا کننده بوده و تصمیم‌گیری‌ها توسط کسان دیگری اتخاذ شده بود.

نماینده جنبش امل در تهران در پاسخ به این سوال که شما اشاره کردید که برخی از کشورها به دنبال حذف امام موسی صدر بودند، علت این موضوع از نظر شما چیست؟ گفت: خیلی از کشورها و رهبران سیاسی نمی‌توانستند شخصیت کاریزماتیک امام موسی صدر را تحمل کنند. او رهبری ضد اسرائیلی بود. اسرائیل را شر مطلق می‌دانستند و تاکید داشتند که باید با  این رژیم جنگید. سطح امام موسی صدر از نظر کاریزما و تاثیرگذاری بالاتر از بسیاری از رهبران آن زمان بود. امام موسی صدر نگاه ملی داشت و همانطور که گفتم خیلی‌ها نمی‌توانستند او را تحمل کنند. او طرفدار مقاومت بود و هر کسی که ضد مقاومت بود، دشمن ایشان نیز بود؛ آنها در طول آن سال‌ها نتواستند امام موسی صدر را ساکت کنند و در این راستا پروژه حذف وی را دنبال کردند.

وی در پاسخ به این سوال که در طول این سال‌ها دولت لیبی به چه میزان با کمیته پیگیری سرنوشت امام موسی صدر و دولت لبنان در ارتباط با پیگیری این پرونده همکاری داشته است، اظهار کرد: متاسفانه کمیته‌ای که بعد از سقوط قذافی در لیبی در این ارتباط تشکیل شده بود، چندان با ما همکاری نکرد.

هانیبال قذافی، اطلاعاتش در مورد پرونده امام موسی صدر را به گروگان گرفته است

این عضو جنبش امل همچنین در مورد اطلاعات ارائه شده از سوی هانیبال پسر کوچک قذافی در ارتباط با پرونده امام موسی صدر خاطرنشان کرد: هانیبال خود به قاضی پرونده‌اش در لبنان گفته که من اطلاعات زیادی در مورد پرونده امام موسی صدر دارم ولی تا آزادم نکنید این اطلاعات را ارائه نمی‌کنم. در واقع او به نوعی این اطلاعات را به گروگان گرفته است. البته باید به این موضوع توجه داشت که بر اساس قانون لبنان اگر کسی خود اعتراف کند که اطلاعات دارد ولی آن اطلاعات را پنهان کند این خود یک جرم است.

وی در پاسخ به این سوال که دادستان لیبی درخواست کرده که هانیبال از سوی لبنان به این کشور استرداد داده شود تا آنها خود از هانیبال بازجویی کنند و اینکه آیا شما به این وعده دولت لیبی اعتماد می‌کنید و موافق آزادی هانیبال هستید؟ تصریح کرد: مقامات لیبی در طی ۴۵ سال گذشته در مورد این پرونده همکاری نکرده‌اند و این موضوع به این سادگی نیست و باید دید که آنها در واقع می‌خواهند چه کاری انجام دهند و به چه میزان می‌توان به آنها اعتماد کرد.

نمی‌توان این پرونده را به صورت معلق رها کرد

صلاح فحص در پاسخ به این سوال که آیا همچنان برای به نتیجه رسیدن پرونده امام موسی صدر امید دارید؟ گفت: اگر در زندگی امید نداشته باشیم زندگی سخت می‌شود. چرا امید نداشته باشیم؟ باید مشخص شود که چه اتفاقی افتاده است؟ نمی‌توان این پرونده را به صورت معلق رها کرد، باید آن را به نتیجه رساند و مشخص شود که امام موسی صدر کجا هستند.

امام موسی صدر در لبنان

اگر امام موسی صدر حضور داشتند، وضعیت لبنان و منطقه متفاوت بود

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با تاکید بر اینکه امام موسی صدر با اقداماتش جایگاه شیعیان در لبنان را ارتقا داد، گفت: به نظرم اگر امام موسی صدر حضور داشت و این ربایش صورت نمی‌گرفت، وضعیت منطقه به طور کلی فرق می‌کرد؛ به خصوص وضعیت لبنان. امام موسی صدر برای لبنان و منطقه رویا داشت و به روند پیروزی انقلاب اسلامی  در ایران نیز کمک کرد.

فحص در پاسخ به این سوال که جایگاه امام موسی صدر در بین مردم لبنان و شیعیان این کشور چگونه است؟ خاطرنشان کرد: شاید اغراق نباشد بگویم ۹۹ درصد از لبنانی‌ها برای امام موسی صدر احترام زیادی قائل هستند. در حال حاضر امام موسی صدر از وقتی که در لبنان حضور داشتند، با توجه به شناختی که از ایشان در افکار عمومی به وجود آمده است طرفداران بیشتری دارند و اکنون علاقه‌مندان به ایشان در لبنان نسبت به قبل چندین برابر شده است.

ارتباطات سیاسی، فرهنگی و اقتصادی بین ایران و لبنان را تقویت می‌کنیم

 این عضو جنبش امل در تهران همچنین در ادامه گفت‌وگوی خود با ایسنا، در پاسخ به این سوال که دفتر جنبش امل در تهران چه فعالیتی می‌کند؟ گفت: ما به عنوان یکی از گروه‌های سیاسی شناخته شده در لبنان در تهران دارای دفتر هستیم و سعی می‌کنیم که ارتباطات سیاسی، فرهنگی و اقتصادی بین ایران و لبنان را تقویت کنیم.

وی ادامه داد: لبنان در تهران دارای سفارت است و ما با سفارت نیز همکاری می‌کنیم و از آنها حمایت می‌کنیم و به یکدیگر جهت گسترش ارتباطات با تهران کمک می‌کنیم.

فحص همچنین در پاسخ به این سوال که در حال حاضر وضعیت جنبش امل در بین افکار عمومی لبنان چگونه است؟ گفت: جنبش امل دارای ۱۵ نماینده در پارلمان لبنان است و چند نفر از وزیران دولت در لبنان از اعضای این جنبش هستند.

وی با بیان اینکه جنبش امل در جنوب لبنان طرفداران زیادی دارد، خاطرنشان کرد: این جنبش در طول ۴۰ سال گذشته اقدامات خوبی برای ارتقاء وضعیت شیعیان در لبنان انجام داده است و این فعالیت‌ها باعث ارتقاء جایگاه شیعیان در لبنان شده است. قبل از امام موسی صدر و تاسیس جنبش امل وضعیت شیعیان در لبنان بسیار بد بود و بسیاری از آنها از تحصیلات برخوردار نبودند و در شغل‌های پایین مشغول به کار بودند ولی اکنون شیعیان در لبنان در عرصه‌های علمی، شغلی و تحصیلی در جایگاه خوبی قرار دارند.

"نبیه بری" دبیر کل جنبش امل در کنار "رباب صدر"، خواهر امام موسی صدر

جنبش امل مانند یک رودخانه است

این عضو جنبش امل در ایران با بیان اینکه آقای نبیه بری رئیس کنونی جنبش عمل معتقد است که این جنبش مانند یک رودخانه است، گفت: در این رودخانه ممکن است آشغال ریخته شود. بدی در آن وجود داشته باشد ولی در نهایت آبش طهارت دارد و می‌توان به وسیله آن وضو گرفت و نماز خواند.

پرونده امام موسی صدر ، یک قضیه انسانی است

وی در پایان صحبت‌های خود با ایسنا با بیان اینکه امیدوارم پرونده امام موسی صدر به زودی به نتیجه برسد، تصریح کرد : همانطور که گفتم این پرونده یک قضیه انسانی است و ما همه باید تلاش کنیم که به سرانجام برسد و نباید اجازه داد که این پرونده بیش از این مشمول گذر زمان شود.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۹ شهریور ۱۴۰۲ / ۰۶:۰۴
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1402060805784
  • خبرنگار : 71038