خطیب نماز جمعه قم:

باید ویژگی‌ها مشترک نسل جوان را بشناسیم

مدیر حوزه‌های علمیه بیان کرد: دوره نوجوانی و جوانی گذر از دوره گیرندگی به دوره کنشگری است؛ وقتی انسان پا به دوره نوجوانی می‌گذارد حس استقلال در او شکوفا می شود و در تعامل و تربیت امروز نقش آفرین و فعال است و حس انتخاب گری و آزادی خواهی در او رشد می‌کند.

آیت‌الله علیرضا اعرافی در خطبه‌های نماز جمعه ۲۷ مردادماه که در مصلی قدس قم برگزار شد، در رابطه با اصول و قواعد تعامل با نسل جوان، عنوان کرد: یکی از اصول مهمی که در تعامل با نسل جوان و تربیت آن‌ها برای متصدیان تعلیم و تربیت از اهمیت بالایی برخوردار است، آشنایی با ویژگی‌های است که بر شرایط روح و روان فرد متناسب با دوره‌های (نوجوانی و جوانی) حاکم است.

مدیر حوزه‌های علمیه ادامه داد: پدر و مادر، مربیان و آحاد جامعه باید ویژگی‌های تقریبا مشترک نسل جوان را بدانند، این مسئله اگر درست شناخته نشود در ارتباط و تعامل با نسل جوان و اقدامات تربیتی نمی‌توان موفق بود؛ لذا شناخت نسل جوان از ضرورت‌های مهم در تعامل با آن‌ها در موقعیت‌های گوناگون است

خطیب نماز جمعه افزود: روشن است کودک با عبور از سن ۱۰ سالگی به دوره نوجوانی و بعد از آن جوانی، دنیای جدیدی پیدا می‌کند و این ویژگی‌های نو او را متفاوت می‌کند؛ دوران کودکی، دوره پایه در تربیت به شمار می‌آید که در آن فرد گیرنده است و چندان کنش‌گر مستقل و قوی نیست.

آیت الله اعرافی یادآور شد: همین که فرد از مرز کودکی به سمت نوجوانی حرکت‌ می‌کند خصوصیات جدیدی پیدا می‌کند که برخی از آن‌ها در پرتو تغییرات جسمی و فیزیکی رشد او است، اما این طبیعت ذاتی رشد به تعامل و ارتباط نوجوان و جوان با خانواده و جامعه، رسانه و فضاهای اجتماعی ضمیمه می‌شود که موجب پیدایش ویژگی‌هایی است که فرآیند تربیت را مشکل می‌کند.

وی اظهار کرد: این ویژگی‌های نسل نوجوان و جوان نه تنها در تجربه ما قابل شناسایی است بلکه در علوم جدید روانشناسی مطالب زیادی در این مورد استخراج شده و در آیات و روایات نیز در باب نوجوانی و جوانی ادبیات بسیار غنی داریم.

خطیب نماز جمعه تصریح کرد: صدها روایت از ممیزات و ویژگی‌های نوجوان و جوان و توصیفات گوناگون از این از  مرحله از عمر بشر وجود دارد؛ بنابراین در پرتو شعاع هدایت قرآن و اهل بیت و دانش بشری باید این دوره از زندگی فرد را بشناسیم و لذا اطلاعات عمومی و دانش پایه برای خانواده، مربیان و متصدیان امر تعلیم و تربیت ضرورت دارد.

مدیر حوزه‌های علمیه بیان کرد: دوره نوجوانی و جوانی گذر از دوره گیرندگی به دوره کنشگری است؛ وقتی انسان پا به دوره نوجوانی می‌گذارد حس استقلال در او شکوفا می شود و در تعامل و تربیت امروز نقش آفرین و فعال است و حس انتخاب گری و آزادی خواهی در او رشد می‌کند.

آیت الله اعرافی تاکید کرد: شکوفایی توانایی‌های جسمی، شکوفایی خلاقیت ذهنی، آرمانگرایی، ایده‌آل نگری، اعتماد به خود، ریسک پذیری، شجاعت در اقدام، تلاش برای اقدامات جدید و الگو پذیری از سلسله ویژگی‌های طبیعی است که علی الاصول در دوره نوجوانی و جوانی پدیدار می شود.

خطیب نماز جمعه گفت: اگر ویژگی‌های نسل جوان و موتور محرک جوانی در مسیر سعادت جامعه قرار گرفت به قله‌ای می‌رسد که خداوند به آن جوان که اهل عبادت و پاکی در برابر فرشتگان است مباهات می‌کند اما اگر این نیروی سرشار درست تربیت نشود و در مسیر درست قرار نگیرد نتیجه آن مستی جوانی، غرور و فرو افتادن از مسیر هدایت است.

مدیر حوزه‌های علمیه ادامه داد: آنچه مهم است در تعامل و تربیت نوجوانان و جوانان این است که ویژگی‌ها مشترک نسل جوان را بشناسیم و قواعد عمل خود را با جوانان تنظیم کنیم.

خطیب نماز جمعه قم در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به آخرین آیه سوره آل عمران، یادآور شد: خداوند راه فلاح و رستگاری را در چهار دستور خلاصه کرده است؛ صبر و بردباری در زندگی فردی، شکیبایی در حرکت‌های اجتماعی، پاسداری از مرزهای فکری و اخلاقی و اعتقادی امت اسلامی و تقوا پیشگی، دستوراتی است که خداوند برای سعادت بشر مقرر کرده است.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۲۷ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۳:۵۳
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1402052717135
  • خبرنگار : 50455