علی عبدی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به هشدار بایدن به نتانیاهو و قراردادن آن میان دو گزینه حفظ روابط با آمریکا و اصلاحات قضایی، اظهار کرد: سرسختیهای نتانیاهو نشان میدهد از چنان پشتوانه محکمی برخوردار است که علیرغم هشدار شدید دولت بایدن به او، مصرانه طرح اصلاحات قضایی را جلو میبرد. به نظر میرسد تغییرات موجود در سرزمینهای اشغالی، علاوه بر اینکه از تحولات داخلی اسرائیل سرچشمه میگیرد، منشاء بیرونی هم دارد؛ چراکه وزرا، خود آمریکا و کانونهای قدرت رژیم به صورت نیمهرسمی در این ماجرا دخیل هستند.
وی با بیان اینکه نتانیاهو به ریسک بزرگی دست زده است، اضافه کرد: نتانیاهو دچار کهولت و افزایش سن شده است، به طوری که عمر سیاسی طولانی برایش پیشبینی نمیشود و میتوان گفت آخرین دوره سیاسی خود را پشت سر میگذارد. به همین دلیل در تلاش است میراثی از خود بر جای بگذارد که پس از او ادامه یابد. در کنار این مسئله، پروندههای فسادش نیز مطرح است. نتانیاهو میخواهد حتی اگر به صورت رسمی از قدرت کنارهگیری کند، بدون حاشیه و آبرومندانه باشد و موجب بدنامیاش نشود.
این تحلیلگر مسائل اسرائیل با بیان اینکه علیرغم میل بایدن، تمام این نشانهها خبر از ادامه تحولات در اسرائیل میدهد، عنوان کرد: البته از همپیمانان نتانیاهو هم نباید گذشت. به هر جهت احزاب بنیادگرای یهودی و احزاب راست افراطی که گرایشات مذهبی ناسیونالیستی (ملی) دارند، در این یکدندگی نتانیاهو برای انجام اصلاحات بیتاثیر نیستند. چون عملا تنها احزابی که در این مسیر نتانیاهو را همراهی میکنند، همین احزاب اند و سایر احزاب در تغییر این ریلگذاریهای ساختار قدرت در اسرائیل و میراثی که نتانیاهو قصد دارد از خود به جا بگذارد، او را رها کردهاند.
عبدی با اشاره به اهمیت فوقالعاده اجرایی نشدن طرح اصلاحات قضایی برای بایدن، بیان کرد: غرب قصد داشت اسرائیل را با تیتر جنجالی تنها دموکراسی خاورمیانه به دنیا نشان دهد. یعنی اسرائیل در دو گزاره قابل توضیح بود؛ ایجاد و مشروعیتبخشی بر اساس هولوکاست و تداوم آن بر اساس تنها دموکراسی خاورمیانه. نتانیاهو در حال از بین بردن دموکراسی است و این دقیقا همان ابزاری است که غرب میتوانست با آن به اسرائیل مشروعیت دهد و تمام هزینهای که آمریکا برای اسرائیل در منطقه صرف میکند را توجیه کند.
وی با بیان اینکه با چنین اصلاحاتی دست غرب خالی میشود و دیگر توجیهی برای حمایت از اسرائیل باقی نمیماند، گفت: با این کار نه تنها برای منطقه و آمریکا بلکه برای خود اسرائیل هم توجیهی برای تداوم رژیم صهیونیستی باقی نمیماند. زیرا خود جامعه اسرائیل در دو جبهه قرار گرفته و بخش عمدهای از آنها که حداقل به حکومت یهودیان باور داشتند، الان دیگر هیچ تلقی از وجود حکومت برای اسرائیل ندارند.
این تحلیلگر مسائل اسرائیل ادامه داد: از سوی دیگر دموکراتهای جریان سنتی آمریکا حامی اسرائیل بودند و جامعه یهودیان آمریکا چون گرایشات لیبرال و نزدیک به حزب دموکرات دارند، عملا در تعارض با دولت نتانیاهو قرار گرفتهاند. لذا دولت بایدن به هیچ عنوان نمیتواند این شرایط را تحمل کند.
عبدی اضافه کرد: همچنین دولت نتانیاهو عملا مسیر رادیکالیسم افراطی یهودی را گشود، تداوم این مسیر آمریکا را در چالش بسیار جدیتری در منطقه قرار خواهد داد و هزینههای سنگینی برایش میتراشد. هزینههایی که آمریکا نمیخواهد زیر بارش برود، زیرا بیشتر از این دیگر توانی برای حمایت از اسرائیل در منطقه ندارد.
وی با وجود تمام اینها، تهدیدات بایدن مبنی بر کاهش ارتباطات با اسرائیل را بیتاثیر دانست و گفت: برآورد کابینه نتانیاهو این است که میتوانند دولت آمریکا را با اهرمهای فشاری که در این کشور دارند، به تمکین وادار کنند. اگر قرار بود اعضای این کابینه رفتارشان را تعدیل کنند، تا الان باید این کار را میکردند.
این تحلیلگر مسائل اسرائیل همچنین با اشاره به هشدارهای برخی از فرماندهان ارتش اسرائیل مبنی بر احتمال شورش بخشی از نیروها، اظهار کرد: مشخص نیست چنین اظهاراتی از سوی فرماندهان ارتش اسرائیل نوعی جنگ روانی برای فشار بر دولت است یا واقعیت دارد. تا به الان مسئله کودتا در اسرائیل اصلا سابقه نداشته، زیرا حاکمیت در این رژیم سر تا پا در اختیار نظامیان بوده و عملا میلیتاریسم (نظامیگری) بر همه چیز حاکم است.
عبدی تاکید کرد: اگر کودتایی صورت گیرد، امری بیسابقه و جدید در ۷۵ سال گذشته میباشد، زیرا هیچ گاه اصلا نیازی به کودتا در اسرائیل نبوده است. الان هم جریان اصلی مقامات ارشد نظامی امنیتی کاملا مخالف با اصلاحات هستند، اما اگر بخواهند برای بازگرداندن رژیم به ریل اصلی خود متوسل به کودتا شوند، دور از ذهن نیست و به عنوان یک احتمال جای صحبت دارد.
وی با اشاره به تظاهرات گسترده مردمی در رژیم صهیونیستی، در رابطه با احتمال وقوع جنگی داخلی در این رژیم، عنوان کرد: با حرکتی که دولت نتانیاهو جهت تصویب بندهایی از اصلاحات قضایی انجام داد، هیچ راه برونرفتی برای اپوزیسیون باقی نمانده است، مگر به زیر کشیدن دولت نتانیاهو؛ چراکه این تنها راه نجات اپوزیسیون و مخالفان نتانیاهو از این وضعیت است.
این تحلیلگر مسائل اسرائیل با بیان اینکه این اتفاق باعث تشدید فضای دوقطبی در جامعه اسرائیل میشود، عنوان کرد: تصویب بندهایی از اصلاحات، فضا را برای درگیریهای خشونتبار که سعی شده در این ۲۹ هفتهای که گذشت از آن پرهیز شود آماده میکند. اکنون شمارش معکوس برای وقوع درگیریهای خشونتبار در اسرائیل به صدا در آمده و اگر این درگیریها شروع شود، برای وقوع جنگ داخلی در این رژیم تنها یکی، دو قدم فاصله داریم.
انتهای پیام