آذر زاهدپور در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به انجام روند انتخاب رشته نهمیها، اظهار کرد: اولین گام برای انتخاب رشته این است که دانشآموز به مشاور مراجعه کند و تاکید میشود که سر خود انتخاب رشته نکند. توصیه میشود دانشآموزان بدون مراجعه به مشاور یا مدیر مدرسه و یا راهنمایی گرفتن از سامانه ۱۵۷۰، اقدام به ثبتنام در رشتهای نکنند.
وی با اشاره به تاثیر فرآیند هدایت تحصیلی در انتخاب رشته صحیح دانشآموزان، درباره آخرین تغییرات این فرآیند افزود: تفاوتی که هدایت تحصیلی امسال نسبت به سال گذشته داشت این بود که با توجه به آزمونهای رغبت و توانایی، دانشآموز را با تیپ شخصیتی خود آشنا کرده است؛ ممکن است دانشآموزی استعداد و توانایی برای ادامه تحصیل در رشته علوم تجربی را داشته باشد اما تیپ شخصیتی او به این رشته و مشاغل آینده آن نخورد و اینجا است که مشاور با توجه به تخصص خود، برای دانشآموز توضح میدهد که در بهترین رشتهای که به تواناییاش نزدیک است ثبتنام کند.
اولویتهای هدایت تحصیلی چگونه تعیین میشوند؟
کارشناس مسئول اداره مشاوره ادارهکل آموزش و پرورش خوزستان با اشاره به نحوه تعیین اولویتهای هدایت تحصیلی گفت: سوالی که ممکن است برای والدین و دانشآموزان پیش بیاید این است که اولویتهای انتخاب رشته بر چه اساسی تعیین میشوند؟ در این روند، اولویتهای "الف" و "ب" بر اساس عملکرد تحصیلی دانشآموز در سه سال اخیر و ظرفیت ناحیه آموزشی تعیین میشود. به عنوان مثال در یک ناحیه در اهواز از قبل اعلام میشود که یک هزار نفر ظرفیت برای رشته تجربی وجود دارد و از این میزان ۵۰۰ نفر سهم دختران و ۵۰۰ نفر نیز سهم پسران است؛ اینجا عملکرد تحصیلی دانشآموز برای ثبتنام در رشته تجربی بسیار مهم است و دانشآموزی که در سه سال اخیر معدل و عملکرد بالایی داشته در اولویت ثبتنام قرار میگیرد.
زاهدپور ادامه داد: اما دانشآموزی که تلاش کمتری داشته است هر چند عملکرد خوبی دارد ممکن است با توجه به رقابت بالا و ظرفیت منطقه، با وجود معدل بالا مجبور شود منتظر بماند تا دانشآموزان اولویت الف ثبتنام کنند و پس از آن در صورت وجود ظرفیت، میتواند اقدام به ثبتنام کند.
وی افزود: این فرآیند هدایت تحصیلی هر سال به همین شکل انجام شده اما تیپهای شخصیتی اولین بار است که اعمال میشود. در گذشته، نتیجه هدایت تحصیلی نیز تنها برای مدیر مدرسه ارسال میشد اما اکنون دانشآموز نیز به سامانه دسترسی دارد.
استعداد یا علاقه؟
کارشناس مسئول اداره مشاوره ادارهکل آموزش و پرورش خوزستان در خصوص اولویت دادن به استعداد یا علاقه در انتخاب رشته تحصیلی، گفت: اعتقاد ما این است که علاقه خیلی شرط است اما باید توجه داشت که آیا استعداد آن نیز در دانشآموز وجود دارد یا نه؟ بسیاری از دانشآموزانی که به ما مراجعه میکنند به رشتههای مهندسی یا پزشکی و پیراپزشکی علاقه دارند اما آیا استعداد آن نیز در آنها وجود دارد؟ در صورتی که علاقه با استعداد همراه نباشد قطعا علاقه هم از بین میرود و شاهد افت عملکرد تحصیلی میشویم؛ پس استعداد خیلی مهم است.
وی یادآور شد: بسیاری از دانشآموزان به رشتههای ریاضی و تجربی علاقه دارند اما واقعیت این است که همه دانشآموزان توانایی تحصیل در این رشتهها را ندارند و همین باعث میشود که دانشآموز پس از پایه دهم اقدام به تغییر رشته کند زیرا هنگام انتخاب رشته به استعداد و تیپ شخصیتی خود توجه نکرده است.
زاهدپور با اشاره به اشتباههای رایج دانشآموزان در انتخاب رشته گفت: دانشآموزی را میبینیم که به خاطر انتخاب دوستانش، به انتخاب اشتباه دست زده و به توانایی خود توجه نکرده است. همواره در پایان پایه دهم دانشآموزانی داریم که تغییر رشته میدهند و دلیل آن توجه نکردن به راهنماییهای مشاور و نتیجه هدایت تحصیلی است.
وی افزود: دانشآموز باید با توجه به عملکرد سه ساله خود انتخاب کند و حتما هم مشاوره انجام دهد.
کارشناس مسئول اداره مشاوره ادارهکل آموزش و پرورش خوزستان در پایان عنوان کرد: حدود ۳۲ درصد مدارس استان خوزستان مشاور دارند و در بقیه مدرسهها نیز مشاوره تحصیلی توسط مدیران مدارس انجام میشود. اگر دانشآموزی به مشاور مدرسه دسترسی ندارد حتما با خط ۱۵۷۰ تماس بگیرد و از مشاورههای رایگان بهرهمند شود.
انتهای پیام