علی اصغر امانیان روز پنج شنبه ۱۹ مردادماه در بازدید خبرنگاران از محل تولید و پرورش ماهیان خاویاری در روستای کهنه آب سبزوار اظهارکرد: از ابتدای امسال ۲۳۰ تا ۲۴۰ کیلو گرم خاویار و ۷۰ تا ۷۵ تن ماهی تولید شده است.
وی با بیان اینکه از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ تاکنون ۶۰ تا ۶۵ تن گوشت خاویار به روسیه و آذربایجان صادر شده و ۱۰ تن مصرف داخلی بوده است، افزود: ۹۰ درصد خاویار تولید شده سبزوار به روسیه و آسیای میانه صادر میشود.
وی خاطرنشان کرد: هر چند ماهیان خاویاری به سرمایهگذاری بیشتری نیاز دارد اما از طرفی بازدهی بهتری دارد، ضریب تبدیلی ماهیان خاویاری نسبت به ماهیان سردابی بهتر و سودآوری آن بیشتر است.
امانیان افزود: اکنون دو نژاد سیبری و فیلون وجود دارد که نژاد سیبری ۱۰ درصد وزنش برداشت میشود. یعنی یک تا یک کیلو و ۲۰۰ گرم ماهی استحصال میکنیم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه سبزوار در فلات کویر رتبه اول تولید خاویار را به خود اختصاص داده است، گفت: اکنون ۴ مزرعه فعال پرورش خاویار در سبزوار وجود دارد و تا ۲۲ بهمن همین امسال ۴ مزرعه دیگر وارد مدار خواهد شد که تقریبا تولید گوشت خاویار به ۲۰۰ تن و خاویار به ۳ تا ۳.۵ تن خواهد رسید.
مدیر جهاد کشاورزی سبزوار اذعان کرد: پرورش ماهی در استخرهای ذخیره آب کشاورزی علاوه بر ایجاد اشتغال و افزایش درآمد با غنیسازی آب کشاورزی سبب بهبود کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی میشود.
وی با بیان اینکه تمام استخرهای پرورش ماهی در سبزوار دو منظوره است، گفت: سبزوار به لحاظ ضریب تبدیل ماهی در کشور و در تولید ماهی اوزون برون در دنیا رکورددار است.
امانیان به تولید جانبی از پوست خاویار اشاره کرد و افزود: علیرغم اینکه خاویار چرم بسیار محکمی دارد اما هنوز برای استفاده از این محصول به صورت رسمی در کشور ورود نشده است.
رئیس جهاد کشاورزی سبزوار با بیان اینکه منبع آبی این مجموعه پرورش ماهی خاویار چاه قنات است، گفت: با قرارداد ۳۰ سالهای که با مالکین برای استفاده منعقد شده نگرانی و مشکلی برای قطعی برق ندارند.
وی بیان کرد: اگر مالکین و سرمایهگذاران به پرورش ماهی ورود کنند امکان ایجاد چنین ظرفیتی برای پرورش ماهی در روستای کسکن و گودآسیاب سبزوار وجود دارد.
امانیان تاکید کرد: برای تنها واحد درحال ساخت پروژه ملی خاویار در آبهای شور سبزوار ۷۵ میلیارد تومان سرمایهگذاری برآورد شده است که امکان برداشت ۶۰ تن ماهی با ۱.۵ تن خاویار را دارد.
وی بیان کرد: هرچند امکان پرورش خاویار با آب شیرین وجود ندارد اما این مجموعه به عنوان تنها واحدی در کشور است که خاویار را با آب شیرین پرورش می دهد.
وی بازارهای هدف صادراتی گوشت خاویار را روسیه و آذربایجان اعلام کرد و گفت: خاویار شهرستان پس از فرآوری به سمت مازندران میرود.
تولید سالانه ۵۰ تن ماهی در روستای کهنه آب سبزوار
در ادامه این بازدید بشیر بیدی تولید کننده پرورش ماهی این مجموعه، در جمع خبرنگاران اظهارکرد: صنعت پرورش ماهی در این روستا از سال ۱۳۹۶ آغاز شد و سال ۱۳۹۸ به بهرهبرداری رسیده و سالانه ۵۰ تن ماهی تولید میشود.
وی افزود: هرچند روسیه، بلاروس، آذربایجان و کشورهای حوزه خلیج فارس بازارهای هدف خاویار هستند اما عمده صادرات خاویار به روسیه انجام می شود.
بیدی عنوان کرد: این مجموعه از به روزترین سیستمهای پرورش ماهی دنیا به ویژه سیستمهای خروجی دوگانه برخوردار است.
این پرورش دهنده خاویار با بیان اینکه این مجموعه با سرمایه اولیه ۷.۵ میلیارد تومان احداث شده است، گفت: امروزه اگر این مجموعه را بخواهیم با مسیری قناتی که ۸۰۰ متر جدید حفر شده ایجاد کنیم فقط نیاز به ۸۰ تا ۹۰ میلیارد تومان هزینه تاسیسات دارد.
وی خاطرنشان کرد: هر هفته از شنبه تا چهارشنبه در پیک بار مصرف از ساعت ۱۱ صبح تا ۱۶ موتورهای برق روشن میشود و از برق شبکه به هیچ عنوان استفاده نمیشود.
وی با بیان اینکه ماهیان خاویاری این مجموعه از بهترین کیفیت برخوردار هستند، گفت: تمامی پرورش دهندگان ماهی خاویار کد چهاررقمی دارند که مشخص کننده مکان پرورش خاویار است. ماهی بعد از آزمایش و نداشتن دارو و آنتی بیوتیک صادر میشود و اگر مشکلی داشته باشد محصول برگشت میخورد.
این پرورش دهنده خاویار خاطر نشان کرد: ۲۸۰ مجموعه برداشت خاویار در ایران وجود دارد که ۱۸۰ مجموعه در دریای خزر و ۱۰۰ مجموعه در کل کشور پراکنده است.
انتهای پیام