مسعود فیروزی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص وضعیت سالمندی در استان اظهار کرد: در حال حاضر ۴۰ مرکز شبانهروزی برای سالمندان در استان داریم که ۱۵۹۸ سالمند در آن مقیم هستند.
وی افزود: آخرین سرشماری در خصوص وضعیت سالمندان استان مربوط به سال ۹۵ است که جمعیت استان ۶ میلیون و ۴۳۴ هزار و ۵۳۱ نفر بوده است. در این سال استان رتبه ۲۳ را از نظر سالمندی داشته، نرخ سالمندی ۸.۴۸ درصد بوده و جزو استانهای جوان کشور محسوب میشده است.
دبیر شورای سالمندان خراسان رضوی بیان کرد: نرخ رشد سالمندی در سال ۱۳۹۰ در کل کشور ۸.۱۹ بوده که در سال ۱۳۹۵ به ۹.۳ و در سال ۱۴۰۰ به ۱۰.۴۳ رسیده و در سالهای ۱۴۱۰ به ۱۳ میلیون، ۱۴۲۰ به ۱۹ میلیون و ۱۴۳۰ به ۳۰ میلیون خواهد رسید. شاخص گذار جمعیت سالمندی از ۱۰ تا ۲۰ درصد در کشورهای توسعهیافته ۸۰ سال طول میکشد اما در ایران ۲۲ سال زمان میبرد، یعنی نرخ سالمندی ما در مدت زمان کوتاهی از ۱۰ به ۲۰ درصد میرسد که هم تهدید و هم فرصت است.
فیروزی گفت: براساس سرشماری انجام شده توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال ۱۴۰۱، جمعیت سالمندان تحت پوشش دانشگاه در مشهد ۵۰۶ هزار و ۵۹۱ بوده که ۹.۵ درصد جمعیت سالمندان را تشکیل میدهند. لزوم شناسایی سالمندان پرخطر به منظور خدماترسانی به آنها در زمانهای خاص حائز اهمیت است.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی با بیان اینکه پنجره جمعیتی را دورهای در نظر میگیرند که بیش از دو سوم جمعیت در سنین کار و فعالیت یعنی ۱۵ تا ۶۴ سال هستند، عنوان کرد: در این دوره کشور میتواند از این فرصت استفاده و برای موارد مختلف برنامهریزی کند. این پنجره در ایران از سال ۱۳۹۵ باز شده و تا سال ۱۴۲۰ باز است. نرخ موالید، مرگ و میر و مهاجرت روی بسته شدن زودهنگام پنجره تاثیرگذار است. ۱۸ سال دیگر پنجره جمعیتی در کشور بسته میشود، بنابراین باید از الان نسبت به آن زمان برنامهریزی داشته باشیم.
وی در خصوص اینکه سالمندی میتواند بحران یا فرصت باشد، تصریح کرد: این موضوع به دیدگاه و برنامهریزی سیاستگذاران در جامعه بستگی دارد. ما کشورهای پیری مانند ژاپن داریم اما از نظر پیشرفت و تکنولوژی رتبه اول را دارند و توانستند از ظرفیت سالمندی خود به خوبی استفاده کنند.
دبیر شورای سالمندان خراسان رضوی ادامه داد: نیروی جوان موتور حرکت و نیروی سالمند منطق و شعور حرکت برای رسیدن به توسعه هستند و برای رسیدن به سالمندی پویا باید الان به سنین ۴۰ سال به بالا پرداخته شود که در ۲۰ سال آینده سالمند میشوند. باید آموزش مهارتهای سالمندی، بهداشت، سلامت و مسائل فرهنگی این افراد مد نظر قرار گیرد.
فیروزی اضافه کرد: اگر فردی که به سالمندی میرسد بیمار باشد، مشارکت اجتماعی نداشته و پایگاه اجتماعی و اقتصادی خود را در جامعه از دست بدهد، هزینه بالای درمان داشته و سالمندی غیر فعال باشد میتواند تهدیدی برای جامعه باشد، در غیر این صورت میتوان از تجربه وی برای نسلهای بعدی استفاده کرد که این به سیاستگذاریها بستگی دارد.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی بیان کرد: سند ملی سالمندان در سالهای اخیر تصویب شده که تمامی دستگاههای کشور در این سند وظایفی را به عهده گرفتند و مسئول انجام وظایفی در قبال سالمندان شدند. در دل این سند شورای سالمندان استانها تشکیل شده که باید هر سه ماه یک بار به طور مرتب جلسه داشته باشند. در این جلسات دستگاهها برنامههای عملیاتی و اهداف سازمانی خود را برنامهریزی میکنند تا شاهد برنامهریزی دقیق، تدوین زیرساختها و برنامهها برای سالمندی و آمادگی برای رویارویی با جامعه سالمندی در سالهای آینده باشیم.
وی در خصوص سالمندآزاری گفت: بیشتر به آمارهای مربوط به سالمندآزاری براساس گزارشهای اعلام شده به اورژانس است. سالمندآزاری میتواند کلامی، جسمی و روحی-روانی باشد. بیشترین نوع پنهان آن در خانواده به صورت کلامی از نظر لحن صحبت و کلماتی که به کار میبرند و همچنین روحی-روانی است.
دبیر شورای سالمندان خراسان رضوی افزود: در سال گذشته ۱۷۷ تماس سالمندآزاری و مداخله توسط اورژانس اجتماعی بهزیستی انجام پذیرفته که بیشتر از نوع غفلت بوده است. با توجه به تعداد سالمندان خوشبختانه این تعداد رقم بالایی نیست اما باید با اقدامات فرهنگی این تعداد هم به صفر برسد.
انتهای پیام