اگر تنها مصرفکننده عسل باشید احتمالا تصور میکنید عسل را از طریق رنگ، بو و طعم می توان تشخیص داد که تقلبی است یا نه در حالی که این تفکر کاملا اشتباه است و عسل اصل و طبیعی تنها با آزمایش تخصصی قابل تشخیص است.
در این میان مصرفکنندگان نشانههایی برای شناسایی عسل طبیعی از عسل تقلبی مطرح میکنند؛ گروهی از مردم بر این باورند که عسل وقتی بلورین، کدر و تهنشین شود، تقلبی است و عسل سالم و طبیعی همیشه صاف و شفاف میماند اما این باور اشتباه است.
مصرفکننده ایرانی، عسل خوب، خالص و طبیعی را عسلی میداند که رنگش کهربایی تیره مانند عقیق و سفت باشد و اصطلاحا «کش» آمده و اگر یک روز در یخچال گذاشته شود، بلورین نشود و چنانچه قاشقی از آن برداشته شود، قطراتی که سرازیر میشود به صورت باریکهای پیوسته باشد و قطع نشود.
کسانی هم شگردهای ویژهای را برای شناسایی عسل سفارش میکنند که پایه و اساس آن معلوم نیست مانند کبریت گرفتن کنار عسل، ریختن چند قطره روی روزنامه و... که هیچ کدام از این موارد از نظر عسلشناسان و علم تغذیه پذیرفته نیست. باید دانست شناسایی عسل طبیعی و مصنوعی و عسل اصل و تقلبی به صورت دقیق و علمی به کمک انگشت، قاشق یا مزه کردن و... ناممکن بوده و این مهم تنها از عهده آزمایشگاه برمیآید.
جهاددانشگاهی استان کهگیلویه و بویراحمد مرکز آنالیز، تشخیص کیفی و بستهبندی عسل دارد که آزمونهای تشخیص کیفی عسل از قبیل ساکارز، نسبت گلوگز به فروکتوز، آنزیم دیاستاز، هیدروکسی متیل فورفورال، پرولین، رطوبت، اسیدیته، pH، ترکیبات فنولی، فلزات سنگین سرب و کادمیم، کپک، مخمر اسموفیل و اسپور کلستریدیوم را انجام می دهد.
«حمید مرتضوی»، مدیر مرکز آنالیز، تشخیص کیفی و بستهبندی عسل جهاددانشگاهی استان کهگیلویه و بویراحمد در گفتوگو با خبرنگار ایسنا در این زمینه گفت: مرکز خدمات تخصصی زنجیره تولید عسل و فرآوردههای جانبی از سال ۱۳۹۶ در معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی استان کهگیلویه و بویراحمد با اخذ مجوز از دفتر مرکزی جهاددانشگاهی، پروانه بهرهبرداری از جهاد کشاورزی و پروانه بهداشتی ساخت از دانشگاه علوم پزشکی فعالیت خود را آغاز کرد.
وی افزود: از اهداف مهم این مرکز تحقیق، توسعه و تشخیص کیفی عسلهای موجود در بازار و شناسایی مناطق مستعد و همچنین رفع مشکلات زنبورداران و تولیدکنندگان است که با ایجاد آزمایشگاه کنترل کیفی، شیمیایی و میکروبی به این هدف دست یافت. از سوی دیگر این مرکز با شناسایی عسلهای درجه یک با ویژگیهای خاص عطر و طعم، به بستهبندی عسل بدون فرآیند حرارتدهی در وزنهای مختلف به همراه سیب سلامت با برند «دنابیز» (DENABEES) کرده است. واژه دنابیز از کلمات «دنا» به معنی کوه دنا و «بیز» در زبان انگلیسی به معنی زنبورهای عسل، گرفته شده است که تداعی کننده زنبورهای کوه دنا است.
مرتضوی اظهارکرد: آزمونهای تشخیص کیفی عسل از قبیل ساکارز، نسبت گلوگز به فروکتوز، آنزیم دیاستاز، هیدروکسی متیل فورفورال، پرولین، رطوبت، اسیدیته، pH، ترکیبات فنولی، فلزات سنگین سرب و کادمیم، کپک، مخمر اسموفیل و اسپور کلستریدیوم در مرکز خدمات تخصصی آنالیز، فرآوری و بستهبندی عسل انجام میگیرد.
مدیر مرکز آنالیز، تشخیص کیفی و بستهبندی عسل جهاددانشگاهی استان کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: با توجه به آنکه یکی از مشکلات زنبورداران، بازاریابی محصول تولیدی بخصوص عسل، دغدغههای مصرفکنندگان، آگاهی نداشتن از کیفیت عسل خریداری شده بوده، در جهت زمینهسازی رفع این معضل، جهاددانشگاهی واحد استان کهگیلویه و بویراحمد با راهاندازی واحد آنالیز، فرآوری و بستهبندی عسل و فرآوردههای فرعی زنبور عسل در شهر یاسوج در گام اول با تأسیس آزمایشگاه تشخیص کیفی و تحقیق و توسعه و همچنین راهاندازی پایلوت بستهبندی عسل میتواند با هدف تولید محصولات سالم و استاندارد عسل در تمامی زمینههای تخصصی مربوط به عسل به فعالیت بپردازد. همچنین با انجام کارهای تحقیقاتی و پژوهشهای کاربردی محصولات متنوع و باکیفیت مورد نیاز بازار داخلی و خارجی را در این زمینه تولید و از این بخش ارزش افزوده ایجاد کند.
مرتضوی انجام آزمایشات کنترل کمی و کیفی عسل و فرآوردههای آن، خدمات مشاوره و آموزشی از جمله برگزاری دورههای آموزشی تخصصی کاربردی برای زنبورداران استان و برگزاری دورههای آموزشی تشخیص کیفیت عسل، بستهبندی عسل و فرآوردههای آن و تولید محصولات نوآورانه و فرآوردههای جانبی از زنبور عسل را از خدمات این مرکز عنوان کرد.
وی ادامه داد: طی بازدید معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در روز یکشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۲ از مرکز زنجیره تولید عسل جهاددانشگاهی یاسوج که بهصورت سر زده صورت گرفت از عسلهای بستهبندی شده این مرکز نمونهبرداری انجام گرفت و به آزمایشگاه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ارسال شده، نتیجه آنالیز نمونه عسلها، این بود که عسل های این مرکز از بهترین عسلهای باکیفیت استان کهگیلویه و بویراحمد با میزان شکر صفر درصد و بالاترین میزان فروکتوز در بین تمامی عسلهای این استان را نشان داد.
گفتنی است مجوز موافقت کلی این مرکز در سال ۱۳۹۶ صادر شده، در سال ۱۳۹۷ طی تحقیقات پژوهشی اولین دستاورد خود را در زمینه ثبت اختراع سیستم مانیتورینگ هوشمند کندوی عسل رونمایی کرده و در سال ۱۳۹۸ با انجام مطالعات و تحقیقات و تدوین طرح توجیهی اقتصادی و پیشبینی منابع مالی، فعالیت خود را در جهت تامین مالی از تسهیلات مختلف آغاز کرد و توانست در انتهای همان سال دستگاههای مورد نیاز این طرح را خریداری کند و در مهرماه سال ۱۳۹۹ رسماً فعالیت خود را با اخذ مجوز پروانه بهداشتی سیب سلامت به شماره ۱۰۸۲۸/۴۴ از دانشگاه علوم پزشکی یاسوج آغاز کرده است.
انتهای پیام