به گزارش ایسنا، مجید جلالی، حسین فرکی، ابراهیم قاسپور و محمد احمدزاده، پیشکسوتان فوتبال ایران در گفتوگویی که با ایسنا داشتند، موارد تکاندهندهای از دلالی در لیگ برتر بیان کردند. آنها از قدرت شبکه دلالی در فوتبال ایران گفتند و از حضور دلالان در تیم ملی صحبت کردند.
مجتبی فریدونی، مدیر پیشین باشگاه ذوبآهن در گفتوگو با ایسنا در رابطه با دلالی در فوتبال و فشار دلالها برای انتقال بازیکنان مدنظرشان به تیمها اظهار کرد: دلالها معمولا فشار وارد میکنند و بحث این است که شفافیتی در این جریان وجود ندارد. ایجنتها به صورت رسمی و غیر رسمی نفوذ دارند و بازار را تحت نفوذ قرار میدهند. هرچه شفافیت کمتر شود، فساد بیشتر میشود. فدراسیون باید قوانین لازم را اعمال کند.
او در رابطه با دستمزد ایجنتها گفت: در باشگاههای اروپایی پولی که به ایجنت میرسد، از حقوق بازیکن کم میشود. ایجنت در سه حالت میتواند فعالیت کند. از طرف باشگاه، بازیکن یا هر دو طرف میتواند فعالیت داشته باشد. طبق دستورعمل جدید فیفا همه این قوانین با توجه به سقف ۲۰۰ هزار دلار به پایین و به بالا دیده شده است.
حداکثر دستمزد ایجنت بر اساس دستورالعمل فیفا را در تصویر زیر میخوانید:
او درباره افزایش چشمگیر قیمت بازیکنان نسبت به سالهای گذشته در لیگ بیستودوم گفت: در دنیا همین اتفاق افتاده است و به همین دلیل فیفا در این خصوص قوانینی وضع کرده است. فیفا به هیچ ایجنتی اجازه نمیدهد بیش از دو سال با یک بازیکن قرارداد داشته باشد اما در ایران این مساله رعایت نمیشود. ما اصلا قانون مشخصی نداریم. اصلا آزمونی برای مشخص شدن ایجنتها در ایران داریم؟ در دستورالعمل داخلی آمده باشگاه پول ایجنت را ندهد. چرا باشگاه نباید پول ایجنت بدهد؟ زمانی باشگاه نباید پول بدهد که ایجنت از طرف بازیکن باشد.
شبکه دلالی
فریدونی ادامه داد: شاید یک ایجنت بخواهد با باشگاه کار کند. در دستورالعمل داخلی نه زمان قرارداد و نه سقف درآمد مشخص نشدهاند. همه چیز را مجهول و باز گذاشتهاند و حالا هر کسی هر کاری بخواهد انجام میدهد. ایجنتی که ۴۴ بازیکن دارد قطعا میتواند راحت قیمتها را افزایش دهد. این فرد ممکن است آدمهای مختلفی را کنار خود داشته باشد و به این صورت شبکه به وجود میآید. شرکتهای قانونی هم داریم و به هر حال همه با هم هماهنگ هستند. نمیگذراند کارشان خراب شود و یک اتحادیه و کارتل درست کردند که نانشان از این کار درمیآید. ۲، ۳ لیدر هستند که همه مسائل را هماهنگ میکنند و منافع مشترک دارند. با هماهنگی نرخها را بالا میبرند که منافعشان تامین شود.
مدیرعامل پیشین ذوبآهن از تجربهاش در جریان دلالیسم گفت: یک بازیکن را جذب کرده بودیم و با بازیکن دوم به تفاهم نرسیدیم. ایجنت این دو بازیکن گفت قرارداد بازیکن اول را به من بدهید بروم. من قبول نکردم و چنین مسائلی اتفاق میافتد. خیلی از مسائل به مدیر باشگاه ربط دارد. مدیر میتواند این کار را انجام دهد اما به هر حال من این کار را نکردم. متاسفانه مدیران باشگاهها با هم هماهنگ نیستند تا نگذارند دلالها نفوذ کنند. قطعا در میان مدیرعاملها هم کسانی هستند که با دلالها کار میکنند و اگر نبودند، این جریان ادامه پیدا نمیکرد.
راهکار جلوگیری از دلالی
او ادامه داد: در زمان حضورم در ذوبآهن کمیته نقل و انتقالات تشکیل دادم و ایجنت هیچوقت نمیآمد مستقیم با من صحبت کند. هیات مدیره، معاون فنی، معاون مالی، مدیر امور حقوقی و یک نماینده از حراست جزو کمیتهمان بودند و در مرحله آخر و در زمان قرارداد نهایی با آنها صحبت میکردم. یک راه برای جلوگیری از دلالی همین است و نباید یک نفر پای قرارداد را امضا کند. تصمیمگیری به صورت انفرادی میتواند به تبانی یا چنین جریانی ختم شود.
فریدونی با بیان اینکه مربی گاهی وقتها مجبور است مقابل ایجنت کوتاه بیاید، عنوان کرد: وقتی تعامل بین مربی و ایجنت وجود نداشته باشد، ممکن است آن مربی بازیکن دلخواهش را نتواند بگیرد و این در عملکرد تیمش تاثیرگذار خواهد بود. در نهایت کارنامه آن مربی خراب میشود. اتحاد ایجنتها و دلالها بسیار بیشتر از اتحاد مربیان و باشگاههاست و همین مساله باعث میشود آنها اهدافشان را بهتر پیش ببرند.
چرا فساد در جریان جذب بازیکن خارجی بیشتر است؟
او در رابطه با قیمت بالای بازیکنان خارجی بیکیفیتی که طی چند فصل اخیر به ایران آمدند، گفت: در انتقال بازیکنان و دست به دست شدن شفافیتی وجود ندارد. پول تا زمانی که به صرافی میرود، قابل ردیابی است و بعد از آن نمیتوان آن را ردیابی کرد. در جذب بازیکن خارجی ممکن است فساد بیشتری وجود داشته باشد چون قابل ردیابی نیست. نمیشود کاری با این مساله کرد و به هر حال این مشکل هم وجود دارد.
انتهای پیام