در ابتدای این نشست که سهشنبه (۳۱ مردادماه) با حضور نادر زینالی، مدیرکل امور استانها و تشکلهای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و حسین ساری، مدیرکل دفتر وزارتی و امور بینالملل این وزارتخانه در هتل کوثر اصفهان برگزار شد، علیرضا ایزدی، مدیرکل سابق میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان گفت: در گستره مقدس جغرافیای ایرانزمین، فرد بزرگی به نام مرحوم میرسیدعلی همدانی زندگی کرده است که با ۷ نسل به حضرت امام (ره) میرسد. او قریب به ۷۰۰ استادکار از نقاط مختلف ایران را به هندوستان و سایر نقاط مختلف آسیا فرستاد و هنر ایران را انتقال داد و اگر میبینید هنرهای مشترکی در این جغرافیا وجود دارد بهواسطه خدمات بینظیر مرحوم میرسیدعلی است. او انسان وارسته، دانا، تیزبین، نکتهسنج و بزرگی است و من بهواسطه علاقهام به میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیز به ایشان، به غزلوارهای از او اشاره میکنم که سروده است که «هر که ما را یادکرد، ایزد مهر او را یاد باد/ هرکه ما را خوار کرد، از عمر برخوردار باد/ هرکه اندر راه ما خاری فکند از دشمنی، هر گلی از باغ وصلش بشکفد بیخار باد.»
او افزود: من دنبال بیلان کار نیستم که بگویم چهکار کردم، البته هرچه هم بگویم به درد نمیخورد چون شاید گفته شود که میخواهد خود را نشان دهد. من ۳۱ سال است که نوکریِ خشت به خشت این مملکت را میکنم. سعی کردم که درد جامعه را بفهمم، سعی کردم که همکاران را بفهمم؛ مظلومترین کارمندان نظام جمهوری اسلامی ایران کارمندان میراث فرهنگی هستند و اگر در میراث فرهنگی اصفهان گاهی دلسردی و ناامیدی دیده میشود به این واسطه است که زندگی با ۸ میلیون تومان، کاری نشدنی است که همکارانم این کار را با خونجگر انجام میدهند.
ایزدی گفت: امیدوارم که اصفهان، خورشید بیبدیل هنر و اندیشه و تفکرِ ایرانزمین بهخصوص این مکان بالندگی تفکر علی ابن ابیطالب، خورشیدوارگی خود را حفظ کند.
مدیرکل سابق میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان ادامه داد: وقتی به اصفهان آمدم فهمیدم که اصفهان، دیگر فقط نام بزرگی دارد، درحالیکه مظلومتر و محرومتر از بسیاری جهات است. اصفهانِ بی زایندهرود یک سنتور بی مضراب و یک تار بیسیم است و دردآور اینکه ببینیم اصفهان بهواسطه تلخیهایی مثل فرونشست بلعیده میشود. قلب ایرانزمین، اصفهان است و این قلب اگر بتپد ایران را به تپش وامیدارد. من امیدوارم آنچنانکه دیگران از تمدن ایران و اصفهان یاد میکنند و آن را میشناسند، ما و مخصوصاً جوانان نیز ایران را بشناسند و برای آن احترام قائل باشند و مقابل هر هرزگی وسوسه خناسانه بایستند و با صدای بلند ایران را صدا بزنند.
او با بیان اینکه ایران بهواسطه نقاط مقدس خود، حرفها برای گفتن داشته و خواهد داشت، تصریح کرد: ما باید بهتر از هرکسی برای چیستیها کیستیهای ایران، حمایتگر آن باشیم. اینجا سرزمینی است که تمدن بشریت مدیون آنهاست. هنوز صدای چکش و قلم خوشنویسی مکتب اصفهان و موسیقی بینظیر تاج و کساییاش شنیده میشود و اگر همت کنید اصفهان همیشه اصفهان و قلب تپنده ایرانزمین است.
در ادامه این نشست، نادر آخوندی یزدی، مدیر دفتر امور شهری و شوراهای استانداری اصفهان با بیان اینکه عملکرد علیرضا ایزدی در میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان مثبت بوده است، گفت: حمایتهای دکتر ایزدی در جلسات، دغدغهمندی، حضور میدانی و شناخت وی درباره استان مخصوصاً حمایتشان از بخش خصوصی اهمیت بسیاری داشته است. در این مدت، علیرغم فشاری که روی دکتر ایزدی بود اما با درایت و پیگیری وی و همکاری همکارانشان و اعتمادِ بخش خصوصی، توانستند این دوره را طی کنند.
او افزود: وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در سفر اخیرشان بیان کردند که دکتر ایزدی نماینده اصفهان در وزارتخانه استف که این موضوع ما را امیدوار میکند. امیدوارم با حضور وی در وزارتخانه و حمایت آقای محققیان در میراث فرهنگی اصفهان، مسیر ریلگذاریشده ادامه پیدا کند و بخش خصوصی و فعالان بخشهای مختلف میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، لحظهای ناامید نشوند چراکه با حضور آقای ایزدی در تهران و سکانداری آقای محققیان در میراث فرهنگی اصفهان، تیم ما در اصفهان قویتر شد و انشاالله دستبهدست هم کارهای بزرگی انجام دهیم.
آخوندی یزدی بیان کرد: انتظار ما این است که از خدمات آقای دکتر ایزدی بیشتر استفاده کنیم و ایشان حتماً ما را فراموش نمیکنند، ما هم ایشان را فراموش نمیکنیم. عملکرد آقای ایزدی، همهاش گزارش است و چیزی نیست که بخواهیم در مورد آن آمار و اطلاعات بدهیم. دغدغه استاندار نیز بحث گردشگری و برندسازی است و امیدوارم دکتر ایزدی مثل همیشه حامی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان باشند.
در ادامه این نشست، پیام قدردانی عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کشور از علیرضا ایزدی، قرائت شد و همچنین حکم حمیدرضا محققیان بهعنوان سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان به وی ابلاغ شد.
سپس حمیدرضا محققیان، سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اظهار کرد: امیدوارم که بتوانم با یاری همکارانم در اداره کل، مسئولین استان وزارتخانه و بهخصوص بخش خصوصی، امانتی که در میراث فرهنگی به عهده من گذاشته شد را به نحو احسن به سرمنزل مقصود برسانم.
او ادامه داد: ظرفیت حضور دکتر ایزدی در مدت ۲۰ ماه خدمتشان در اصفهان آنقدر بزرگ است که امروز هیچ اشارهای به اقداماتشان در اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان نکرد؛ اما باید گفته شود که امسال دو قسمت روابط عمومی و بسیجِ این اداره بهعنوان دواحد برتر کشور معرفی شدند.
محققیان گفت: تنها یک مورد از خدمات دکتر ایزدی در اصفهان، بحث همکاری ایشان با بسیج اداره کل بود، بهطوریکه ما برای اولین بار در کشور توانستیم نقش میراث فرهنگی و گردشگری در زمان جنگ را بهطور مشخص نمایان کرده و در قالب کتاب منتشر کنیم؛ درحالیکه تاکنون این اتفاق در کشور رخ نداده بود. در این کتاب، مظلومیت اصفهان و مظلومیت کل ایران، مطرح و اشارهشده که در زمان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران چه ضربهای به میراث فرهنگی کشور وارد شد، بهطوریکه فقط ۱۰۰ اثر تاریخی در استان اصفهان بهصورت مستقیم و یا غیرمستقیم موردتعرض دشمن قرار گرفت.
سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان افزود: رفتن دکتر ایزدی از اصفهان باعث ناراحتی همه ما است، هرچند در سطح بالاتری در وزارتخانه مشغول خواهند شد. حسن خلق و ارتباط ایشان با بخش خصوصی که خط مقدم ما در میراث فرهنگی همیشه زبانزد بوده است.
همچنین علی قاسمزاده، شهردار اصفهان بیان کرد: دوران خدمت آقای دکتر ایزدی در ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان خیلی کوتاهتر از آن چیزی بود که فکرش را میکردیم و تقدیر این بود که این فراق را بپذیریم.
او اضافه کرد: حضور دکتر ایزدی در استان اصفهان انصافاً مثالزدنی شد و در حافظه شهری باقی ماند، چون ایشان اصفهانی نبودند اما بهتر از من بهعنوان شهردار نسبت به اصفهان احساس تعلق داشت و از هویت تاریخی شهر صیانت کردند. در زمان حضور آقای ایزدی تجارب خیلی خوبی شکل گرفت که شاید در تاریخ همکاری شهرداری اصفهان و ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستیِ این استان بیسابقه بوده است. حضور آقای ایزدی در اصفهان با حس متفاوت و اراده مشترک برای کمک به شهر همراه بود و اتفاقات و رؤیاهای خوبی را رقم زدیم و حتی برای احیای هویت تاریخی شهر به مصداق رسیدیم.
شهردار اصفهان تصریح کرد: دغدغه ما مسائل تاریخی شهر و احیای بافتهای ازدسترفته بود و حتی بنای ساختن و احیای برخی بناهای ازدسترفتۀ اصفهان را داشتیم. امیدوارم این مسیر را با حضور آقای محققیان ادامه دهیم، ما در خدمت آقای محققیان نیز هستیم و در آن فصل مشترک رسالتمان که صیانت از شخصیت و هویت تاریخی شهر است دستمان کاملاً در دست ایشان خواهد بود.
در ادامه نیز حسین ساری، مدیرکل دفتر وزارتی و امور بینالملل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بیان کرد: اصفهان جایگاه ویژهای در هر سه بخش میراث فرهنگی صنایعدستی و گردشگری دارد و صاحب هر سه وجه، عزیزانمان در اصفهان هستند.
او خطاب به علیرضا ایزدی گفت: علیرغم همه مشکلاتی که وجود دارد اما اصفهان، اصفهان است چراکه قله و قطب هر سه وجه میراث فرهنگی صنایعدستی و گردشگری است؛ البته مظلومیت دوستان ما در میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری عین واقعیت است بهویژه در بخشهای اداری و معیشتی که عقبماندگی وجود دارد و حتماً باید جبران شود.
ساری ادامه داد: آقای ایزدی غیر از ویژگیهای مدیریتی و تخصصی، حسن خلق و سعۀصدر مثالزدنی دارند که فکر میکنم عامل موفقیت ایشان نیز همین است. یک مدیر اخلاقمدار وقتی با خلقیات اسلامی وارد میشود مشکلات اگرچه وجود دارد اما قابلتحمل میشود و آقای ایزدی این ویژگیها را دارد؛ ضمن اینکه از باتجربهترین همکاران ما است و بیش از ۳ دهه در حوزههای مختلف میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تجربهدارند.
مدیرکل دفتر وزارتی و امور بینالملل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی تصریح کرد: دوست و همکار خوب ما آقای محققیان نیز ویژگی حسن خلق را دارند و از این ویژگی بهره خواهند برد. خوشبختانه ایشان از جانبازان خوب ما است و مدارج و مراحل مختلفی را از بدنه و مجموعه میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان اصفهان طی کردهاند. امیدواریم این ریلگذاری که توسط آقای ایزدی طراحی شد با کمک آقای محققیان ادامه پیدا کند.
ساری با تأکید بر اینکه میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اصفهان اهمیت فوقالعاده و راهبردی برای کشور دارد، اضافه کرد: این اهتمام که در مدیریتِ اکنون در استانداری و شهرداری اصفهان وجود دارد مثالزدنی است و برای ما در میراث فرهنگی کشور انگیزه ایجاد میکند، مانند اهتمامی که درباره ریسباف وجود داشت. خواهش من این است که با همین محبتی که نسبت به آقای ایزدی داشتید و حاصل این بود که کار ۲۰ ساله را ۲۰ ماهه انجام دادند این محبت را نسبت به آقای محققیان نیز ادامه دهید.
او با اشاره به مجموعه اولویتهای این وزارتخانه بیان کرد: خواهش من این است که بههیچوجه از ظرفیتهای بخش خصوصی و عمومی غفلت نکنید. دست دولت در احیا و مرمت ابنیه تاریخی بالاست و نمیتواند پاسخگوی این حجم انبوه و افتخارآفرین ابنیه تاریخی باشد. این ابنیه در سالهای گذشته کمتر موردتوجه قرارگرفته و برخی دچار فرسودگی است، لذا دوستانِ ما در اداره کل شرایط را فراهم کنند تا فرایند واگذاری ابنیه تاریخی به بخش خصوصی سریعتر انجام شود تا این ابنیه، مرمتشده و عمر دوبارهای پیداکرده و نسلهای آینده نیز بتوانند این ابنیه را ببینند و حظ معنوی ببرند.
ساری با بیان اینکه توجه به بخش خصوصی باید در اولویت برنامههای ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان باشد، تصریح کرد: در خصوص صنایعدستی نیز باید فعالیت ویژهای در زنجیرۀ ارزش صورت گیرد، باید در تأمین مواد اولیه اهتمام ویژهای انجام شود و جایگاه بیبدیل صنایعدستی در اصفهان هرچه بیشتر تلالو داشته باشد.
او در خصوص گردشگری نیز توضیح داد: همیشه گردشگری در اصفهان در قله قرار داشته است و باید دائماً مراقبت کرد تا همیشه در کانون توجه باشد. محور توسعه و فرهمندی اصفهان، بخش میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اصفهان که بهتنهایی میتواند یک کشور را مشایعت کند و لذا باید هرچه بیشتر روی آن تمرکز کرد.
مدیرکل دفتر وزارتی و امور بینالملل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با بیان اینکه محدودیتهایی در زمینه گردشگری و سفر بهویژه در گردشگری ریلی و هواییِ اصفهان وجود دارد، افزود: متأسفانه وضعیت پروازهای گردشگری اصفهان در وضعیت اسفباری است و من شنیدم که شرکتهای هواپیمایی خاصِ اصفهان فعالیت ندارند. باید درباره این مسئله فکری شود، چراکه اگر اصفهان در این زمینه مشکل داشته باشد جای دیگری پیدا نخواهیم کرد و این تأسفبار است.
ساری افزود: گردشگری داخلی و خارجیِ کشور ما به گردشگری از طریق جادهها بسیار متکی است و در این خصوص وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی راهبردی را پیاده میکند که بسیار ساده اما بسیار مهم است و آن رسیدگی به سرویسهای بهداشتی بینراهی است. ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان نیز باید این موضوع را پیگیری کرده و فرایندها را تسهیل کند تا سرمایهگذاران در این حوزه نیز سرمایهگذاری کنند و مردم در جادهها اذیت نشوند.
به گزارش ایسنا، گفتنی است حمیدرضا محققیان، سرپرست جدید ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان، پیشتر در مقام معاون گردشگری این اداره فعالیت داشت. همچنین در این مراسم بیان شد که علیرضا ایزدی، مدیرکل سابق میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان فعالیت خود را در وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ادامه خواهند داد اما عنوان این مسئولیت بیان نشد. ایزدی از دی ماه ۱۴۰۰ به مدت ۲۰ ماه سکان مدیریت اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان را به عهده داشت.
انتهای یپام