مسیری که کاظمی‌ آشتیانی در جهاد دانشگاهی آغاز کرد؛

قدم‌های «رویان» به سمت ایران جوان

پژوهشگاه رویان که ۳۲ سال قبل به دست دکتر کاظمی آشتیانی، در پاسخ به نیاز آن روز جامعه تاسیس شد، امروز نیز می‌تواند کمکی به رفع بحران جمعیتی کشور باشد.

به گزارش ایسنا، دکتر سعید کاظمی آشتیانی در اول فروردین سال ۱۳۴۰ در تهران متولد شد. او در سال ۱۳۵۸ در رشته فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی ایران تحصیلات دانشگاهی خود را آغاز کرد. تعطیلی دانشگاه‌ها همزمان با انقلاب فرهنگی اندکی در تحصیل او وقفه ایجاد کرد و با حضور وی در جبهه‌های جنگ ایران و عراق این وقفه طولانی‌تر شد، اما سرانجام پس از ۱۱ سال، در سال ۱۳۶۹ مدرک کارشناسی ارشدش را در رشته فیزیوتراپی اخذ کرد و از دانشکده علوم توانبخشی فارغ‌التحصیل شد.

وی با همکاری دو تن از همکارانش در سال ۱۳۶۱، جهاد گروه پزشکی را در دانشگاه علوم پزشکی ایران تأسیس کرد و تا سال ۱۳۷۰ مسؤولیت بخش طرح‌ها و تحقیقات آن را بر عهده داشت. از سال ۱۳۷۱ همراه با تغییرات ساختار مدیریتی جهاد دانشگاهی در سمت ریاست جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی ایران به فعالیت پرداخت که این فعالیت تا آخر عمرش ادامه داشت.

در سالی که جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران مجری اولین کنگره باروری و ناباروری دانشگاه بود، ایده تاسیس یک مرکز درمان ناباروری توسط همکاران دکتر کاظمی آشتیانی مطرح شد. کارهای تحقیقاتی اولیه در یک کلینیک کوچک آغاز شد و همکاران برای آموزش به آلمان فرستاده شدند. با عنایت مقام معظم رهبری و مساعدت‌های بنیاد مستعضفان یک ساختمان در منطقه زعفرانیه در اختیار رویان قرار داده شد و مؤسسه رویان در خرداد ماه سال ۱۳۷۰ شروع به فعالیت کرد.

در دوران مسئولیت کاظمی آشتیانی رویان توانست به موفقیت‌هایی از جمله تولد اولین کودک حاصل از روش باروری آزمایشگاهی IVF در تهران، تولد اولین کودک حاصل از روش میکرواینجکشن ICSI در کشور، تولد اولین کودک حاصل از روش تشخیص ژنتیکی قبل از لانه‌گزینی جنین (PGD) در ایران، استفاده از سلول‌های بنیادی برای ترمیم ضایعات قلبی ناشی از سکته برای نخستین بار در کشور و ... دست پیدا کند.

سرانجام کاظمی آشتیانی؛ این چهره علمی کوشا در ۱۴ دی سال ۱۳۸۴ در سن ۴۴ سالگی در بیمارستان بقیةالله تهران دعوت حق را لبیک گفت.

ماموریت رویان؛ پاسخگویی به نیاز جامعه

مجموعه رویان در آن دوران در پاسخ به یک نیاز جامعه آغاز به‌کار کرد. در دورانی که بیشتر افرادی که درگیر ناباروری بودند، برای درمان به کشورهای خارجی مراجعه می‌کردند، رویان فعالیت خود را آغاز کرد. در حال حاضر که بیش از هشتاد مرکز درمان ناباروری در کشور چه در بخش خصوصی و چه دولتی خدمات ارائه می‌دهند، رویان نقش مؤثری را در این عرصه به خودش اختصاص داده است. 

در حال حاضر سه پژوهشکده پزشکی تولید مثل، پژوهشکده زیست‌شناسی و فناوری سلول‌های بنیادی رویان و پژوهشکده زیست فناوری در پژوهشگاه رویان فعالیت می‌کنند.

پژوهشکده پزشکی تولیدمثل در زمینه‌های افزایش میزان باروری، سلامت جنین و بهبود سلامت جامعه از طریق تحقیق و درمان ناباروری در حوزه‌های مختلف تولید مثل فعالیت دارد. این پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی ژنتیک تولید مثل، جنین‌شناسی، اپیدمیولوژی و سلامت باروری، اندوکرینولوژی و ناباروری زنان، ناباروری مردان و تصویربرداری تولید مثل است.

پژوهشکده زیست‌شناسی و فناوری سلول‌های بنیادی رویان در زمینه طب پیوند با شناخت مبانی پایه زیست‌شناسی سلول‌های بنیادی، توسعه­ تحقیقات ترجمانی سلول‌های بنیادی روی حیوانات آزمایشگاهی و انجام کارآزمایی‌های بالینی فعالیت دارد. این پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی سلول‌های بنیادی و زیست‌شناسی تکوینی، فناوری نانو و زیست مواد، زیست پزشکی ترمیمی و سلول درمانی و زیست‌شناسی سامانه‌های مولکولی است.

پژوهشکده زیست فناوری نیز در زمینه­ تولید دام و محصولات وابسته مرتبط با زیست‌فناوری آن به فعالیت می‌پردازد. این پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی مهندسی ژنتیک، زیست‌شناسی سلول‌های جنسی و گروه زیست فناوری است.

ایران و معضل سالمند شدن جمعیت

یکی از چالش‌های ایران آینده، سالمند شدن جمعیت است. برآوردهای جمعیتی نشان می‌دهد که ایران در ۳۰ سال آینده با بحران جمعیتی مواجه می‌شود و بیش از ۳۰ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل خواهند داد.

یکی از مهم‌ترین عوامل مؤثر در تشدید مساله سالمندی، کاهش بُعد خانوار یا کوچک‌تر شدن خانواده‌ها است. در حال حاضر الگوی فرزندآوری در خانواده‌ها تغییر کرده، سن ازدواج بالاتر رفته و تمایل زوجین به فرزندآوری کمتر شده است. اگر چه که مسائل و مشکلات اقتصادی خانواده‌ها یکی از دلایل بالارفتن سن ازدواج و عدم تمایل زوجین به فرزندآوری است، ولی کمک به درمان حدود ۳ و نیم میلیون زوج نابارور نیز می‌تواند در رفع بخشی از این معضل جمعیتی کمک‌کننده باشد.

پژوهشگاه رویان نیز به عنوان یکی از اولین مراکز درمان ناباروری در ایران می‌تواند با فراهم کردن زمینه خدمات ارزان و در دسترس به زوجین نابارور قدمی به سمت «ایران جوان» و رفع بحران جمعیتی کشور بردارد.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۵ تیر ۱۴۰۲ / ۰۸:۴۹
  • دسته‌بندی: جهاد دانشگاهی
  • کد خبر: 1402042515630
  • خبرنگار : 30165