حسین حکمآبادی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: پسته یکی از محصولات استراتژیک است که نگهداری و تغذیه اصولی این محصول از اهمیت ویژهای برخوردار است و ذهنیت اشتباهی است که فکر کنیم پسته درخت کمآبی بوده و به آب و مراقبت ویژه نیاز ندارد.
وی افزود: درخت پسته در برابر کمآبی و شرایط شوری آب و خاک مقاوم است و خشک نمیشود، اما اگر هدف باغدار دستیابی به تولید اقتصادی و مناسب پسته است این هدف به هیچ وجه با آبیاری کم و عدم به کارگیری روشهای بهینه تغذیه و آبیاری امکانپذیر نیست.
این پژوهشگر مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی، تصریح کرد: برای باغ پسته داشتن تقویم مناسب آبیاری و تغذیه که در آن زمان آبیاری، دبی و ساعت آب، نوع و میزان کودهای مورد استفاده در فصل مناسب آن برنامهریزی شده باشد یک موضوع ضروری است.
حکمآبادی تأکید کرد: درخت پسته شوری را دوست ندارد، اما نسبت به سایر درختان در برابر آن مقاومتر است. زمان آبیاری درخت پسته، بسیار مهم است و در برخی دورههای زمانی، پسته اصلاً احتیاج به آب ندارد مثل زمان خواب درخت در فصل زمستان که آبیاری در این زمان کاملاً اشتباه است.
کارشناس محقق و پژوهشگر ارشد پسته، گفت: در شرایط آب شور و خیلی شور، نگران رفتن آب پای طوقه درخت پسته به علت بروز بیماری پوسیدگی طوقه یا گموز حین آبیاری نباشید زیرا که آبهای آبیاری مناطق پسته خیز شما شور است و در شرایط شور، بیماری گموز شیوع پیدا نمیکند.
وی تصریح کرد: تجمع نمک در پای طوقه باعث میشود، آبی که در سایهانداز درخت، نفوذ پیدا کرده و توسط تارهای کشنده ریشهها جذب میشوند تا درصد شوری کمتری داشته باشند.
حکمآبادی افزود: اگر میزان آب کافی ندارید، باید کود کمتری هم مصرف کنید زیرا که مصرف کود شیمیایی تأثیر شوری آب و خاک را تشدید میکند و انجام آزمایش خاک، جهت تعیین دقیقتر میزان کود مصرفی میتواند مفید واقع شود.
وی تأکید کرد: اگر آب کافی ندارید، درخت پسته نکارید و با آب محدود به فکر توسعه سطح زیرکشت پسته نباشید بلکه باغ موجود را درست آبیاری و تغذیه کنید که در این صورت بازدهی آن خیلی بیشتر خواهد بود.
این پژوهشگر مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی گفت: با توجه به روند سالانه افزایش دمای هوا و افزایش دمای روزانه در مناطق پسته خیز ایران حتی در فصل زمستان شرایط یخاب زمستانی چندان فراهم نبود و به جای آن آبشویی و آبیاری سنگین باغ جهت نمک شویی و کاهش EC خاک توصیه میشود.
حکمآبادی افزود: آبشویی نیازمند آب کافی است و آبیاری سبک و سطحی باغ از این جهت چندان اثری ندارد و اگر امکان آبشویی سالانه به دلیل کمبود آب فراهم نیست انجام این کار هر چند سال یکبار لازم و ضروری است.
همچنین رئیس اداره ترویج مدیریت جهاد کشاورزی کاشان به ایسنا گفت: مسئله بیآبی بزرگترین تهدید برای جامعه است که باید با توجه به همه عوامل و با روشها و راهحلهای مختلف مثل انتقال آب، منابع جایگزین آب، واردات آب و... برای حل آن چارهای اندیشیده شود.
نادر مزینی افزود: کشاورزان به تحقیقاتی که در ایران و دنیا انجام میشود، دسترسی نداشته و کشاورزی در کشور همچنان سنتی باقی مانده است، پس با کمک پژوهشگران باید بتوانیم در مصرف آب پایداری ایجاد کنیم و توسعه باغها هوشمندانه شود.
وی تصریح کرد: ترویج و آموزش کشاورزی نوعی آموزش غیر رسمی به روستائیان و علاقهمندان به کشاورزی است تا با استفاده از فناوریهای نو تولید و بهرهوری، درآمد و ارتقای سطح زندگی کشاورزان افزایش پیدا کند.
رئیس اداره ترویج مدیریت جهاد کشاورزی کاشان گفت: ترویج کشاورزی یاری هدفمند کشاورزان در تصمیمگیری و فعالیت است که با توجه به نیاز کشاورزان هر ماه کارگاههای آموزشی و ترویجی برای آنها برگزار میشود.
انتهای پیام