محمدرضا منافی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به شرایط چند روز اخیر پاکستان و محکومیت عمران خان، نخستوزیر سابق این کشور و بازداشت وی، اظهار کرد: قضایایی که از یک سال پیش برای عمران خان اتفاق افتاده و حکم محکومیتی که در چند روز اخیر برای وی صادر شده است، بیشتر از اینکه جنبه واقعی و حقوقی داشته باشد، جنبه سیاسی دارد.
وی با اشاره به اینکه عمران خان در دوران نخستوزیریاش در مواردی سعی در ایستادگی برابر ارتش داشت، افزود: ارتش پاکستان هرگز اجازه نمیدهد سیاستمداران این کشور حتی در ردههای نخستوزیری یا ریاست پارلمان، در برابر این تشکیلات نظامی قد علم کنند. اگرچه پاکستان ادعای دموکراسی دارد، اما این نیروهای نظامی هستند که حرف اول را در این کشور میزنند و هر سیاستمداری بخواهد راهی غیر از آن چیزی مد نظر ارتش است را طی کند، از عرصه سیاست کنار گذاشته خواهد شد.
این تحلیلگر مسائل پاکستان ادامه داد: هرچند اتهاماتی نظیر فساد مالی و افشای مسائل محرمانه کشور به عمران خان نسبت داده میشود، اما من فکر میکنم عملا چیزی که باعث حذف او از صحنه سیاسی پاکستان شد، رویارویی با ارتش این کشور بود. البته نمیتوان با قاطعیت گفت که عمران خان از تمام اتهامات مبراست، زیرا صحنه سیاسی پاکستان چندان شفاف نیست.
منافی با اشاره به تاثیر مسائل سیاست خارجی در وقوع اتفاقات اخیر برای نخستوزیر سابق پاکستان، بیان کرد: حدودا یک سال و نیم پیش، عمران خان به مسکو سفر کرد که از معدود سفرهای یک مقام ارشد پاکستان به روسیه بود. همان روزی که این سفر انجام شد، بدون اینکه حتی روح عمران خان خبر داشته باشد، حمله روسیه به اوکراین آغاز شد. این یک اتفاق منفی برای موقعیت سیاسی عمران خان بود و وی خودش هم اعتراف کرد که اگر میدانست قرار است چنین اتفاقی رخ دهد، آن روز به روسیه سفر نمیکرد.
وی اضافه کرد: به نوعی میتوان گفت عمران خان بازیچه دست ابرقدرتهایی نظیر روسیه و آمریکا نیز شد و روسها برای اینکه بتوانند ارتباطات پاکستان با آمریکا را کاهش دهند، از عمران خان دعوت کردند در همان روزی که قصد آغاز حمله به اوکراین را دارند، به روسیه سفر کند. امروز نیز اگر عمران خان اعلام میکند قدرتهای غربی در توطئهچینی علیه او دست داشتند، چندان بیراه نمیگوید.
این تحلیلگر مسائل پاکستان با اشاره به اینکه عمران خان در دوران نخستوزیریاش اتهامات زیادی را علیه آمریکا مطرح کرد، گفت: عمران خان با دخالتهای آمریکا در پاکستان مخالف بود و در خصوص مسائل منطقهای، به لزوم کاهش نفوذ آمریکا باور داشت. این برای ایالات متحده سنگین بود که اجازه دهد یک مقام پاکستانی آشکارا علیه این کشور حرف زند و همچنان بر قدرت بماند. بنابراین علاوه بر مسائل داخلی، موضوعات سیاست خارجی نیز بر به زیر کشیده شدن عمران خان تاثیر داشتند. در این شرایط حزب مسلم لیگ نواز پاکستان (به ریاست شهباز شریف، نخستوزیر فعلی پاکستان) از این وضعیت به بهترین شکل استفاده کرد و دوباره خود را بالا کشید و قدرت سیاسی را در دست گرفت.
منافی در خصوص احتمال ترور و حذف فیزیکی عمران خان، عنوان کرد: شرایط امروز عمران خان به گونهای است که دیگر نیازی به ترور فیزیکی او نیست، چراکه او کاملا ترور سیاسی شده است. اکنون عمران خان یک مهره سوخته است که برای همیشه از صحنه سیاسی پاکستان دور شده و با توجه به پروندهسازیهای بسیار علیه او و حکم محکومیتش، مجالی برای برونرفت از این شرایط ندارد.
وی با اشاره به محبوبیت مردمی عمران خان، افزود: عمران خان قهرمان ورزش کریکت است و این محبوبترین ورزش در بین مردم پاکستان میباشد. به همین دلیل عمران خان برای مردم یک اسطوره است. اما در کشوری مانند پاکستان، صرفا محبوبیت مردمی نمیتواند تضمینی برای موفقیت یک سیاستمدار باشد، چراکه در این کشور دموکراسی واقعی در جریان نیست.
این تحلیلگر مسائل پاکستان با بیان اینکه عمران خان هیچ وقت یک سیاستمدار قوی و کارکشته نبود، اضافه کرد: آنچه باعث شد عمران خان پس از سالها تلاش بتواند برای یک دوره دو، سه ساله نخستوزیر پاکستان شود، همان پشتوانه مردمی وی بود. امروز هم تظاهرات اعتراضآمیز طرفداران عمران خان، باعث رخ دادن تغییر خاصی در شرایط سیاسی این کشور نخواهد شد، زیرا ما تا کنون بارها شاهد تظاهراتی بسیار گستردهتر در پاکستان بودهایم و در نهایت مجددا آرامش به این کشور بازگشته است. این بار هم ارتش اجازه نمیدهد که فضای پاکستان با این اعتراضات دچار تنشهای شدید شود.
انتهای پیام