ناظمی اردکانی:

اصل ولایت فقیه وجه تمایز حکمرانی اسلامی با بقیه حکمرانی‌هاست

مشاور رئیس مدرسه عالی حکمرانی شهید بهشتی گفت: تنها رکنی که وجه تمایز حکمرانی اسلام با بقیه حکمرانی‌هاست، نظام رهبری و اصل ولایت فقیه است تا جهان‌بینی الهی را در اداره جامعه و کشور جاری کند.

به گزارش ایسنا، محمد ناظمی اردکانی، سه‌شنبه ۲۰ تیرماه در همایش حکمرانی متعالی استانی، چالش‌ها و الزامات در استان مرکزی اظهار کرد: ادبیات حکمرانی، بالغ بر دو دهه است که به ادبیات توسعه کشورها وارد شده است. خاستگاه این ادبیات، سازمان ملل متحد و هدف سازمان ملل بررسی آهنگ توسعه در کشورها بود. در گزارش سازمان ملل آمده است در کشورهایی که قانون به طور کامل اجرا می‌شود، مردم در امور تصمیم گیری و تصمیم سازی می‌توانند دخالت داشته باشند، مسئولین نسبت به تصمیمات پاسخگو هستند و فساد کمتر، شفافیت بیشتر و برابری حقوق وجود دارد و آهنگ توسعه تند است.

وی افزود: در کشورهایی که مرزبندی بین ارکان حکمرانی وجود دارد و ارکان حکمرانی، دولت، مردم و نهادهای مدنی شناخته‌ شده هستند نیز آهنگ توسعه قابل قبول است. در این کشورها، قوای سه گانه سیاست گذار هستند، ماموریت مردم تولید ثروت است و نهادهای مدنی حد واسط دولت و مردم هستند. نکته مهم این است که این مطالعات بر اساس جهان بینی غیر الهی که در غرب است، انجام شده و هدفش توسعه اقتصادی بوده است.

ناظمی اردکانی با اشاره به وجه تمایز مدیریت و حکمرانی، تصریح کرد: مدیریت در جهت اداره یک سازمان یا بنگاه تعریف می‌شود و نظریه‌های مدیریت عمدتا بعد از انقلاب صنعتی کامل شده‌اند که نظریه پردازان آنها، عمدتا غربی بوده‌اند. متاسفانه این نظریه‌ها بدون کم و کاست ترجمه و در دانشگاه‌های کشورهای مختلف از جمله ایران تدریس می‌شود. اگر در مدیریت کشور، ضعف داریم دلیلش همین است که این نظریه‌ها با مکاتب غیر الهی در کشورمان پذیرفته، تدریس و اجرا می‌شود.

وی با بیان اینکه مفهوم حکمرانی در امتداد مفهوم مدیریت و فراتر از نظریه مدیریتی و حکومت کردن است گفت: حکمرانی در فرآیندهای مختلف اتفاق می‌افتد و پیوند بین سیاست و اداره جامعه را برقرار می‌کند که امروزه ما ضعف جدی در این زمینه داریم. در قوانین و مصوبات دولت و مجلس، پیوند ارگانیک و سازنده اداره جامعه، کمتر وجود دارد.

مشاور رئیس مدرسه عالی حکمرانی شهید بهشتی با اشاره به وجه تمایز حکمرانی خوب و متعالی تصریح کرد: جهان بینی حکمرانی متعالی در نگاه اسلام، جهان بینی الهی است و موتور محرکه‌اش ایدئولوژی و باورهای دینی و اعتقادی و هدفش پیشرفت در حوزه‌های مادی و معنوی است. آنچه که ما را متمایز می‌کند اصول اعتقادی است که مبنا و شالوده کار قرار می‌گیرد و باعث پیشرفت و حرکت رو به جلو می‌شود.

ناظمی اردکانی اضافه کرد: اصول هشت گانه حکمرانی با جوهره اسلامی و اعتقادی شامل قانون مداری اسلامی، مردم سالاری دینی، پاسخگویی در برابر خداوند و مردم، عدالت، راستگویی و صداقت، امامت و اخلاق مداری است. امامت یعنی افرادی در مصدر امور قرار گیرند که انسان‌های صالحی باشند. تنها رکنی که وجه تمایز حکمرانی اسلام با بقیه حکمرانی‌هاست، نظام رهبری و اصل ولایت فقیه است تا جهان بینی الهی را در اداره جامعه و کشور جاری کند.

وی گفت: جامعه دینی پرقدرت تر از جامعه مدنی عمل می‌کند و با هم‌افزایی، عزم مضاعفی را در اداره کشور ایجاد می‌کند. مقام معظم رهبری چندین سال قبل، شیوه اداره خوب کشور را مطرح کردند. اداره خوب کشور از طریق همگرایی بین ارکان نظام با محوریت اصل ولایت فقیه و اصول هشت گانه حکمرانی اسلامی صورت می گیرد.

وی در رابطه با مدرسه عالی حکمرانی شهید بهشتی اظهار کرد: این نهاد، در سال ۱۳۹۷ با عنایت رهبری تاسیس شد و در حال حاضر چند دوره دکترای حکمرانی توسط نهاد برگزار شده است. دوره‌های مقطعی و کوتاه مدتی برگزار شده و نشست‌های آموزشی و مهارت افزایی برای استانداران و مدیران کل استانی در جریان است و تاکنون برای ۱۲ استان برگزار شده است. در سالیان اخیر نشست‌هایی مانند این همایش با موضوع حکمرانی استانی دنبال شده و مطالعاتی صورت گرفته است. اساتید مدرسه عالی حکمرانی، اساتید دانشگاهی و حوزوی هستند و از مدیران ارشد استانی نیز استفاده می‌کنیم.

نظامی اردکانی تصریح کرد: از بعد محتوایی که مورد تاکید رهبری است، تفاهم‌نامه‌هایی با بعضی از مراکز حوزوی، موسسه امام خمینی(ره)، مرکز فقه نظام و مرکز پژوهش مجلس خبرگان منعقد شده و ماموریت‌هایی تقسیم شده تا بر روی حکمرانی از نگاه اسلام بیشتر کار شود.

وی با اشاره به تاسیس شعبات مدرسه عالی حکمرانی تحت نظارت استانداران گفت: شورای راهبری مدرسه متشکل از معاونین سران سه قوه، رئیس حوزه علمیه قم و شخصیت‌های برجسته کشوری هستند. خروجی مدرسه، ایجاد توازن در عرصه‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی با شالوده ایدئولوژیک و باورهای دینی است.

نظامی اردکانی تصریح کرد: فرهنگ اسلام، تمدن ساز است و شکوفایی این تمدن در تاریخ زبانزد است. مردم سالاری دینی باید بیشتر اتفاق بیفتد و در عرصه عمل نیز از ظرفیت‌های مردمی استفاده شود تا خروجی حکمرانی متعالی، پیشرفت مادی و معنوی باشد. امیدواریم استان مرکزی با وجود فرهیختگان سیاسی که در طول تاریخ داشته در این زمینه سرآمد عمل کند و منشاء اثر باشند.

وی با اشاره به نرخ بیکاری در استان مرکزی گفت: نرخ بیکاری در استان مرکزی زیر ۶ درصد است و با تلاش هایی که مسئولین استانی دارند امیدواریم در مسیر اشتغال کامل و بیکاری به سمت صفر حرکت کنند تا شاهد باشیم که در یک استان، بیکاری به سمت صفر درصد برود.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۰ تیر ۱۴۰۲ / ۲۰:۴۲
  • دسته‌بندی: مرکزی
  • کد خبر: 1402042013136
  • خبرنگار : 50598