احمد قنبریان امروز در نشست با اصحاب رسانه، با اشاره به نقش رسانه در تنویر افکار عمومی، اظهار کرد: شورای نگهبان نهاد نظارتی است، علیرغم اینکه همه فکر میکنند کار شورای نگهبان صرفا حوزه انتخابات یا بررسی مصوبات مجلس بوده، در حالیکه ۱۳ وظیفه در قانون اساسی برای شورای نگهبان در نظر گرفته شده است.
وی با افزود: طبیعتا بارزترین وظیفه شورای نگهبان نظارت بر انتخابات و همه پرسی، تطبیق مصوبات مجلس با شرح قانون و تفسیر قانون اساسی و همچنین تصویب موافقنامههای بین دولت جمهوری اسلامی با دیگر دولتهاست، لذا کار شورای نگهبان فقط انتخابات و بررسی صلاحیتها نیست؛ اگر این نگاه اصلاح شود بسیاری از حواشی برطرف میشود.
قنبریان گفت: شورای نگهبان برای انجام وظایف خود و بررسی و تطبیق مصوبات مجلس با شرح قانون اساسی از دو بازوی مشورتی «پژوهشکده شورای نگهبان» که تمرکز بر مسائل حقوقی و سیاسی بینالمللی دارد و «مرکز فقهی» که تمرکز بر موضوعات شرحی و فقهی دارد، کمک میگیرد.
سرپرست دفتر نظارت و بازرسی انتخابات شورای نگهبان گیلان با بیان اینکه دفاتر نظارتی بازوی دیگر شورای نگهبان هستند که در استانها تشکیل شده، تصریح کرد: برای اینکه شورای نگهبان وظایف نظارت بر انتخابات را به خوبی انجام دهد، اقدام به تأسیس دفاتر استانی و شهرستانی کرده و در این دفاتر کلیه اقدامات شناسایی و آموزش نیروهای ناظر بر امر انتخابات و ساماندهی و سازماندهی نیروهای ناظر انجام میگیرد.
وی با بیان اینکه ناظرین بر انتخابات ناظرین فصلی نیستند، افزود: بعد از تشکیل دفاتر استانی شناسایی نیروها، آموزش و ساماندهی آنها ساختارمند شده است؛ رسالت دیگر دفاتر رصد مستمر فعالیت نامزدها، نمایندگان و شخصیتهای سیاسی در معرض نامزدی مجلس یا ریاست جمهوری است.
قنبریان با بیان اینکه به طور مرتب نمایندگان فعلی و ادوار، شخصیتهای سیاسی کسانی که سابقه حضور در انتخابات را دارند، رصد میکنیم، ادامه داد: این امر باعث میشود به مرور زمان بانک اطلاعاتی خوبی در دفاتر تشکیل شود. بررسی صلاحیتها قبلا این پشتوانه اطلاعاتی را نداشت و دقیق نبود اما اکنون بانک اطلاعاتی دفاتر ما در شورای نگهبان بسیار قوی است که در بعضی از موارد حتی این بانک اطلاعاتی از برخی دستگاههای نظارتی و امنیتی قویتر است چون کار تخصصی انجام میشود، در عین حال در ایام انتخابات اطلاعات دستگاههای نظارتی و امنیتی هم به این بانک اطلاعاتی افزوده میشود.
سرپرست دفتر نظارت و بازرسی انتخابات شورای نگهبان گیلان گفت: بانک اطلاعاتی نامزدهای انتخاباتی در شورای نگهبان کاملترین بانک اطلاعاتی به جهت رصد مستمر و دریافت اطلاعات دستگاهها در قالب استعلامات است، لذا نقش اصلی دفاتر نظارتی در شهرستانها موضوع نظارت بر انتخابات است که تخصصی در دو بعد ایجاد شبکه نظارتی و رصد نامزدهای انتخاباتی انجام میگیرد؛ ساختارها و ضوابط اجازه رفتار سلیقهای را نمیدهد.
وی با بیان اینکه همه افراد و گروههای خبرگان و نخبگان اذعان داشتند که قانون فعلی انتخابات خلاءهای زیادی دارد و باید اصلاح شود، تصریح کرد: طرح اصلاح مواد انتخابات که در مجلس تصویب شد مورد هجمه گسترده رسانهای قرار گرفت، بعد از تصویب در شورای نگهبان به مجمع رفت، آنجا هم همه مواد این طرح تایید شد به جز ماده ۵۳ که آن هم مربوط به تناسبی شدن انتخابات است، در کمیسیونهای داخلی مجمع بررسی شد و هنوز به نتیجه نرسیدند که این ماده بماند یا حذف شود؛ برای انتخابات آینده این امید را داریم که این اصلاح موادی از قانون انتخابات به اجرا برسد.
قنبریان در خصوص موضوع زمان رسیدگی به صلاحیتها بیان کرد: زمان رسیدگی به صلاحیتها قبلا ۲۰ روزه بود و همیشه انتقاد به این بازه وارد بود که در کیفیت بررسی صلاحیتها اثر میگذاشت؛ اکنون هیأت نظارت موظف است قبل از اینکه نظر نهایی را به داوطلب اعلام کند باید دفاعیات داوطلب را بشنود و پس از شنیدن دفاعیات فرد نظر نهایی را اعلام کند و این در جهت دفاع و تثبیت حقوق داوطلبان است.
سرپرست دفتر نظارت و بازرسی انتخابات شورای نگهبان گیلان با اشاره به بررسی رفتار نمایندگان در مدت دوره نمایندگی آنها، تصریح کرد: آمار و عملکرد نمایندگان مجلس در دوران نمایندگی آنها بررسی و رصد و در بررسی صلاحیت دوره بعد آنها لحاظ میشود، به همین دلیل است که در انتخابات شاهد هستیم که تعدادی از نمایندگان با وجود سابقه نمایندگی، در دوره بعدی رد صلاحیت میشوند.
وی بیان کرد: نظارت استصوابی به معنی جلوگیری از تخلف و اصلاح آن است؛ نظارتی که بدون پیشگیری و اصلاح تخلف باشد، نظارت نیست، نظارت استصوابی، نظارت مؤثر و کارآمد است که میتواند از تخلف جلوگیری کند.
قنبریان با اشاره به اینکه اخد رأی به صورت دستی و احراز هویت به صورت الکترونیکی است، در خصوص رایجترین تخلفات انتخاباتی گفت: مهمترین و عمده تخلفاتی که با آن مواجه هستیم تخلفات تبلیغاتی است که شامل تبلیغات در اماکن غیر مجاز و عدم رعایت زمان بندی میباشد. تخلفات مربوط به شائبههای خرید و فروش رأی از دیگر تخلفات رایج است و به این برمیگردد که قانون محکمی برای برخورد با آن تخلفات وجود نداشت؛ در طرح اصلاح فعلی، این موارد مصداق سازی شده که بهتر میتوان با تخلفات برخورد کرد. در ایام انتخابات سامانههایی جهت گزارش تخلفات انتخاباتی توسط مردم اطلاع رسانی میشود.
انتهای پیام