روایتی از خرید مردمی علوفه برای آهوان یک منطقه حفاظت شده در نیشابور

یک فعال محیط زیستی با اشاره به مشارکت بسیار خوب مردم در پویش تامین علوفه برای آهوان یک منطقه حفاظت شده در نیشابور گفت: مردم نشان دادند همیشه پای کار هستند و دغدغه سرزمین‌شان را دارند و هر جا لازم باشد هر کاری که در حد توانشان باشد انجام می‌دهند.

علی کشمیری در گفت‌وگو با ایسنا، از مشارکت خوب مردم در پویش‌ها و فراخوان‌های در قالب نذر طبیعت از جمله پویش‌های مربوط به کاهش اثرات سوء خشکسالی بر محیط زیست خبر داد و گفت: مردم به سازمان‌های مردم نهاد که برخاسته از خود مردم هستند اعتماد خوبی دارند و هر جا که لازم باشد با وجود شرایط سخت اقتصادی، در حد توان‌شان کمک می‌کنند.

این فعال محیط زیستی عنوان کرد: در استان خراسان رضوی ۴۱ منطقه چهارگانه و منطقه شکار ممنوع داریم که از چند سال قبل درگیر خشکسالی‌های متوالی هستند و در حال حاضر خشکسالی مهمترین تهدید برای حیات وحش این مناطق است.  

وی در رابطه با مشارکت مردم در حل معضلات محیط زیستی از جمله کاهش تهدیدات و مخاطرات خشکسالی‌های پیاپی گفت: کمک خواستن از مردم چاره کار نیست و راه حل آخر و یک مسکن موقت است. بهمن ماه سال گذشته علی سلاجقه ریاست سازمان حفاظت محیط زیست از بودجه تخصیص یافته برای این سازمان ابراز رضایت و خشنودی کرد اما همان موقع ما معتقد بودیم این بودجه جوابگوی نیازهای مناطق حفاظت شده نیست و در عمل هم همین اتفاق افتاد. از سوی دیگر وقتی صنایع بسیار ثروتمند داریم که آلایندگی نیز دارند، باید سهمشان در کمک به محیط زیست را ادا کنند، چراکه تأمین بسیاری از این هزینه‌ها که برای مردم دشوار است، برای صنایع که در استان خراسان رضوی کم هم نیستند، کار چندان سختی نیست و باید پای کار بیایند. 

این فعال محیط زیستی ادامه داد: بسیاری از سازمان‌های حاکمیتی و بخش خصوصی نیز بودجه‌های زیادی دارند که می‌توانند در این حوزه وارد شوند، در عین حال هر جا که لازم باشد مردم هم پای کار می‌آیند و هر جا که در توانشان بوده پای کار آمده‌اند و برای سرزمینشان با جان و دل هزینه کردند؛ مردم به سازمان‌های مردم نهاد که برخاسته از خود مردم هستند اعتماد خوبی دارند.

کشمیری افزود: دو سال قبل یعنی در سال ۱۴۰۰، مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست خراسان رضوی ضمن اطلاع‌رسانی در مورد اثرات و تبعات سوء خشکسالی در منطقه، خواهان استفاده از ظرفیت‌ سازمان‌های مردم نهاد و حمایت‌های مردمی برای مقابله با بحران خشکسالی شد و بر همین اساس انجمن دیده‌بان آب، هوا و زمین، حمایت از منطقه حفاظت شده رئیسی نیشابور را برعهده گرفت که در همان سال نیز اقداماتی انجام شد.

وی با اشاره به مشارکت بسیار خوب مردم در پویش تامین علوفه برای آهوان منطقه حفاظت شده رئیسی نیشابور تصریح کرد: میزان مشارکت مردم بسیار فراتر از میزان انتظار ما بود و در فاصله زمانی کوتاهی، مبلغ مورد نظر برای خرید علوفه توسط خیرین از جای جای کشور و حتی خارج از کشور تأمین شد. 

وی توضیح داد: مبالغ اهدایی متفاوت بوده و از ۳۰ هزار تومان تا یک میلیون تومان واریز شد که مردم نشان دادند همیشه پای کار هستند و دغدغه سرزمینشان را دارند و هر جا لازم باشد هر کاری که در حد توانشان باشد انجام می‌دهند؛ قطعا کسی که مثلا ۳۰ هزار تومان کمک می‌کند با اینکه شاید شرایط اقتصادی خوبی نداشته، اما قلبش به عشق این سرزمین می‌تپد.

این فعال محیط زیستی اظهار کرد: میزان علوفه خریداری شده ۲ تن و به مبلغ تقریبی ۲۰ میلیون تومان بود و علوفه‌ها در دو نقطه یعنی در مرکز منطقه حفاظت شده برای تعلیف آهوان توزیع شد و هدف اصلی این بود که با توجه به بحران خشکسالی و کمبود علوفه، آهوان در جستجوی علوفه منطقه را ترک نکنند.

وی یادآور شد: ممکن است انتقاداتی به علوفه دادن دستی وارد باشد، اما در شرایطی که خشکسالی در وضعیتی باشد که مخاطرات جدی برای تأمین علوفه حیات وحش وجود داشته باشد، چاره‌ای جز این نیست.

کشمیری ادامه داد: منطقه حفاظت شده رئیسی وضعیتش به گونه‌ای است که در محاصره حدود ۳۰ روستاست، روستائیانی که کارشان کشت و زرع است. آهو وقتی که ببیند علوفه‌ای در منطقه نیست بالاجبار از منطقه خارج شده و وارد مناطق کشاورزی و حریم روستا می‌شود و این یعنی شروع تعارض بین حیات وحش و جوامع محلی و بازنده قطعا حیوان است، بنابراین در شرایط فعلی این گونه اقدامات باید انجام شود تا آهو که یک گونه مینیاتوری و آسیب‌پذیر است از منطقه خارج نشود.

این فعال محیط زیستی خاطرنشان کرد: حداقل علوفه مورد نیاز در این منطقه ماهانه حدود ۲ تن برآورد شده است و تا پایان فصل سرما به بیش از ۱۵ تن علوفه نیاز است. 

کشمیری در پاسخ به این سوال که آیا در زمینه اقداماتی از این دست، اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی شده است، توضیح داد: در زمینه فرهنگ‌سازی متاسفانه ابزار چندان زیادی نداریم به‌جز فضای مجازی که بستر محدودی است، اما وقتی در مدت زمان کوتاه سه چهار روزه مبلغ مورد نظر جمع می‌شود، این نشان می‌دهد مردم دغدغه محیط زیست دارند اما هنوز اطلاعات افراد در این زمینه کم است.

گفتنی است؛ منطقه حفاظت شده رئیسی نیشابور در ۲۵ کیلومتری جنوب شرق شهرستان نیشابور و در حاشیه جاده نیشابور به کاشمر در استان خراسان رضوی واقع شده است. پوشش گیاهی منطقه گیاهانی همچون درختچه‌های گز، تاغ و اسپند است. از گونه‌های شاخص جانوری نیز می‌توان به پستاندارانی چون آهو اشاره کرد که جمعیت غالبی دارد. این منطقه همچنین زیستگاه جانورانی مثل گرگ، روباه، شغال، گربه وحشی، خرگوش، تشی و کفتار و پرندگانی همچون عقاب، هوبره، باقرقره و چکاوک است.

انتهای پیام 

  • پنجشنبه/ ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۲:۵۸
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402052616656
  • خبرنگار :