کشاورزان در سال حدود ۱۳۰ میلیون تُن محصول تولید میکنند که ۳۰ درصد از این میزان در فاصله مزرعه تا مصرف از بین میرود در حالی که با توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی میتوان ضمن کاهش این میزان ضایعات، تحولی در مسیر افزایش اشتغال، صادرات، درآمدهای ارزی و ارزش افزوده ایجاد کرد.
عاطفه سادات جلال زاده در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: ضایعات کشاورزی، از یک طرف میزان تولید و درآمد تولید کننده را کاهش میدهد و در جهت مقابل، نیاز به واردات را افزایش داده و نهادههای لازم برای تولید را هدر میدهد که نتیجه همه اینها کاهش انگیزه تولید اقتصادی است.
وی تصریح کرد: صادرات گمرک کاشان از مهرماه ۹۳ تا پایان سال زراعی گذشته، ۲۵ هزار و ۵۹ تن فرآوردههای گلاب، عرقیجات گیاهی و اسانس بوده که رقمی بیش از ۴۶ میلیون و ۲۵۹ هزار دلار ارزآوری داشته است.
رئیس اداره صنایع تبدیلی مدیریت جهاد کشاورزی کاشان، تأکید کرد: راهاندازی صنایع تبدیلی و فراوری محصولات کشاورزی در کاشان طی یک دهه گذشته به ۴۸ واحد رسیده که مجوز فعالیت ۲۳ واحد، از اداره صنعت، معدن و تجارت است و ۲۵ واحد نیز از جهاد کشاورزی مجوز گرفتهاند.
جلال زاده درباره جغرافیای توزیع صنایع تبدیلی شهرستان کاشان، گفت: چرخه اقتصاد کشاورزی در بخش برزک با ۱۷ واحد، بخش قمصر با ۱۲ واحد، بخش مرکزی با ۱۱ واحد و بخش نیاسر نیز با ۷ واحد صنایع تبدیلی، تکمیل میشود.
وی افزود: فعالیت یک واحد درجهبندی میوه با اشتغال ۲۰ نفر، سالانه سه هزار تن محصول به دست مصرفکننده میرساند و یک واحد تولید لبنیات و شیر خشک نیز با تولید سالانه ۳۰۹ هزار تن محصول برای ۹۴ نفر شغل ایجاد کرده است.
رئیس اداره صنایع تبدیلی مدیریت جهاد کشاورزی کاشان، اظهار کرد: ایجاد یک واحد تولید خوراک طیور با تولید پنج هزار تن محصول باعث اشتغال ۲۰ نفر شده و فعالیت یک واحد سردخانه دومنظوره برای ذخیره شش هزار تن محصول، برای ۲۰ نفر ایجاد شغل کرده است.
وی با اشاره به فعالیت یک واحد مرغداری، تصریح کرد: راهاندازی یک واحد بستهبندی گوشت مرغ به ظرفیت ۹۰۰ تن در سال و ایجاد اشتغال برای ۱۵ نفر و یک واحد بستهبندی تخممرغ، به حجم ۱۵۰۰ تن محصول و اشتغال هشت نفر از دیگر ارزشآفرینی بخش صنایع تبدیلی در شهرستان کاشان است.
جلال زاده افزود: کشت محصولات زراعی در سطح ۴۰۴۵ هکتار از شهرستان کاشان منجر به ۸۲ هزار و ۸۱۷ تُن محصول میشود و سطح ۶۴۲۰ هکتار به بخش باغی اختصاص دارد که ۵۳ هزار و ۳۶۰ تن محصول به بازار عرضه میکند.
همچنین یک کارشناس صنایع غذایی به ایسنا، گفت: بخشی از محصول کشاورزان در زمان برداشت و قبل از رسیدن به بازار فروش تلف میشود که ضرر اقتصادی برای کشاورز و در سطح کلان برای حوزه کشاورزی و اقتصاد کل کشور است.
زینب سادات حسینی افزود: آموزش کشاورزان در حوزه روشهای نگهداری، توزیع و فرآوری محصول بر اساس اصول نوین علمی، راهکاری است که میتواند از تلف شدن محصول و تحمیل خسارتهای اقتصادی جلوگیری کند که نیازمند ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی است.
وی تصریح کرد: ارزش صنایع تبدیلی و غذایی از نظر وسعت و گستردگی ارزش افزوده، نزدیک به صنایع پتروشیمی است که با صادرات آن میتوان ارزش افزوده صنایع کشاورزی را مقرون به صرفه کرد، پیش از آنکه به علت کیفیت نامناسب از بین برود.
حسینی تأکید کرد: محصولات کشاورزی در شرایط خام فروشی از مزرعه، باعث ریسکپذیری شده که قیمت آن تابع کیفیت محصول و زمان عرضه است در حالی که با فرآوری محصول، علاوه برافزایش درآمد کشاورزان، باعث تنظیم بازار و ثبات قیمت نیز میشود.
این کارشناس صنایع غذایی، گفت: ایجاد صنایع فرآوری محصولات کشاورزی و دامی باعث کاهش ضایعات میشود به خصوص برای محصولهایی مثل خربزه، هندوانه، پیاز، سیبزمینی، گوجهفرنگی و... که زمان برداشت خاص داشته و به سرعت فاسد میشوند.
وی گفت: کشاورزان، توت و انجیر و محصولهایی که ماندگاری ندارد را به شیوه سنتی، خشک کرده و یا شیره آن را میگیرند و به قیمت بیشتر میفروشند، بنابراین باید تشویق شوند که در قالب تعاونیهای تولیدی به روش علمی و صنعتی این کار را انجام دهند.
حسینی تصریح کرد: ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی فرصتی برای اشتغالِ دانشآموختگان دانشگاه است که محصول را با قیمت مشخص و تضمینشده از کشاورز بخرند و پس از فرآوری به بازار عرضه کنند. ضایعات محصولات کشاورزی غیرمتعارف است و مؤثرترین راهکار برای کاهش این حجم تلفات و ایجاد کسب و کارهای پربازده ایجاد صنایع تبدیلی و حمایت از آنها است.
انتهای پیام