غلامرضا حسنی درمیان در گفتوگو با ایسنا با تاکید بر لزوم آمایش رشتههای دانشگاهی، اظهار کرد: این کار جزو ضرورتهای نیازسنجی آموزش عالی است. با توجه به تغییرات جمعیتی ایران و کاهش فرزندآوری پس از دهه ۸۰، نیاز است وضعیت تقاضا برای ورود به آموزش عالی مورد بازنگری قرار گیرد. موج فارغالتحصیلان کارشناسی، ارشد و حتی دکترا، انجام این بازنگری و ایجاد تناسب میان عرضه و تقاضا را ضروری میسازد.
وی افزود: وظیفه آموزش عالی این است که نیروهای متخصص را برای رفع نیازهای اقتصادی، صنعتی، اجتماعی و فرهنگی جامعه تربیت کند، اما متاسفانه در چهار دهه اخیر صرفا به کمیت دانشجویان توجه شده و دانشگاههای غیردولتی زیادی تاسیس گردیده که باعث شده تعداد فارغالتحصیلان، بسیار بیشتر از نیازهای جامعه باشد و نتیجه آن، حجم بالای بیکاران تحصیلکرده است.
عضو هیات علمی گروه جامعهشناسی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: بنابراین باید با انجام آیندهپژوهی، بین نیاز، آموزش و بهکارگیری فارغالتحصیلان تناسب ایجاد شود. یعنی باید نیازهای آینده کشور احصا و بر اساس آن در هر رشته دانشجو جذب شود و آموزشها بیشتر به شکل کاربردی و عملی صورت گیرد تا از این طریق هم آموزش عالی بهتر به اهداف خود دست پیدا کند و هم تعداد بیکاران تحصیلکرده کاهش یابد.
حسنی درمیان با تاکید بر لزوم تدوین برنامههای درسی هر دانشگاه متناسب با نیازهای منطقهای و توجه به این موضوع در تصویب برنامه هفتم توسعه، عنوان کرد: به عنوان مثال برای توسعه روستاها، باید در دانشگاههای هر استان به جوانان روستایی متناسب با نیازهای روستاهای همان استان آموزش داده شود و چون تا کنون چنین نشده است، جوانان روستایی تحصیلکرده در دانشگاه، هنگامی که به روستای خود بازمیگردند، نمیتوانند شغلی متناسب با تحصیلاتشان پیدا کنند و همین باعث افزایش مهاجرت به شهرها شده است.
وی اضافه کرد: در هر استان سازمانها باید نیازهای خود را اعلام کنند تا دانشگاهها متناسب با تقاضاها، سرفصل درسها را تعیین کنند. البته تا کنون در دانشگاه فردوسی با تغییر برخی سرفصلها و ایجاد رشتههای بینرشتهای، سعی شده اهداف دانشگاه متناسب با نیازهای جامعه و صنعت پیگیری شود، اما این کار باید در سطوح بالاتر و تحت دستورالعملهای دقیقی از سمت وزارت علوم انجام شود. ما در آموزش عالی با کمبود بودجه مواجهیم و اینکه در چنین شرایطی دانشجویان در رشتههایی تحصیل کنند که نفعی به حال جامعه ندارد و آخرش به بیکاری فارغالتحصیلان ختم میشود، خسارتهای بسیاری را به کشور وارد میکند.
رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد همچنین با اشاره به تعداد بسیار بالای دانشگاه در ایران، بیان کرد: گفته میشود ما حتی بیشتر از کشور چین دانشگاه داریم. از حدود دو دهه اخیر بدون انجام نیازسنجی، دانشگاههای غیرانتفاعی در مناطق مختلف تاسیس شده است. ما سالها پیش برآورد کرده بودیم که بسیاری از این دانشگاهها ورشکست خواهند شد، همچنین خروجی این دانشگاهها و حتی برخی از رشتههای دانشگاههای دولتی، نشان داد فارغالتحصیلان آنها عمدتا جایی در بازار کار ندارند. افراد به امید پیدا کردن شغل مناسب وارد دانشگاه میشوند، اما وقتی هدفگذاری آموزش عالی در این راستا نباشد، بیکاری افزایش مییابد.
انتهای پیام