«محمدرضا احمدی» در گفتوگو با ایسنا ضمن اشاره به وجود ۴.۴ میلیون هکتار مراتع در استان یزد، گفت: این مراتع حدود ۶۰ درصد از مساحت استان را به خود اختصاص میدهند ولی با وجود این که جزو مراتع متوسط تا ضعیف ارزیابی میشوند ولی از نظر تنوع گونهای اهمیت بالایی دارند.
وی با اشاره به این که گونههای گیاهی موجود در مراتع استان شامل ۸۳۳ تا ۹۰۰ گونه هستند، افزود: تقریباً ۱۰ درصد از کل گونههای گیاهی موجود در ایران در مراتع استان یزد رویش دارند.
کارشناس اداره امور مرتع استان افزود: از این تعداد حدود ۲۰۰ گونه گیاهی دارای اهمیت دارویی و صنعتی است که برخی از آن ها مثل آویشن، تدرو، اسفند، زیره سیاه، اشترک و آنغوزه برای عموم مردم آشناست.
احمدی با بیان این که حدود ۱۵۰ گونه گیاهی استان در معرض انقراض قرار دارند، در خصوص علت انقراض این گونههای گیاهی در استان گفت: عواملی همچون تغییر اقلیم و خشکسالی، فعالیتهای معدنی، فعالیت های عمومی عمرانی و گاهاً فشار چرای دام برخی از گونههای گیاهی را در معرض انقراض قرار داده است.
وی افزود: با توجه به تجربه کارشناسان بخش منابع طبیعی استان، نمونه گیاهانی مانند اروانه یزدی که گونه گیاهی انحصاری مراتع استان است و همچنین گونه گیاهی پونه سای یزدی و گونه گیاهی پونه سای کرک ستارهای که اهمیت دارویی و صنعتی دارند، در معرض خطر انقراض قرار گرفتهاند.
وی در خصوص اقدامات انجام شده جهت حفظ ذخایر ژنتیکی گیاهی، از تعیین محدوده ذخیرهگاه های جنگلی و مرتعی خبر داد و گفت: تاکنون ۷۰۰ هزار هکتار از عرصههای مرتعی براساس ماده یک قانون حفظ و حمایت از ذخایر جنگلی و قانون حفاظت از ذخایر ژنتیکی کشور، آگهی ذخیرهگاه شده و مورد حفاظت قرار گرفته لذا از هرگونه واگذاری زمین و صدور مجوز معدن در آن جلوگیری میشود.
کارشناس اداره امور مرتع استان درخصوص روند بهره برداری از گیاهان دارویی و صنعتی در مراتع استان نیز اظهار کرد: براساس سیاستهای سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، بهرهبرداری از گیاهان دارویی و صنعتی در مراتع در قالب طرح های مرتعداری تلفیقی و از طریق انعقاد قرارداد اجرای طرح با مرتعداران صورت می گیرد.
احمدی در پایان با بیان این که یکی از گونههایی که تقاضای بهره برداری آن در سال جاری نیز وجود دارد گونه گیاهی آنغوزه است، تصریح کرد: در مناطقی از استان که بارندگی مناسب بوده، طرحهای بهرهبرداری آن در دست تهیه است و پیش بینی میشود حدود ۱۰ الی ۱۲ تن برداشت از محصول این گونه با جنبه صادراتی صورت گیرد.
انتهای پیام