/۵ شهریور؛ روز داروساز/

یک مسئول: جایگاه داروساز در حوزه خدمات راضی‌کننده نیست

رئیس مرکز رشد فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: داروساز، آموزش‌های بسیار کامل، متنوع و ارزشمندی در دوران تحصیل دریافت می‌کند، اما هنگامی‌که به حوزه‌ خدماتی، به‌ویژه داروخانه وارد می‌شود، نمی‌تواند این قابلیت‌هایش را استفاده کند و جایگاه داروساز در حوزه خدمات نسبت به آنچه می‌تواند باشد، بسیار پایین‌تر است.

دکتر محسن تفقدی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به پنجم شهریور ماه، روز داروساز اظهار کرد: بحث داروسازی در کشور را از چند بعد علمی، پژوهشی، خدمات و ... می‌توان مطرح  کرد. در بعد صنعت، درصد بسیار بالایی از داروهای مورد نیاز کشور، در داخل فرمولاسیون می‌شود و اگرچه تعداد زیادی مواد اولیه داوریی وارد می‌شود، نباید پنداشت که انجام فرمولاسیون در داخل کشور کار کم ارزشی است، بلکه کار بسیار ارزشمندی است.

وی اظهار کرد: تولید ماده اولیه در بسیاری از کشورهای دنیا توجیه اقتصادی ندارد، چنانکه مثلاً به علت مقدار مصرف کم دارویی، تنها یک کمپانی، ماده اولیه آن دارو را برای همه دنیا تولید می‌کند، زیرا از نظر اقتصادی توجیه ندارد که بقیه کشورها به تولید آن مشغول شوند. بنابراین این موضوع که در صنعت دارویی ما، ماده اولیه وارد می‌شود و سپس فرمولاسیون انجام و شکل‌هایی دارویی قرص، شربت، کپسول، آمپول و ... از آن تهیه می‌شود، فعالیت ارزشمندی است که کار کشور را راه می‌اندازد، زیرا هنگامی که در واردات مواد اولیه دچار اختلال می‌شود و قرار است شکل دارویی ساخته شده وارد شود، کشور با این موضوع مواجه می‌شود که چه میزان اختلاف قیمت میان واردات شکل دارویی آماده با واردات ماده اولیه آن دارو وجود دارد. 

قیمت تمام شده مواد اولیه دارویی، ورود ما به این حوزه را توجیه نمی‌کند

رئیس مرکز رشد فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: به این ترتیب در این بعد فراگیر بسیاری از داروها را در داخل کشور تولید می‌کنیم. در بعد ماده اولیه که بیشتر شیمی‌دارودان‌ها با آن‌درگیر هستند، در جاهایی از دید راهبردی بودن مواد اولیه دارویی وارد شدیم و تعدادی مواد اولیه دارویی ساختیم و می‌توانیم بسیار بیشتر بسازیم، اما قیمت تمام شده واردات مواد اولیه آن بسیار کمتر از تولید داخلی می‌شود.

وی افزود: به عنوان مثال کمپانی چینی با قیمت بسیار کمتر ماده اولیه را تولید می‌کند، بنابراین این‌گونه نیست که دانش بسیار پیچیده‌ای باشد، بلکه بحث اقتصادی و قیمت تمام شده است که ورود ما به تولید مواد اولیه را توجیه نمی‌کند. در مواقعی که تحریم بسیار سنگین و تهدید محدودیت در واردات مواد اولیه بوده و فراخوان و حمایتی صورت گرفته، تعدادی ماده اولیه تولید شده است. 

تولیدات ما در عرصه داروهای نوترکیب درخشان است

تفقدی بیان کرد: آنچه در صنعت دارویی ما از همه درخشان‌تر است، داروهای نوترکیب و داروهای حاصل از زیست‌فناوری است، زیرا تکنولوژی پیچیده‌تر و ارزش افزوده بسیار بالایی دارند، بدین معنا که قیمت واردات شکل دارویی تا تولید آن در داخل کشور بسیار متفاوت است. با سرمایه‌گذاری بسیار خوب کشور در چند سال گذشته در زمینه داروهای زیست‌فناورانه، ما هم اکنون چند شرکت بسیار معتبر داریم که محصولات‌شان، بخش زیادی از داروهای زیست‌فناوری مورد نیاز کشور را با قیمت تمام شده بسیار مناسب‌تری نسبت به مشابه خارجی تأمین می‌کنند.

وی اظهار کرد: با فاصله بسیار کمی از ورود داروهای نوترکیب در دنیا، این داروها در کشور ما هم به بازار وارد می‌شود. اگرچه در ابتدا کمی پزشکان نسبت به داروهای نوترکیب نگرانی داشتند، اما اکنون بسیار بی‌دغدغه و راحت در حال تجویز این داروها هستند و این بعد صنعت داروسازی بار بزرگی از کشور را پوشش می‌دهد.  

رئیس مرکز رشد فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص بعد علمی پژوهشی داروسازی در کشور گفت: داروسازی کشور در بعد پژوهشی جایگاه بسیار خوبی دارد، به عنوان مثال چندین دانشگاه ایران جزو ۲۰۰ دانشگاه برتر دنیا در حوزه داروسازی هستند و محققان برتر بسیاری در سطح بین‌المللی داریم. از این نظر داروسازی در وزارت بهداشت سرآمدی خوبی دارد و داروسازی ایران در دنیا مطرح است، چنانکه دانشکده داروسازی مشهد در بسیاری از رتبه‌بندی‌های بین‌المللی مانند لایدن و شانگ‎های رتبه اول و یا دوم را در سطح کشور دارد که شامل تولید مقالات، ثبت اختراعات و ... است.

وی با اشاره به حمایت‌ها و تشویق‌های صورت گرفته طی چند سال گذشته در فناوری و تولید محصولات نو حوزه داروسازی بیان کرد: در این حوزه نیز حرکت خوبی در دانشکده‌های داروسازی صورت گرفته، به طوری که درصد قابل توجهی از اعضای هیئت علمی به سراغ تولید محصولات فناورانه رفتند و در قالب شرکت‌های فناور فعالیت خود را آغاز کردند که نتایج آن تولید برخی داروهای روز دنیا با فناوری بالا است، به عنوان مثال تولید نانوداروهای دکتر محمودرضا جعفری، همچنین تولید کیت‌های شناسایی مواد مخدر، تولید کیت شناسایی کرونا از جمله این دستاوردهاست.

ظرفیت تولید داروهای جدید وجود دارد، اما موانع زیاد است

تفقدی با اشاره به موانع و مشکلاتی که در بخش مجوزهای عرصه فناوری‌های نوین دارویی وجود دارد، گفت: معمولاً به دلیل نبود قانون در مراجع قانون‌گذاری، به صورت سر در گم رفتار می‌شود و محصولی که حاصل چندین سال پژوهش دانشگاهی و ... است، وقتی به مرحله عمل می‌رسد در مرحله مجوز دادن چندین سال معطل می‌ماند. این معطلی و جواب نگرفتن در بسیاری اوقات موجب رها کردن ادامه کار از سوی محققان می‌شود. بدین ترتیب هم پا نبودن بدنه نظارت و مجوزی با بدنه علمی یکی از موانع پیش روی در این حوزه است که جای کار بسیار دارد.    

وی اظهار کرد: موضوع دارو، پیچیدگی‌های بسیاری دارد. در نتیجه وقتی شرکتی در حوزه فناوری وارد موضوع دارو می‌شود، با کار آسانی مواجه نیست، گرفتن مجوزها، مطالعات و آزمایشات مختلف که فناور باید گام به گام انجا دهد و در قسمت‌های مختلف به‌ویژه برای فناوری که تازه وارد این عرصه شده، مشکلاتی را ایجاد می‌کند.

رئیس مرکز رشد فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تأکید کرد: اگر بتوانیم مشکلات‌مان را در این حوزه برطرف کنیم، ظرفیت‌مان بسیار بیشتر از این چیزی است که اکنون داریم و می‌توانیم محصولات با فناوری بالاتر و کیفیت بهتر تولید کنیم. همچنین در این حوزه، موضوع بازار قابل توجه است، زیرا وقتی داروهای جدید ساخته می‌شود، معمولا مدت زمانی را باید برای شناسایی در جامعه و باز شدن بازار باید در نظر گرفت که کمک و حمایت پارک‌ها و مراکز رشد را می‌طلبد.

جایگاه داروساز در حوزه خدمات راضی‌کننده نیست

وی با اشاره به بعد سوم داروسازی، یعنی خدمات بیان کرد: در بعد خدمات یعنی کاری که داروسازان ما در داروخانه، بیمارستان‌ها، صنعت و ... انجام می‌دهند، جایگاهی راضی‌کننده نیست. با توجه به آموزش‌هایی که داروساز در دوران تحصیل دریافت می‌کند، آموزش‌های بسیار کامل، متنوع و ارزشمندی است، اما هنگامی که به این حوزه‌های خدماتی، به‌ویژه داروخانه وارد می‌شود، خیلی نمی‌تواند این قابلیت‌هایش را استفاده کند، در نتیجه می‌بینیم که جایگاه داروساز در حوزه خدمات نسبت به آنچه می‌تواند باشد، بسیار پایین‌تر است.

تفقدی ادامه داد: به این دلیل که اغلب داروسازان ما به حوزه خدمات وارد می‌شوند، این موضوع صورت خوشی ندارد، به‌ویژه وقتی از این منظر به موضوع نگریسته می‌شود که داروسازی جزء رشته‌های برتر در کنکور سراسری است و درصد بالایی از استعدادهای برتر کشور به این رشته وارد می‌شوند، آموزش‌های باکیفیتی در دانشکده‌های داروسازی دریافت می‌کنند؛ اما بعد از این سرمایه و استعداد ویژه استفاده درستی نمی‌شود.

خراسان رضوی در صنعت داروسازی ضعیف است

وی در پاسخ به این پرسش که رغبت برای سرمایه‌گذاری در صنعت داروسازی چگونه است، گفت: در حوزه داروسازی تمایل به سرمایه‌گذاری زیاد است، البته متأسفانه خراسان رضوی در صنعت داروسازی برخلاف صنعت غذا که رتبه نخست کشور را دارد، جایگاه بسیار ضعیفی دارد و یک کارخانه بزرگ چند محصولی در مشهد نداریم. نکته‌ای که در این حوزه موجب ترس سرمایه‌گذاران است، نرخ‌گذاری و کنترل قیمت‌گذاری در صنایع دارویی است، چنانکه گاه قیمت تمام شده برخی داروها از قیمت اعلامی قانون‌گذار بیشتر است.

رئیس مرکز رشد فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به صادرات دارویی به کشورهای اطراف بیان کرد: داروهای ایرانی معمولاً در کشورهای آسیای میانه، عراق، برخی کشورهای عربی، افغانستان و ...  خوش‌نام هستند، اما در اثر تحریم‌ها میزان صادرات، بسیار کمتر از آن حدی است که ظرفیتش را داریم.

وی در پاسخ به این پرسش که وضعیت پوشش داروخانه‌ای چگونه است، اظهار کرد: با توجه به درخواست‌هایی که وجود دارد، به طور کلی کمبود داروخانه نداریم، اما باید دانست که داروخانه یک بنگاه اقتصادی است و استانداردهایی لازم دارد، همچنین دارو، نیروی انسانی، و چرخش مالی که اگر از یک سطحی پایین‌تر باشد، توجیه اقتصادی ندارد، بنابراین نبود داروخانه در مکان‌هایی همچون روستا، به دلایل اقتصادی است، وگرنه موانع قانونی در این زمینه نداریم. 

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۵ شهریور ۱۴۰۲ / ۱۰:۴۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402060502848
  • خبرنگار : 50548