هنرمندان شهرستان محلات سالیان زیادی است که فضای مناسبی برای تمرین و و تولید و ارائه محصولات نهایی و توانمندیهای خود ندارند، در نتیجه در این سالها چاره ای نداشته اند جز اینکه همگی به ساختمان قدیمی و فرسوده اداره ارشاد شهرستان روی آورند، اگرچه در طول این سالها همکاری مناسبی از سوی این اداره با هنرمندان صورت گرفته است، اما کمبود جا، استاندارد نبودن و ضعف این بنا از نظر روشنایی، تهویه، سرمایش و گرمایش، هنرمندان را با مشکل مواجه کرده است.
به همین منظور، برنامهریزی احداث مجتمع فرهنگی هنری(فرهنگسرا) محلات در سال ۸۴ و در دور اول سفرهای استانی دولت نهم و در شرایطی که کلنگزنی، اقدام پرتکرار آن دوران بود، به زمین زده شد تا بتواند با ایجاد بستری مناسب، به شکوفایی خلاقیتهای هنرمندان کمک کند.
بخشهایی از قبیل کتابخانه مرکزی، فروشگاه، نگارخانه، کارگاه، آمفی تئاتر و سالن تئاتر در این مجتمع تعریف شده است. سالهاست که وعده بهرهبرداری از این مجتمع داده میشود اما این وعدهها هیچوقت اجرایی نشده است. تزریق قطره چکانی بودجه در کنار تورم سالیانه، نمیتواند گام مثبتی در راستای بهرهبرداری از آن باشد.
مشاهدات خبرنگار ایسنا نشان میدهد که ساختمان مجتمع تقریبا پیشرفت صد درصدی دارد و نیازمند تجهیز است اما طبیعتا فرسایشی بودن تکمیل پروژه موجب فرسوده شدن بخشهایی از این مجتمع خواهد شد و نیازمند هزینه مجدد برای آن است.
یکی از نکاتی که در ارتباط با این مجتمع به چشم میخورد، نمای ظاهری این بناست که علاوه بر نداشتن جذابیت و ظرافت هنری، تناسبی با کارکرد آن ندارد. در نمای ساختمان هیچ نشانی از هنر وجود ندارد و صرفا دیوارهایی ساده بالا رفته تا سقفی بر روی آن گذاشته شود.
مشکل دیگر مجتمع که قطعا در آینده و با بهرهبرداری آن به چشم خواهد آمد، عدم پیشبینی پارکینگ برای آن است که با توجه به انتقال احتمالی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی به این محل و پیشبینی سالن آمفیتئاتر، در صورت برگزاری هرگونه مراسم یا جشن، این ضعف آشکار خواهد شد.
البته آمفی تئاتر مجتمع که خواسته اصلی هنرمندان است، به جز سکویی سیمانی به عنوان سن، نشان دیگری از آمفی تئاتر بودن ندارد. البته برخی تجهیزات مورد نیاز آن از قبیل صندلی، خریداری شده است.
مجتمع فرهنگی هنری محلات در این سالها، کلنگزنی تا افتتاحِ ساختمانهایی مانند اداره مخابرات سابق و مدیریت توزیع برق شهرستان محلات را در کنار خود دیده است و اگر در بر همین پاشنه بچرخد و وعدههای مسئولین تامین اجتماعی استان محقق شود، همانطور که کلنگزنی کلینیک تامین اجتماعی را دیده، بهرهبرداری آن را هم خواهد دید اما تغییری در وضعیت خود مشاهده نخواهد کرد.
این پروژه پس از انتظار ۱۸ ساله هنرمندان محلات برای استفاده از این فضا، قرار است برای استفاده فرزندان ایران زمین آماده شود.
آبانماه سال ۱۴۰۱ بود که در جریان سفر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به محلات و بازدید از این پروژه، صادقی، رئیس اداره ارشاد شهرستان محلات خبر از وعده بودجه ۵ میلیارد تومانی برای برای تجهیز و راهاندازی مجتمع داد. بودجهای که مقرر شده بود نیمی از آن از سوی وزارتخانه و نیم دیگر از محل بودجههای استانداری تامین شود.
پیشرفت ۱۰ درصدی آمفی تئاتر
حمید صادقی، رئیس اداره ارشاد اسلامی شهرستان محلات در این ارتباط به ایسنا گفت: پروژه مجتمع فرهنگی هنری محلات از سال ۸۴ توسط اداره کل مسکن و شهرسازی استان مرکزی و توسط پیمانکار آغاز به کار کرد و در سال ۱۴۰۱ قسمت جلوی مجتمع که شامل بخشهای اداری، سالن نمایش، سالن آمفی تئاتر و نگارخانه است، به پایان رسید اما سالن آمفی تئاتر مجتمع حدود ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی اظهار کرد: به منظور تکمیل این آمفی تئاتر در سال ۱۴۰۱ و در جریان سفر وزیر ارشاد به شهرستان محلات، اختصاص مبلغ ۵ میلیارد تومان به این سالن مصوب و مقرر شد که دو و نیم میلیارد تومان آن توسط وزارت ارشاد و دو و نیم میلیارد تومان از بودجههای استانی و توسط استانداری مرکزی تامین شود.
وی ادامه داد: در سال جاری مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان برای تجهیز و تعمیر مجتمع اختصاص پیدا کرده است که تا ماه آینده بخشی از تاسیسات مورد نیاز نگارخانه، سالن تمرین تئاتر و بخش اداری خریداری شده و در سال جاری بخشی از نگارخانه، سالن تمرین تئاتر و قسمت اداری راهاندازی شود.
وی افزود: تلاش خواهیم کرد که سالن آمفی تئاتر با بودجههای در نظر گرفته شده توسط وزارت ارشاد و استانداری طی سالهای آتی تکمیل و راهاندازی شود. پرداخت نشدن هزینه برق مجتمع توسط پیمانکار موجب قطع برق مجتمع شده بود که با همکاری مدیریت توزیع برق شهرستان محلات این مشکل مرتفع شد. امیدواریم با تسویه هزینه برق توسط پیمانکار، از این پس شاهد چنین مشکلی نباشیم.
وی با اشاره به اینکه بخش آمفی تئاتر در تعهدات پیمانکار نبود گفت: از آنجا که آمفی تئاتر یک بخش تخصصی است، امیدواریم در سالهای آینده با همکاری و هماهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت ارشاد و با هماهنگی فرمانداری و کمیته برنامهریزی، پیگیری و راهاندازی شود.
میثم کرمی، مسئول انجمن هنرهای نمایشی شهرستان محلات نیز در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: بیش از ۱۵ سال پیش کلنگ مجتمع فرهنگی و هنری به زمین زده شد و سالها در تمامی جلسات مرتبط، هنرمندان و فعالان فرهنگی خواستار پیگیری و راهاندازی مجتمع بودند.
وی گفت: چند سال پیش برای تمرین یک اثر نمایشی وارد این فضا شدیم؛ فضای داخل مجتمع، وضعیت مناسبی نداشت و برخی قسمتهای آن مستهلک شده بود و باید در برخی قسمتها بازسازی انجام میشد.
وی ادامه داد: با حضور مدیریت جدید در اداره ارشاد و پیگیری امور فرهنگی و هنری شهر، اگرچه مبلغی برای تجهیز این مجتمع از سمت وزارت ارشاد تخصیص داده شده است اما این مبالغ نمیتواند پاسخگوی نیازهای مجتمع باشد.
وی افزود: در حال حاضر که مجتمع از پیمانکار تحویل اداره ارشاد شده است نیز اتفاق خاصی نیفتاده است و تکمیل آن نیازمند بودجه است. اگرچه مسئولین شهر در حال مکاتبه و پیگیری موضوع هستند اما از مسئولین استانی و شهرستانی تقاضا میکنم که راهاندازی مجتمع را پیگیری کنند.
کرمی گفت: در صورت عدم راهاندازی، استهلاک ساختمان میتواند باعث آسیب به مجتمع شود. تاکنون تنها دو یا سه جلسه تمرین کار نمایشی در ساختمان مجتمع انجام شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر در زیرزمین اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال تمرین هستیم و لابی ورودی این زیرزمین را به دبیرخانه جشنواره تئاتر خیابانی تبدیل کردهایم. ۳۰ سال است که انجمن هنرهای نمایشی با امکانات بسیار کم در حال فعالیت است و با این وجود هنرمندان این خطه در سطح کشور میدرخشند.
اگرچه رئیس اداره ارشاد شهرستان محلات می گوید در آینده نزدیک شاهد بهرهبرداری از بخشهایی از این مجتمع برای استفاده هنرمندان خواهیم بود اما این راهاندازی نباید به عنوان مُسَکن برای خواستههای نزدیک به دو دههای هنرمندان عمل کرده و بهرهبرداری از آمفی تئاتر را به تاخیر بیندازد.
در صورت نبود زیرساختهای مناسب برای هنرمند، ممکن است افراد، گروهها یا سازمانها با فراهم کردن این ابزار، سعی در جهتدار کردن این هنر در راستای منافع خود داشته باشند. ضروری است تا با نگاه ویژه به این موضوع تلاش شود تا هنر، همچنان مردمی و اجتماعی بماند.
اگر به ارزش هنر در بسیج افکار عمومی، مدیریت و هدایت آن نگاه باشیم، قطعا توجه به این مقوله بیشتر خواهد شد؛ البته ناگفته نماند که باید با ایجاد سازوکار درست، هنرمندان واقعی از کسانی که با هنرمندنمایی، سعی در استفاده از این نام برای خود دارند، متمایز شوند.
انتهای پیام