با ابتکار جهاد دانشگاهی گلستان نشست تخصصی نقش علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان در برنامه هفتم توسعه با حضور نخبگان، فرهیختگان و دانشگاهیان استان امروز دوشنبه ۱۲ تیرماه ۱۴۰۲ در سالن شهید امرالله نادران این نهاد انقلابی برگزار شد.
این نشست حول محور سه سوال (۱- نظام علم و فنآوری کشور در تدوین برنامه های توسعه کشور چه نقشی دارند، ۲- در اجرای برنامه های توسعه کشور نظام علم و فناوری چه جایگاهی دارند، ۳- جایگاه نظام علم و فناوری کشور در رصد برنامه های انجام شده کجاست؟) تشکیل شد.
پژوهش های کاربردی محققان در دانشگاهها خاک می خورد/ جایگاههای نهادهای علمی در برنامه هفتم معلوم نیست
رئیس جهاد دانشگاهی گلستان در ابتدای این میزگرد تخصصی با اشاره به اینکه نقدهای زیادی به لایحه برنامه هفتم توسعه وارد است، اظهار کرد: اقتصاد دستوری و عدم توجه به معیشت از مواردی است که در این لایحه باید مدنظر گرفته شود.
به گزارش ایسنا، ابراهیم شهبازی با بیان اینکه بسیاری از پژوهش های صورت گرفته در دانشگاه ها در حال خاک خوردن است، افزود: بر اساس عقل و منطق و روایات اسلامی ما اگر علم و دانشی که در کشور تولید شده منجر به ثروت و ابزاری برای رفع مشکلات معیشتی مردم نشود، عملا سودی نخواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه باید جایگاه جهاد دانشگاهی، پژوهشکده ها و اندیشکده های مختلف نه تنها در برنامه هفتم بلکه در تدوین سایر برنامه های توسعه کشور مورد بررسی قرار بگیرد، افزود: جزیره ای کار کردن، موازی کاری و تولید پژوهشهایی که در دانشگاهها و پژوهشکده ها مورد استفاده قرار نگیرد از آسیب های برخی تولیدات علمی است که باید به آن توجه کرد.
آسیب شناسی برنامه ششم واجب و ضروری است
شهبازی با تاکید بر اینکه گفتمان سازی نشست تخصصی را از طریق رسانه ایسنای گلستان برگزار کردیم تا صدای آن به گوش مجلس و دولت رسیده و توجه ویژه ای به پژوهشگران داشته باشد، خاطرنشان کرد: زیرا فاصله ای که بین گفتمان ادبیات کف خیابان و جامعه با مسئولان فاصله وجود دارد مانع از این می شود که حرف یکدیگر را به خوبی متوجه شوند و این پژوهشگران هستند که می توانند این فاصله را کم کنند.
رئیس جهاد دانشگاهی گلستان با تاکید اینکه باید در جهت رفع آسیب های برنامه های قبلی، برنامه ریزی شود، گفت: به طور مثال طبق آمارها ۳۳ درصد برنامه ششم توسعه تحقق داشته است و باید بررسی شود در لایحه هفتم، چه میزان برای تحقق ۶۷ درصد برنامه هایی که محقق نشده، توجه و برنامه ریزی شده و ضمانت اجرایی دارد.
وی با اشاره به اینکه کشور ما یک درصد جمعیت دنیا و ۶ درصد منابع دنیا را در اختیار دارد، افزود: درحالت عادی باید ۶ برابر میانگین مردم دنیا ثروت و رفاه داشته باشیم ولی در عمل این طور نیست که باید به این سوالات جواب داده شده و در جهت حل این معضل چاره اندیشی شود.
غیبت متولیان اصلی برنامه ریزی در جلسه معنادار است/ قبل از تدوین لایحه باید نظرات ما را می خواستند
به گزارش ایسنا، مدیر پژوهشی دانشگاه گنبدکاووس حضور متولیان و مسئولان را در نشست های تخصصی موثر دانست و افزود: اگر تصمیم گیرندگان و متولیان مربوطه در نشست های علمی و پژوهشی حاضر شوند تصمیمات بهتری گرفته خواهد شد.
محمد فرهنگی بر حضور به موقع و موثر نظام علم و فناوری در تدوین برنامههای توسعه کشور تاکید کرد و افزود: در بسیاری از مواقع شاهدیم پس از اینکه یک لایحه به پایان رسید و پرونده آن بسته شد، آن پروژه را برای نظرخواهی به جامعه دانشگاهی ارائه می کنند، که عملا بیفایده است.
این استاد دانشگاه ها با انتقاد از کمبود بودجه در بخش پژوهشی دانشگاه ها گفت: در شرایطی که اعتبارات پژوهشی در کشور ما بسیار پایین است نمی توان از دانشجو و پژوهشگر انتظار کارهای موثر و بزرگ داشت و باید برای رفع این معضل بزرگ در دانشگاه های کشور چاره اندیشی شود.
برگزاری ۱۸ نشست تخصصی حکمرانی استانی
معاون آموزش و پژوهش دفتر برنامه ریزی و تحول اداری استانداری گلستان با اشاره به گامهای موثری که در استان گلستان در جهت تحقق حکمرانی اسلامی برداشته شده است، اظهار کرد: با کمک هشت دستگاهی که آمادگی بیشتری داشتند، ۱۸ نشست تخصصی حکمرانی استانی در گلستان برگزار شد.
به گزارش ایسنا، محمدرضا نوروزی از برگزاری همایش استانی حکمرانی اسلامی در تاریخ ۱۴ تیر ماه در استان خبر داد و افزود: در این همایش حجت الاسلام خسرو پناه ، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، استاندار گلستان و جمعی از اندیشمندان استان حضور خواهند داشت که امیدواریم در این همایش گامی موثر در جهت تحقق حکمرانی استانی و توسعه استان برداشته شود.
وی با انتقاد از اینکه تصمیمات و لوایح بدون در نظر گرفتن شرایط زیست بوم و مشکلات استان ها در مجلس نوشته می شود، افزود: باید در مورد این مسائل بحث و در جهت اصلاح آن گام برداشته شود در غیر این صورت مشکلات استان ها حل و فصل نخواهد شد.
نوروزی با اشاره به اینکه ضروری است مسئولان بالادستی نظرات مسئولان و اندیشمندان شهرستانی را بشنوند، افزود: در سال های اولیه جنگ، حفظ امنیت جامعه که بزرگترین مسئولیت در کشور است به مردم سپرده شد و نتیجه مثبت آن را همه مشاهده کردیم اما متاسفانه این روند ادامه پیدا نکرد.
هیچ نشانی از فناوری در برنامه هفتم نیست
مدیر شتاب دهنده ایمن صنعت هیرکانیا و از فعالان حوزه فناوری با اشاره کم توجهی مسئولان به حوزه فناوری در برنامه هفتم گفت: اگر فناوری در کشور منجر به تجاری سازی و تولید ثروت نشود، ثمری برای کشور نخواهد داشت.
عماد آیدانی مدرک گرایی و سیاست زدگی را معضل رشد علم و فناوری در کشور دانست و ادامه داد: محضر علم در بسیاری از جهات در کشور ما سیاسی شده و تا زمانی که این مشکلات در وزارت علوم و بهداشت حل نشود مشکلات تداوم خواهند داشت.
وی بر لزوم ماموریتگرا کردن دانشگاه ها تاکید کرد و افزود: بر اساس نشست ها و هم اندیشی های صورت گرفته در سطح استان مبنی بر تعیین ماموریت های ویژه و مشخص دستگاهها در روند پیشرفت استان، دانشگاهها تا دو سه هفته آینده ماموریتهای خود را در قبال حل مشکلات استان، مثل تولید بذر و غیره دریافت میکنند.
این فعال حوزه فناوری با تقدیر از توجه ویژه استاندار گلستان به حوزه فناوری برای نخستین بار در تاریخ این استان، سپردن وظیفه به دانشگاهها را موجب رشد جایگاه آنها در کشور دانست و افزود: با همگراییهای ایجاد شده در دانشگاهها قدم موثری در حکمرانی استانی برداشته میشود.
وی تاکید کرد: دانشگاه ها باید ابتدا ظرفیت های خود را اعلام کنند و بر اساس ظرفیت دانشگاهها به آن ها ماموریت سپرده شود تا سهم فناوری و دانش بنیانها و تجاری سازی در کشور افزایش یابد.
جزیره دانشگاهها را به جامعه وصل کنید/ جهاددانشگاهی مدافع نقش دانشگاهیان در تدوین برنامه هفتم باشد
به گزارش ایسنا، امید رضا رستاقی مدیر مرکز رشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گلستان با اشاره به اینکه باید به دنبال راهکار افزایش نظام علم و فناوری کشور در تدوین برنامه های توسعه کشور باشیم، افزود: جهاد دانشگاهی میتواند پلی بین دانشگاه و جامعه باشد و این رسالتی است که بر دوش جهاددانشگاهی قرار دارد.
وی با تاکید بر اینکه اگر بین نیاز جامعه و دانش دانشگاهها تطبیق برقرار شود بسیاری از مشکلات جامعه رفع خواهد شد، ادامه داد: ما باید از حالت جزیرهای کارکردن خارج شده و جزیره دانشگاه را به جامعه وصل و بین نیاز و دانش رابطه مستقیم برقرار کنیم.
سهم پائین علم و فناوری در برنامه توسعه تأمل برانگیز است
معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی استان گلستان نیز در میزگرد ایسنا با بیان اینکه نکته اول برای فهم برنامه این است که بدانیم وظیفه ما در سطح بوم خود چیست، اضافه کرد: امروز جهاددانشگاهی گلستان میداند تا پنج سال آینده میخواهد چه کاری انجام داده و اولویتهایش چیست و قطعا هر اتفاقی بیفتد در مسیرها و ریل های تعیین شده خود حرکت خواهد کرد.
محسن قلیپور با انتقاد از سهم پائین علم و فناوری در برنامه های توسعه کشور، تصریح کرد: امروز دنیا برای تولید ثروت و پیشرفت خود بر روی علم و فناوری و اقتصاد دانش بنیان متمرکز شده و تلاش میکند با افزایش سرمایهگذاری در این حوزه جهشهای اقتصادی را پایه گذاری کنند.
وی بر لزوم تقویت و پررنگ شدن نقش جهاددانشگاهی، پارک های علم و فناوری و دانشگاهها در تدوین و اجرای برنامههای توسعه، خاطرنشان کرد: با ارتقای جایگاه این نهادها میتوان به ثمربخشی و نتیجه دادن برنامه ها در مسیر اهداف تعیین شده نیز بیش از پیش امیدوار بود.
کارشناس امور اقتصادی استانداری گلستان با انتقاد از نحوه تدوین برنامه های توسعه، ابراز عقیده کرد: متاسفانه تعدادی محدود و معدود در مرکز با یک نگاه تمرکزگرایانه به نوشتن برنامه ها اقدام می کنند و به شما قول میدهم کسانی که قرار است این برنامه ها را اجرا کنند روحشان نیز از محتوای برنامه خبر ندارد.
سیدخالق سجادی با تاکید بر اینکه نظرات کارشناسی و مبتنی بر زیست بوم ما در استانها، وقتی به تهران میرود به بایگانیها می سپرند، ادامه داد: این اتفاق باعث شده تا کارشناسان و خبرگان استانی و محلی تصورشان این باشد که در مرکز کشور اصلا آنها را به حساب نمی آورند.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه برنامه های بسیاری تدوین شده و حتی یک بار به آنها رجوع نشده، تصریح کرد: امیدوارم بالاخره این مسیر فتح بابی باشد برای آنکه برای تدوین برنامه استانها و شهرستانها هم نقش آفرینی کنند.
رئیس گروه پژوهش و تحقیقات آموزش و پرورش استان گلستان در این میزگرد با بیان اینکه ما در یکی از بخش های تخصصی آموزش و پرورش از تدوین بخش علم و فناوری برنامه هفتم هیچ خبری نداشتیم، گفت: متاسفانه کیفیت پژوهش را عمدتا فدای زمان و یا کمیت ها کرده ایم.
ستار بردی فجوری با تاکید بر اینکه سوال ما این است که آیا اصلا نشستهای امروز ما می تواند اثربخش باید یا خیر؟ افزود: انتظار ما این بود که قبل از تدوین لایحه به سراغ ما می آمدند.
به گزارش ایسنا، این نخستین میزگرد و نشست تخصصی در این حوزه بود که قرار است در هفته های آتی در سطوح بالاتری با حضور مسئولان ارشد استان گلستان تداوم پیدا کند.
انتهای پیام