رضا کیانی در گفتوگو با ایسنا، گفت: هماکنون سرمایههای اجتماعی کارآمد بسیاری در حوزه فرهنگ، هنر، میراث فرهنگی گردشگری، صنایع دستی، ادبیات و رسانه خوزستان وجود دارد.
او متذکر شد: اگر قرار است به مساله فرهنگ و هنر پرداخته شود باید مقوله نقد نیز به عنوان یکی از ارکان اساسی مورد اهتمام جدی قرار بگیرد. نقد کتاب، نقد شعر، نقد نمایشنامه، نقد فیلم و... بیتردید در آینده منجر به ارایه آثار ادبی بهتری خواهد شد.
این نویسنده ادامه داد: با توجه به اینکه موارد ذکر شده در افکار عمومی جایگاه و اهمیت ویژهای دارند یکی از مولفههای توسعه جامعه توجه به این امور است که در صورت توجه جامعه را با نوعی سرزندگی مواجه میکند و فضای فکری را تلطیف میدهد.
وی تاکید کرد: بیتردید در این وادی اطلاعرسانی در مقوله فرهنگ، هنر، ادبیات، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باید در زمره ضروریات فضای رسانهای قرار بگیرد.
کیانی همچنین با تاکید بر اینکه رسانهها نباید از رسالت اصلی خود غافل شوند افزود: شایسته است فضای خبر و رسانه از انفعال و روزمرگی دور بماند و در عین حال به نقد، کنشگری، آگاهیبخشی، اطلاعیابی و اطلاعرسانی بیش از گذشته اهتمام بورزند.
این هنرمند عرصه تئاتر با تاکید بر اینکه در فضای رسانهای و در بحث اطلاعرسانی و روزنامهنگاری اگر بخواهیم عملکردی تخصصی داشته باشیم باید حتما خبرنگار تخصصی داشته باشیم توضیح داد: با اجتناب از کپیبرداری جامعه خبری و رسانهای با شتاب بیشتری به سمت تولید خلاقانه خبر حرکت میکنند.
او با بیان اینکه یکی از راههای افزایش کیفیت فضای خبری و رسانهای این است که رسانهها خبرنگار تخصصی را در دل مجموعه خودشان ارج بنهند گفت: در این صورت به طور قطع قدرت کنشگری نیز تقویت خواهد شد زیرا وقتی خبرنگار متخصص با مصاحبهکننده مواجه شود او را به چالش میکشاند و تعامل اثرگذاری با او خواهد داشت و حتی ممکن است به تولید اندیشه ختم شود، بنابراین برای اینکه مصاحبه در ذهن افکار عمومی جذاب، اثرگذار و پویا بماند تعامل یکسویه و فقط با برجستهسازی مصاحبهشونده نخواهد بود بلکه نقش مصاحبهکننده هم بسیار مهم است.
کیانی با اشاره به اینکه به دلیل توسعه فضای مجازی با افزایش فضای ارتباطی مواجهایم گفت: در این شرایط نوع نگاه و نیز آوردههای نوشتاری ما باید با فرم و ساختاری روزآمد و موثر ارایه شود. همچنین روانشناسی مخاطبان جهان امروز در نظر گرفته شود.
این فعال فرهنگی گفت: با توجه به اینکه فضای رسانهای به دلیل وجود فضای مجازی گسترده شده هر شهروند خود را به نوعی خبرنگار میداند.
کیانی در ادامه به نقد ادبی نیز اشاره کرد و گفت: مقوله نقد ادبی بسیار مهم است و یکی از ارکان اصلی توسعه فرهنگی و هنری است.
رضا کیانی در ایسنا:
اهالی هنر، ادب و رسانه میتوانند نقش بسزایی در اصلاح الگوی مصرف آب داشته باشند
هر هنرمند تئاتر میتواند یک فعال محیط زیست باشد
او اظهار داشت: تمامی نویسندگان به رغم جهتگیریهای مختلف و متنوع فکری و حتی نوع سبک نوشتاری و جهانبینی متفاوت دارای هدف مشترکی بودند که آن هم هموار ساختن مسیر ارتباط موثر با ذهن مخاطب است.
وی اضافه کرد: میتوان گفت همه شیوهها و ساختارهای نوشتاری در خدمت به تحقق این هدف ابداع شدند. افزون بر نگاه عمیق به محتوا و چرایی اثر، واکاوی نوع ارتباط اثر با مخاطب نیز از جمله دغدغه منتقدان است.
کیانی بیان کرد: نقد ادبی موجب پویایی، سرزندگی و در واقع روشنکننده نقاط تاریک هر اثر ادبی است و حتی برخی معتقدند اثر زمانی تکمیل میشود که مورد نقد قرار بگیرد.
او با اشاره به اینکه در برههای شاید هدف نویسندگان این بود که ذهن مخاطبان را به تسخیر درآورند و نظر مخاطب را معطوف به خط فکری خود کنند خاطرنشان کرد: هماکنون دیگر ذهن مخاطب و تحلیل مخاطب اثر را تکمیل میکند و تفاسیر مخاطب از اثر بسیار مهم است. بنابراین قدرت فهم مخاطب بسیار مهم، اثرگذار و تعیینکننده است.
این نویسنده یادآوری کرد: وقتی نویسندهای اثر خود را به رشته تحریر درمیآورد، پس از نشر و ارایه در سطح جامعه، قضاوت و تحلیل نهایی پیرامون آن را به عهده مخاطبان میگذارد.
او با بیان اینکه دوران پاورقینویسیها که نویسنده مقصود خود را شرح دهد گذشته است گفت: برای انتقال صحیح و اثربخش اندیشه نویسنده راهی جز اتخاذ ساختار کارآمد و خلاق ندارد.
انتهای پیام