طحان نظیف:

هیچ مصلحتی در انتخابات بالاتر از رعایت اصل بی‌طرفی نیست

سخنگوی شورای نگهبان گفت: هیچ مصلحتی در انتخابات بالاتر از حفظ اعتماد و رعایت بی‌طرفی از سوی دستگاه‌های اجرایی و نظارتی اصل نیست.

به گزارش ایسنا به نقل از  پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان ، هادی طحان‌نظیف  در جلسه مشترک انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی استان خوزستان که  با حضور رئیس و اعضای ستاد انتخابات استان، فرمانداران، مسئولان ستادی دفتر نظارت استان و سرپرستان دفاتر نظارت شهرستانها در دفتر نظارت استان برگزار شد، ضمن عرض تسلیت ایام عزاداری شهادت حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و یاران با وفایش و ایام اسارت آل الله، ابراز امیدواری کرد که با بهره گیری از معارف اسلامی و با استفاده از شیوه‌های روزآمد و مناسب به پیروی از امام سجاد علیه السلام و حضرت زینب سلام الله علیها در عرصه جهاد تبیین قدم برداریم.

سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه انقلاب اسلامی ایران تنها شکست یک قدرت سیاسی و استقرار یک نظام سیاسی نبود، بلکه تلاش برای حاکمیت ارزش‌های الهی بود، گفت: پیروزی انقلاب اسلامی ایران امید را در دل مستضعفان جهان ایجاد کرد و نشان داد که قدرت‌های ظالم پایدار نیستند و عاقبتی جز نابودی در انتظار ظالمان نیست.

وی افزود: انقلاب اسلامی اکنون از مرزهای جغرافیایی ایران گذشته و به اقصی نقاط دنیا رسیده و به یک حرکت جهانی تبدیل شده ‌است. شاید یکی از دلایل اصلی دشمنی مستکبرین با جمهوری اسلامی ایران این باشد که یک حرف نو را در دنیا مطرح کرده که این حرف خریدار دارد و قرار نیست در بر پاشنه مستکبران بچرخد و براساس معارف اسلامی مستضعفان، وارثان زمین هستند.

طحان نظیف با تأکید بر اینکه بالندگی و اقتدار امروز مقاومت جهانی متشکل از جوانانی است که این ارزش‌های الهی را باور دارند، گفت: پیام انقلاب اسلامی برخاسته از فطرت الهی و پاک بشری است که این امر، تمام معادلات و مناسبات ظالمانه جهان سلطه را برهم می‌زند و این است که استکبار جهانی تمام تلاشش را می‌کند تا مانع تحقق آرمانهای این انقلاب و پیروزی مردم ایران شود که البته راه به جایی نخواهد برد.

سخنگوی شورای نگهبان عزت و اقتدار نظام جمهوری اسلامی را تحقق وعده الهی بیان کرد و گفت: کشوری که روزی روسای جمهور کشورهای دیگر بدون اطلاع حاکمانش وارد پایتخت آن می‌شدند و کنفرانس‌های چندگانه برگزار می‌کردند، به برکت انقلاب اسلامی به کشوری تبدیل شده که در کنار حفظ استقلالش موجودیت استکبار جهانی به چالش کشیده و این چیزی است که قدرت‌های جهانی معترف به آن هستند چرا که این عزت برخاسته از یک ایمان و یک باور عمیق است و این تحقق وعده الهی است که در آیه ۸ سوره مبارکه منافقون آمده است وَلِلَّهِ العِزَّةُ وَلِرَسولِهِ وَلِلمُؤمِنینَ.

طحان نظیف با اشاره به موضوع و اهمیت امیدآفرینی در جامعه خاطر نشان کرد: یکی از نکاتی که باید به آن توجه کنیم موضوع امید آفرینی است. هر اقدامی در کشور در حوزه های مختلف فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و غیره باید نسبتش با امیدآفرینی مشخص بشود. امید آفرینی باید محور فعالیت‌های هر شخصی باشد که خودش را دلسوز انقلاب اسلامی می‌داند.

وی افزود: ما این درس را از حقیقت طلبان، مصلحان و انبیا الهی فرا گرفته ایم امروز که در ایام اسارت آل الله هستیم اگر نبود تلاش‌ها و مجاهدت‌های امام سجاد علیه السلام و حضرت زینب سلام الله علیها در اتفاقاتی که بعد از واقعه عاشورا پیش آمد چیزی از اسلام باقی نمی‌ماند. بعد از آن اتفاقات عظیمی که در روز عاشورا افتاد و پس از آن یأسی که داشت دامنگیر اسلام می‌شد، با تلاش قهرمانان عرصه جهاد تبیین امام سجاد (ع) و حضرت زینب (س)، اسلام را احیا و زنده کردند و این پیام را به ما دادند که در هیچ برهه‌ای نباید عقب نشینی کرد و برای تحقق ارزش‌های خودمان تلاش کنیم. لذا هر اقدامی در کشور باید نسبتش با امید آفرینی مشخص باشد وگرنه در زمین دشمن بازی خواهیم کرد.

طحان نظیف در بخش دیگری از بیانات خود با اشاره اصلاح قانون انتخابات سال‌هاست که مورد بحث و گفتگوست، گفت: نقطه عطف این موضوع ابلاغ سیاست‌های کلی نظام از سوی رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۹۵ بود. در این سیاست‌ها با یک رویکرد آسیب‌شناسانه، نظام مسائل انتخابات مشخص شد. در ۱۸ بند به تمام موضوعات مربوط به انتخابات پرداخته شده است. راهکارهایی هم در این سیاست‌ها ارائه شده که برای اجرایی شدن باید به قانون و مقررات تبدیل شود.

طحان‌نظیف در ادامه گفت: مسائلی در این مصوبه آمده که به نفع مردم و داوطلبان ارزیابی می‌شود. افزایش مهلت رسیدگی‌ها در این مصوبه، فرصت رسیدگی به صلاحیت‌های داوطلبان را افزایش می‌دهد و این امکان را به وجود می‌آورد تا دفاعیات کسانی که صلاحیت‌شان رد شده یا احراز نشده است را با دقت شنید و مورد بررسی قرار داد.

وی  قانون جدید انتخابات مجلس را بروزرسانی قانون قدیم براساس شرایط و اقتضائات روز دانست که در سال ۱۳۷۸ به تصویب رسیده و به عقیده بسیاری شاکله آن مربوط به دهه ۶۰ بود و سپس گفت: اگرچه قانون جدید تمام بندهای سیاست‌های کلی را پوشش نداده است اما تلاش قابل تقدیری است و بجز به‌روزرسانی قانون، ابتکاراتی همچون پیش‌بینی مرحله «پیش ثبت‌نام» دارد.

سخنگوی شورای نگهبان به برخی از ویژگی‌های قانون جدید نیز اشاره کرد و درباره موضوع تبلیغات گفت: امروزه عمده تبلیغات به دلایلی از فضای فیزیکی به فضای مجازی منتقل شده است، اما در قوانین قبلی در این موارد احکام روشنی در قانون نداشتیم و در سال‌های گذشته اگر فردی در خصوص تبلیغات در فضای مجازی اعتراض می‌کرد با خلاء قانونی مواجه بودیم. این در حالی است که در قانون درباره جزئیات تبلیغات در فضای فیزیکی همچون اندازه پوستر نیز اظهارنظر شده بود. از این رو لازم بود تا در این حوزه و همچنین در حوزه‌های تخلفات و جرایم به‌روزرسانی‌هایی به وجود آید.

طحان‌نظیف درباره مهلت‌های رسیدگی بر اساس تعداد ثبت نام کنندگان گفت: میزان ثبت‌نام افراد در انتخابات مجلس شورای اسلامی در ادوار گذشته افزایش پیدا کرده است. در انتخابات مجلس سال ۹۸، ۱۶ هزار نفر ثبت‌نام کردند که مهلت رسیدگی خود شورای نگهبان حدود ۲۰ روز بود. فارغ از اینکه این موضوع خوب یا بد است، مهلت‌های رسیدگی به صلاحیت‌های داوطلبان منطقی نبود. آن زمان که قانون سابق به تصویب رسیده بود (سال ۱۳۷۸)، این میزان ثبت‌نامی نداشتیم و شاید ۲۰ روز زمان برای بررسی شورای نگهبان کافی بود. برای شورای نگهبان بسیار مهم است تا حقی از کسی ضایع نشود، دفاعیات افراد شنیده شود و فرصتی برای پاسخگویی و ارائه مستندات آن‌ها در نظر گرفته شود. البته این کارها انجام می‌شد، اما در یک مدت زمان کوتاه و در تنگنای زمانی.

طحان‌نظیف سپس به ادامه صحبت‌هایش درباره مرحله پیش ثبت‌نام پرداخت و گفت: مرحله پیش‌ ثبت‌نام در این دوره طبق قانون جدید برای نخستین بار اجرا شد. در این مرحله بررسی صلاحیت صورت نمی‌گیرد، بلکه مدارک شکلی و عینی افراد توسط نهادها و دستگاه‌های مرجع همچون قوه قضائیه، وزارت علوم، سازمان ثبت احوال و... بررسی می‌شود. دستگاه‌های مرجع و مورد استعلام موظف هستند که در مدت زمان معین وضعیت مدارک افراد را به خودشان اعلام کنند و کسانی که مدارک‌شان مورد تایید باشد، می‌توانند در مرحله بعد ثبت‌نام کنند.

وی ضمن بیان اینکه در دوره‌های گذشته افرادی که برخوردار از شرایط شکلی و عینی نبودند با ردصلاحیت مواجه می‌شدند و پیامدهایی برای آن‌ها به همراه داشت، مثال زد که در آن دوره‌ها در مرحله بررسی صلاحیت‌ها و حتی پس از آن مشخص می‌شد که برخی از افراد مدرک تحصیلی‌شان از سوی وزارت علوم مورد معتبر نیست.

سخنگوی شورای نگهبان همچنین بیان کرد: در دوره‌هایی تعدادی از متقاضیان که ثبت‌نام کرده بودند، محکومیت قضایی که براساس قانون مانع ثبت نام بود، داشتند. اما در فرآیند پیش‌ ثبت‌نام افراد مدارک خود را در سامانه وزارت کشور بارگذاری می‌کنند و در صورتی که مدارکشان از سوی مراجع مذکور مورد تایید نباشد، نمی‌توانند در مرحله بعد ثبت‌نام کنند.

طحان نظیف با تاکید بر رعایت اصل بی طرفی از سوی متولیان امر انتخابات تصریح کرد: این نکته را هم به همکاران خود در حوزه نظارت و هم حوزه اجرا تاکید دارم که حتماً بی طرفی خودتان را نسبت به داوطلبان حفظ نمایید چرا که اگر به این مسائل توجه نشود، اعتمادسوز خواهد بود و هیچ مصلحتی در انتخابات بالاتر از حفظ اعتماد و رعایت بی‌طرفی از سوی دستگاههای اجرایی و نظارتی اصل نیست.

وی افزود: رعایت اصل بی طرفی در فرایند انتخابات موجب اعتماد مردم به فرایند انتخابات و قانونمندی مجریان و ناظران خواهد بود ولی اگر مردم غیر از این را احساس کنند این امر موجب دلسردی و بی‌انگیزگی خواهد شد.

وی با بیان اینکه جلسات دستگاه‌های مرتبط با انتحابات در سطوح ملی و استانی باید با رویکرد آسیب‌شناسانه نسبت به ادوار قبل برگزار شود، عنوان کرد: انتظار است دستگاه‌های مرتبط از اکنون در جهت رفع آسیب‌ها تلاش کنند و تمهیدات لازم را بیاندیشند تا با برخی اشکالات ولو جزئی که در دوره‌های قبل در روند اجرای انتخابات وجود داشته را دیگر شاهد نباشیم و اخذ رای از مردم با یک فرایند روان و تسهیل شده صورت گیرد. امیدواریم در پایان سال ۱۴۰۲ شاهد برگزاری یک انتخابات سالم، امن، پرشور و رقابتی باشیم.

طحان نظیف در پایان به سوالات عوامل اجرایی و نظارتی درباره انتخابات پیش رو و فرآیندهای آن پاسخ داد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۵:۳۸
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 1402053120319
  • خبرنگار :

برچسب‌ها