به گزارش ایسنا، گروه «بریکس»روز پنجشنبه و در پایان نشست سه روزه خود در پایتخت آفریقای جنوبی با عضویت ۶ کشور جدید در این گروه موافقت کرد که نام جمهوری اسلامی ایران نیز در میان اعضای جدید به چشم میخورد.
«سیریل رامافوسا» رئیسجمهور آفریقای جنوبی روز پنجشنبه و پس از پایان رایزنیهای سران گروه بریکس در پانزدهمین نشست خود، «اعلامیه ژوهانسبورگ دوم» را قرائت کرد و از دعوت از اعضای جدید به این گروه شامل جمهوری اسلامی ایران، آرژانتین، اتیوپی، عربستان سعودی، مصر و امارات متحده عربی خبر داد و اعلام کرد عضویت اعضای جدید از ژانویه ۲۰۲۴ رسمی خواهد شد.
در حال حاضر گروه بریکس از پنج کشور اقتصاد بزرگ در حال توسعه شامل روسیه، برزیل، هند، چین و آفریقای جنوبی تشکیل شده و به گروه «قدرتهای اقتصادی نوظهور» معروف است. رشد اقتصادی اعضای بریکس در سالهای اخیر اعتماد جهانی به اثرگذاری این گروه را افزایش داده، چنان که شاید بتوان گفت اقبال کشورهای مختلف به عضویت در این گروه موید این موضوع است.
تعامل با نهادهای چندجانبه منطقهای و بینالمللی همواره در دستور کار دولت سیزدهم بوده است و سرعت بخشیدن به فرایند عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای، تعمیق روابط با اتحادیه اقتصادی اوراسیا با هدف ایجاد منطقه آزاد تجاری و حضور فعالتر در چارچوبهای همکاری چندجانبه نظیر سازمان اکو، سازمان دی هشت، اتحادیه کشورهای حاشیه اقیانوس هند، سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه، سازمان همکاری اسلامی، جنبش عدم تعهد، گروه ۷۷ و نهادهایی از این دست، بیانگر تقویت سیاست چندجانبهگرایی جمهوری اسلامی ایران است و عضویت جمهوری اسلامی ایران در بریکس نیز از همین پارادایم نشات گرفته است.
روحالله مدبر در گفتوگو با ایسنا در مورد اهمیت عضویت ایران در این گروه با بیان اینکه گروه بریکس فقط یک سازمان اقتصادی نیست بلکه در ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، هویتی و امنیتی در حال توسعه و گسترش است، گفت: عضویت ایران در این سازمان از ابعاد اقتصادی و سیاسی حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه بر اساس آمار اعلام شده تولید ناخالص پنج عضو اصلی این سازمان مبلغی بالغ بر ۳۱ تریلیون دلار است و این یعنی حدود ۳۰ درصد اقتصاد جهانی در اختیار این پنج عضو است، گفت: عضویت در بریکس بازار مهم و جدیدی را برای ایران در ابعاد متنوع ایجاد میکند.
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به افزایش تمایل کشورهای مختلف برای عضویت در این گروه گفت: جذابیت حضور در بریکس برای سایر کشورهای جهان تا حدی افزایش پیدا کرده است که برخی از قدرتهای اقتصادی مثل مالزی و اندونزی که معروف به ببرهای آسیا از نظر اقتصادی هستند در صف عضویت این سازمان قرار دارند.
وی همچنین با اشاره به عضویت کشورهایی چون عربستان سعودی در این گروه افزود: حضور عربستان در بریکس با توجه به پشتوانه مالی بالای آن و مذاکراتی که این کشور با بانک بریکس انجام داده است این زمینه را فراهم میکند که بنیانهای پولی بریکس تقویت شود.
مدبر با اشاره به صحبتهای ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه در نشست سران گروه بریکس در آفریقای جنوبی اظهارکرد: آقای پوتین در این نشست ایده کمک به رشد و توسعه پایدار اعضای بریکس و همچنین اعضای جدید آن را مطرح کرد.
وی همچنین با اشاره به همکاریهای ایران و روسیه در حوزههایی مانند ترانزیت و کریدور شمال – جنوب گفت: این فرصت مغتنمی را برای ایران فراهم میکند که در حوزه شکوفایی اقتصادی و ایجاد ثبات در یک مسیر مهم ژئوپلتیکی و ترانزیتی همکاریهای گستردهای را با اعضای بریکس از جمله روسیه داشته باشد و همین فرصت ترانزیتی صدها فرصت جدید دیگر را نیز برای ایران ایجاد میکند.
این کارشناس مسائل بینالملل همچنین با اعتقاد بر اینکه عضویت ایران در بریکس باعث افزایش وزن چانه زنی و گفتمانی ایران در سایر مذاکرات با دیگر کشورها میشود، افزود: این موضوع باعث میشود که دیپلماتهای ما در مذاکرات آتی در نظام بینالملل در جایگاه متفاوتی باشند.
جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده که عضویت در بریکس یک منفعت دوجانبه است و در این ارتباط، در حوزه انرژی و تامین امنیت پایدار آن، ایران یک ارزش افزوده مطلق برای اعضای بریکس و اعضای آتی آن است و حضور ایران و کشورهایی مانند عربستان سعودی، عراق، امارات و برخی از دیگر کشورها به عنوان دارندگان مهم ذخایر انرژی در جهان در کنار بریکس و مشارکت در حوزه انرژی، موقعیت این بلوک اقتصادی را تقویت خواهد کرد.
برخی از کارشناسان معتقد هستند که احتمالا تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران و همچنین حضور تهران در لیست سیاه FATF راه فعالیت و نقشآفرینی ایران در این گروه اقتصادی را سخت کند، گرچه باید به این موضوع نیز توجه داشت که در حال حاضر روسیه از اعضای بنیانگذار این گروه نیز به خاطر عملیات نظامی در اوکراین تحت شدیدترین تحریمهای غرب قرار گرفته و برخی ار اعضای بریکس همچون آفریقای جنوبی اعلام کردهاند، تحریمهای یکجانبه مورد حمایت این گروه نیست و آن چه که در این زمینه برای بریکس ملاک تصمیمگیری است، تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل است.
مدبر در ادامه گفتوگوی خود با ایسنا با بیان اینکه پیش از این عدهای معتقد بودند که تا زمانی که تحریمهای ایران رفع نشود و توافق هستهای احیا نشود ایران نمیتواند به سازمانهای بینالمللی بپیوندد، گفت: عضویت ایران در سازمان شانگهای و گروه بریکس نشان میدهد که تحلیلهای مطرح شده درست نبوده است.
مدبر با بیان اینکه یکی از برنامههای بریکس فعالیت در حوزههای لغو و رفع تحریمهای غیر قانونی که توسط کشورهای غربی علیه دیگر کشورها اعمال شده است، خاطرنشان کرد: چنین نگاهی در بریکس باعث کاهش تاثیر تحریمها و ایجاد خلل در طرح آمریکاییها و غربیها برای اعمال فشار به کشورها از طریق تحریم میشود.
مدبر با بیان اینکه عضویت کشورهای مختلف در بریکس با محوریت کشورهای جنوب - جنوب باعث ایجاد قطببندی جدیدی در عرصه بینالملل میشود، گفت: رئیسجمهور روسیه در سخنان خود از اقدامات کشورهای غربی و آمریکا علیه دیگر کشورها انتقاد کرد و آن را استعمار نو نامید و این موضوعی بود که روسای دیگر کشورهای عضو بریکس به آن اشاره کردند.
وی با بیان اینکه یک فضای سیاسی و گفتمانی نزدیک بین ایران و کشورهای بریکس وجود دارد، اظهار کرد: این همگرایی در ایجاد یک بازی برد – برد برای بریکس و همچنین ایران موثر است.
این کارشناس مسائل بینالملل در بخش پایانی صحبتهای خود با بیان اینکه اجلاس سال آینده بریکس در کازان روسیه برگزار میشود و این کشور ریاست دورهای گروه بریکس را بر عهده خواهد گرفت، گفت: ضروری است جمهوری اسلامی ایران ضمن تکمیل زیر ساختهای بانکی، مالی، ترانزیتی و سایر موارد مورد نظر تا قبل از اجلاس پیش روی جدید در کازان و همچنین تعمیق همه جانبه مناسبات با روسیه به عنوان همسایه راهبردی و ریاست جدید بریکس، بتواند بیشترین اثر گذاری را در برنامه پیش رو داشته باشد در همین راستا از آنجا که آقای اوشاکوف دستیار ویژه رئیسجمهور روسیه و وزارت صنعت روسیه به عنوان مسئول برگزاری اجلاس جدید از اعضا ارائه پیشنهادات عملیاتی همکاریهای همه جانبه تا ۲۰۲۵ را خواستهاند، تدوین برنامهای واقعگرایانه و عملیاتی از سوی ایران برای اجلاس پیش رو در کنار آمادهسازی زیر ساختها در اولویت قرار گیرد.
انتهای پیام