به گزارش ایسنا، پایگاه اینترنتی آمریکایی "نشنال پابلیک رادیو" (ان.پی.آر) در گزارشی با مقایسه اعتراضات اخیر در فرانسه با موج اعتراضات به بی رحمی پلیس آمریکا بعد از قتل جورج فلوید، ریشههای عمیقتری را برای یک چنین اعتراضات شدید و گستردهای برشمرده است. این پایگاه اینترنتی ابتدا با ذکر شرح ماوقع مربوط به قتل نوجوان 17 ساله فرانسوی توسط پلیس این کشور که جرقه اعتراضات را زد، مینویسد:
«خانواده این نوجوان هنوز نام خانوادگی کامل او را فاش نکرده و تنها مخفف آن را ذکر کردهاند. با این حال قتل نائل اکنون تبدیل به فراخوانی برای بسیج اعتراضات مشابه با قتل جورج فلوید سیاهپوست به دست افسر پلیس آمریکایی در سال 2020 شده است؛ حادثهای که باعث شروع موجی از ناآرامیهای گسترده در آمریکا در اعتراض به اعمال زور بی رحمانه پلیس این کشور به ویژه علیه اقلیتها شد.
در فرانسه نیز مشابه با مورد مربوط به جورج فلوید در آمریکا، ویدیوهای برخورد پلیس با این نوجوان و اظهارات شاهدان عینی با روایت رسمی منتشر شده درباره واقع متناقض نشان داده و به بی اعتمادی و خشم عمومی دامن زدند.
پاتریک جری، شهردار شهر نانتر گفت، نائل ساعت هشت صبح روز سه شنبه در یک ایست بازرسی پلیس در محل میدان نلسون ماندلا در این شهر هدف تیراندازی یک افسر پلیس از فاصله نزدیک قرار گرفت.
در حالی که در ابتدا ادعا شد که این تیراندازی بعد از به وجود آمدن خطر شدید برای دو افسر پلیس به وقوع پیوست اما برخی ویدیوها نشان دادند این دو افسر ابتدا در کنار پنجره راننده خودرو ایستادهاند و سپس یکی از افسران پیش از آنکه خودرو شروع به عبور از کنار آنها کند اسلحه خود را به سمت داخل ماشین نشانه میگیرد.
بر اساس گزارش شبکه خبری فرانس 24 در این ویدیو این جمله شنیده میشود: "یک گلوله به سرت شلیک خواهد شد!"
با حرکت ماشین به سمت جلو، یک تیر شلیک میشود. نائل در صحنه جان میسپارد و خودرویش با برخورد به یک تیر برق متوقف میشود. جری گفت، دو فرد دیگر نیز با نائل در این خودرو بودند که یکی از آنها با عوامل پلیس صحبت کرده و دیگری از صحنه گریخته و تحت تعقیب است.
یکی از افسران پلیس پس از این تیراندازی بازداشت شد. پاسکال پراش، دادستان فرانسه روز پنجشنبه از طرح اتهام اولیه قتل عمد علیه این افسر خبر داده و گفت، بررسیها نشان میدهند این افسر استانداردهای قانونی استفاده از اسلحه را وقتی از فاصله نزدیک به نائل شلیک کرد، رعایت نکرده است.
به گزارش شبکه تلویزیونی BFM، با استناد به سندی صادر شده توسط دادستانی فرانسه این دو افسر پشت موتور نشسته بودند که پس از مشاهده ورود خودرو به خط ویژه اتوبوس، تلاش کردند خودرو را متوقف کنند. دادستان گفت که راننده این خودرو تا زمانی که به ترافیک بر نخورد خودرویش را متوقف نکرد.
روزنامه فرانسوی "لا مونتانی" گزارش داد، افسری که شلیک کردن به نائل را تایید کرد، چند دلیل را برای این کار از قصدش برای متوقف کردن وسیله نقلیه گرفته تا ترس از این که خودرو به او یا فرد دیگری برخورد کند، ذکر کرده است.
مارین توندلیه، رهبر حزب سبز فرانسه اما پس از شنیدن روایتهای متناقض از وقایع در مورد این اعمال خشونت مرگبار پلیس گفت: "شما احساس میکنید که پلیس ما دارد شبیه پلیس آمریکا میشود."
شعاری که بارها معترضان به این بی رحمی پلیس فرانسه در روزهای اخیر تکرار کردند، این است: "عدالت برای نائل." هر چند محور این تظاهرات اعتراض به مرگ غمانگیز این نوجوان است اما تظاهرکنندگان خواستههایی فراتر از آن دارند.
ربکا راسمن، خبرنگار ان.پی.آر از پاریس گفت: آنچه این معترضان به دنبالش هستند این است که از این لحظه به عنوان فرصتی برای بحثی گستردهتر در مورد آنچه سوءاستفاده نظاممند پلیس، به ویژه در مناطق حومهای کارگرنشین میدانند، استفاده کنند. در این مناطق مدتهاست مردم از خشونت و تبعیض پلیس به ویژه علیه خانوادههای کمدرآمد و اقلیتهای نژادی شکایت میکنند.
راسمن افزود: سال گذشته میلادی 13 نفر بعد از متوقف شدن خودرویشان از بابت تخلفات رانندگی کشته شدند.
به گزارش رسانههای فرانسوی، این رقم یک رکورد جدید محسوب میشود.
منتقدان میگویند هر چند ماکرون و دیگر رهبران فرانسه در واکنش به این رخداد اظهار همدردی میکنند اما قصد ندارند درباره وجود دلایل و ریشههای عمیقتری برای مرگ نائل فراتر از اقدامات یک افسر پلیس تحقیق کنند.
کریستال فلمینگ، استاد جامعه شناسی در دانشگاه استونی بروک، در مصاحبه با ان.پی.ار اشاره کرد که ماکرون این تیراندازی پلیس کشورش را "غیرقابل توضیح" خواند.
فلمینگ که نویسنده کتابی تحت عنوان "احیای بردهداری: میراث نژادی و برتری سفید پوستان در فرانسه" گفت: "واقعیت این است که چنین اتفاقی غیرقابل توضیح نیست. برای فهم آن احتیاج به داشتن دانش خیلی بالایی نداریم. علتش نژادپرستی است."
او گفت، ناآرامیهای به راه افتاده در فرانسه در واکنش به قتل نائلی که خانوادهاش ریشههای الجزایری دارند، دارای ریشههای بسیار بزرگتر است. او افزود: در هر جامعهای، یک چنین رفتار پلیسی و یک چنین تبعیضهایی منعکسکننده اغراض آن جامعه و تاریخ آن جامعه است.
فلمینگ با اشاره به تاریخچه رفتار استعماری و نژادپرستانهای که فرانسه نسبت به اعراب و سیاه پوستان داشته، افزود: "بنابراین در اینجا این واقعاً مهم است که این پسری که کشته شد دارای اصالت شمال آفریقا و از شهروندان فرانسوی با اصالت شمال آفریقا بود."»
انتهای پیام