در نسست تخصصی «بررسی ریشه‌ها و پیامدهای اسلام ستیزی در غرب» تاکید شد

ضرورت گفت‌وگوهای بین مذاهب و احیاء وحدت اسلامی

اساتید و پژوهشگران در نشست بررسی ریشه‌ها و پیامدهای اسلام ستیزی تاکید کردند که گفت‌وگو میان مذاهب در دستور کار قرار گرفته و از فرصت به وجود آمده برای احیاء وحدت اسلامی استفاده شود.

به گزارش ایسنا، مصطفوی رئیس کمیسیون فرهنگی شورای راهبردی روابط خارجی در نشست بررسی ریشه ها و پیامدهای اسلام ستیزی در غرب که در محل این شورا برگزار شد، با اشاره به بی حرمتی نسبت به قرآن و هتک حرمت مقدسات اظهار داشت: عکس العمل هایی که توسط مردم و یا دولت ها انجام شد گرچه در حد خود جای تقدیر داشته و تاثیرگذار هم است اما برای ما خیلی مهم است اقداماتی را برنامه ریزی کنیم که هم در جمهوری اسلامی ایران و هم جهان اسلام و حتی گسترده تر از آن در جهان اسلام که جلوی بروز چنین ناهنجاری هایی گرفته شود.
وی افزود: تکلیف ما و تمام حق طلبان چیست برای این که ریشه های این اتفاقات به طور دقیق تری بررسی شود که اگر چنین بی حرمتی رخ داد چگونه برخورد یا مقابله کنیم؟ چه اقداماتی باید از سوی کشورهای اسلامی یا سازمان های بین المللی انجام شود؟ در سازمان های بین المللی محدودیت هایی برای آزادی و ممنوعیت برای هتک حرمت به ارزش های دینی وجود دارد اما علی رغم این قوانین و مصوبات چرا شاهد این رخدادها هستیم؟
مجیدی استاد دانشگاه و دبیر کل مجمع مجالس آسیایی نیز در این نشست طی سخنانی اظهار داشت: اسلام هراسی یا اسلام ستیزی که وجه پررنگ این جریان است پدیده نوظهور نیست قدیمی و کهنه اما با ظاهری نو است. اسلام هراسی از روزهای نخست اسلام با مقابله سایر جریان‌ها مواجه شد.
وی افزود: طی دهه‌های اخیر شاهد فراز و فرودها و حرکت‌های اسلام ستیزانه بودیم نمونه بارز آن حادثه 11 سپتامبر است و بعد هم داعش را بهانه‌ای برای درگیر کردن برخی کشورها به راه انداختند.


دبیر کل مجمع مجالس آسیایی در ادامه گفت: اتفاقات امروز را باید در اساسنامه هایی مانند منشور ملل متحد، اعلامیه جهانی حقوق بشر و همین طور اعلامیه جهانی حقوق بشر وین در جهت تهدید صلح و امنیت جهانی و نیز ریشه های جنگ و خشونت را ریشه یابی کرد اگر مدیریت جهانی نشود تبدیل به یک آنارشی بین المللی خواهد شد و سنگ روی سنگ بند نمی شود.
وی تاکید کرد: باید گفت‌وگوهای بین ادیانی صورت گیرد و برای پرهیز از خشونت و افراطی‌گری راهکارهایی اتخاذ شود. با اقداماتی که صورت گرفته ماده یک منشور و مواد مختلف اعلامیه حقوق بشر وین در حال حاضر از سوی این جریانات نقض شده و این هشداری در سطوح بین‌المللی و تهدیدی برای آزادی بیان است.
مجیدی خاطرنشان کرد: با توجه به نتایج نشست سازمان همکاری اسلامی باید اجماع سازی اسلامی برای جهانی شدن آن باشد هم میان مسلمان و مسیحیان و گفت‌وگوها میان مذاهب احیا شود. در واقع فرصتی برای احیاء وحدت اسلامی است. همچنین با توجه به در پیش بودن مجمع عمومی سازمان ملل این موضوع می تواند در دستور کار کشورهای اسلامی باشد تا در این مجمع مطرح و پیگیری کنند.
سلیمان پور استاد و پژوهشگر دانشگاه نیز در سخنانی در این نشست ابراز داشت: باید مبانی نظری این اتفاقات مورد بررسی قرار گیرد. یکی از این مباحث مربوط به اروپا است که به دلیل جنگ اوکراین با چالش های امنیتی رو با هستند و به این نتیجه رسیده اند که دیگر دیدگاه سنتی در حوزه چند جانبه گرایی کارکرد ندارد و باید رویکرد تازه ای ایجاد کنند به همین دلیل نظریه تازه ای به جای همگرایی مطرح کرده اند با عنوان نظریه نظم جهانی شبکه ای است که کانون آن آلمان و کشورهای حوزه اسکاندیناوی می باشد.
وی تصریح کرد: در نقطه مقابل آن ها، آمریکا است که شکل دیگری نظریه پردازی می‌کنند و براساس نظریه سنتی کسینجر معتقدند در آینده 4 تمدن  «آمریکایی و ارزش های آن»،  «تمدن اروپایی و ارزش های آن»،  «تمدن اسلامی و ارزش های آن» و  « تمدن شرقی به رهبری چین با ارزش های چینی» با یکدیگر تعامل و یا به عبارتی برخورد خواهند داشت و لذا تلاش های زیادی صورت می گیرد تا بین این تمدن ها برخورد اتفاق افتد.


این پژوهشگر همچنین خاطرنشان کرد: در حال حاضر موقعیت رژیم صهیونیستی در اروپا ضعیف ترین است و آن حمایتی که غرب و یا آمریکا از رژیم اسرائیل داشتند اکنون ندارند و بعید نیست لابی اسرائیل در آمریکا علاقه مند باشد تا برخورد تمدنی بین دنیای اسلام و اروپا اتفاق افتد تا اروپا بیشتر متوجه شریک استراتژیک خود شود.
وی در پایان با اشاره به اعتراضات صورت گرفته در عراق در پی اهانت به قرآن و مقدسات گفت: این فرصت تاریخی برای دولت عراق است تا از این ظرفیت استفاده کرده و این پرچم را به پیش ببرد تا بقیه کشورهای مسلمان از جمله ایران، مصر، ترکیه، عربستان و... با وثوقی که به عراق دارند ساز و کارهایی را در این موضوع تدارک ببینند.
انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۰ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۸:۰۹
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1402051006505
  • خبرنگار : 71290