حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم لواسانی در گفتوگو با ایسنا به مناسبت ولادت امام موسی کاظم(ع)، اظهار کرد: امام موسی کاظم(ع) فردی منصوب از جانب حق برای هدایت امت بودند و اینکه راه پیامبر اکرم(ص) را به عنوان وصی آن حضرت ادامه دهند و ولایت امیرالمومنین علی(ع) را نیز به عنوان ولی هر مومن تا روز قیامت تثبیت کنند.
وی افزود: هنگامی که امام موسی کاظم(ع) در زمان هارون الرشید با مشکلاتی مواجه بودند، با کمال سیاست و دقت بهترین راهی را که از جانب خدا موظف بودند برای هدایت امت طی کنند از استفاده میکردند که موظف به مبارزه مثبت، روبهرو شدن و مقابله به مثل نبودند.
این کارشناس مذهبی اضافه کرد: امام موسی کاظم(ع) به این دلیل که خونریزی، جنگ و جدال میان امت صورت نگیرد و بتوانند با یک شیوه بسیار زیرکانه و عقلایی کار خود را پیش ببرند، در کمال گذشت با دستگاه حکومت مدارا میکردند و به هیچ وجه مبارزه مثبت، جنگ و جدال را صلاح نمیدیدند.
وی بیان کرد: امام موسی کاظم(ع) موظف به تعلیم و تعلم، یاد دادن مسائل شرعی، احکام و حلال و حرام بودند تا افراد را از هلاکت نجات و آنها را متدین به دین حق قرار دهند. تمام خلقت و هستی جماد، نبات، حیوان، انسان و ملک به اذن خداوند و به واسطه امامان معصوم(ع) تامین میشود که ولایت تکوینی نام دارد.
لواسانی با اشاره به آیه «کُلَّ شَیْءٍ أَحْصَیْنَاهُ فِی إِمَامٍ مُبِینٍ؛ هر چیزی را در (کتاب) و پیشوایی روشن برشمردهایم» اضافه کرد: امام هر زمان هستیبخشی میکند، به این معنا که ولایت تشریعی آن حضرت که در حقیقت تربیت انسانهاست باید بارور و به کمال انسانیت برسد. بنابراین آن ولایت تشریعی امام موسی کاظم(ع) است که باید به بهترین شیوه انجام شود و به شیوهای آن استعدادهای درون و پتانسیلهای نهفته و ذخیره شدن در درون انسانها را بارور کند و قوا و استعدادهای آنها را فعلیت ببخشد.
ایجاد حکومت در اسلام تنها وسیلهای برای ساخت انسانها است
وی با بیان اینکه اسلام حکومت را برای ساخت انسانها میخواهد، عنوان کرد: درنتیجه حکومت در اسلام یک هدف نیست بلکه ایجاد حکومت تنها وسیلهای برای ساخت انسانها است. حکومت وسیلهای است برای اینکه انسانها در پرتو یک محیط آرام، پاک و بدون هرگونه آلودگی و آلایش به آن هستی و کمال انسانی خودشان که فروتنی در مقابل حق و تسلیم در مقابل پروردگار و از این رهگذر به خدا رسیدن و نوری از خدا شدن و مقام انسانیت پیدا کردن که همان مقام توحیدی انسانها و خلیفه خدا شدن، برسند.
این کارشناس مذهبی تصریح کرد: امام موسی کاظم(ع) در دورانی زندگی میکردند که شرایط بسیار سخت بود و مخالفان از هیچ کار خلافی فروگذار نبودند و قصد داشتند خود را به ریاست برسانند. امام موسی کاظم(ع) فرمودند که «بگذارید اینها به آن شهوت ریاست خود برسند و ما در پرتو مدارای با آنها صلاح نیست اقدام مثبت، جدی و اقدام عملی انجام دهیم».
وی با بیان اینکه امام موسی کاظم(ع) با عامه مردم و به صورت پنهانی در ارتباط و هم سفره بودند، گفت: ایشان حتی با خلیفه ارتباطی همراه با احترام و مدارا را پیش میگرفتند اما آنها ضربات خود را به پیکر امامت، اوصیای امیرالمومنین(ع) و ائمه اطهار(ع) در هر عصر و زمانی میزدند و ایشان را چندین بار بازداشت میکردند و بیاحترامیهای شدیدی را برای حضرت در نظر میگرفتند؛ اما امام موسی کاظم(ع) هیچ واکنشی نشان نمیدادند.
لواسانی ادامه داد: امام موسی کاظم(ع) زندانهای بسیار سختی را گذراندند و بار آخر که در یک زندان بسیار سختی قرار گرفتند؛ زندانبانهای بسیار خشن و مستی را برای ایشان قرار دادند و زنان بسیار ناشایستی را برای آن حضرت در نظر گرفتند که ایشان را در تنهایی و تاریکی به خودشان جلب کنند اما هیچ کدام از اینها اثری نداشت.
وی بیان کرد: امام موسی کاظم(ع) به کار غیرمستقیم هدایت قلبهای انسانها مشغول بودند و از طرفی با آن مظلومیت خودشان به همه انسانها ارشاد عملی میکردند که به فعالیت خودتان مشغول باشید و با خدای خودتان خلوت کنید تا بتوانید در راه سیر و سلوک به سوی پرودگار از هرگونه کمالی برخوردار باشید.
امام موسی کاظم(ع) وظیفه هدایت را به بهترین نحو انجام دادند
این کارشناس مذهبی اظهار کرد: با توجه به اینکه امام موسی کاظم(ع) تحت نظر شدید مخالفان بودند اما وظیفه امامت و هدایت را به بهترین نحو برای تکمیل نفوذ و برای اینکه آنها را به لقای پروردگار برسانند انجام دادند تا تمام نیروهای نهفته انسانها را بارور کنند.
لواسانی بیان کرد: امام موسی کاظم(ع) خدمات زیادی را برای اسلام انجام دادند، با اینکه از سوی پروردگار قدرت داشتند و میتوانستند با یک اراده دشمن خود را نابود و خود را به ریاست برسانند و تمامی مشکلات را رفع کنند، اما تسلیم امر الهی بودند، زیرا میدانستند که آن شیوه، شیوهای نیست که نفوذ انسانها را تکمیل کند.
انتهای پیام