به گزارش ایسنا، به نقل از سایت شبکه خبری الجزیره، عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای حاکمیتی سودان در سخنرانی تلویزیونی درباره توطئه وجودی که کشور سودان را تهدید میکند، هشدار داد و از تمامی کسانی که میتوانند سلاح به دست بگیرند، خواست برای مقابله با "شورشیها" (نیروهای واکنش سریع سودان به فرماندهی حمیدتی) به ارتش ملحق شوند.
همچنین او در این سخنرانی به صورت یک طرفه در روز اول تعطیلات عید قربان یعنی امروز چهارشنبه آتشبس اعلام کرد.
روز سهشنبه نیز محمد حمدان دقلو (حمیدتی)، فرمانده نیروهای واکنش سریع سودان به صورت یک طرفه در روز اول تعطیلات عید قربان آتشبس اعلام کرد.
در همین راستا کشورهای غربی از جمله آمریکا، انگلیس و نروژ در بیانیه مشترکی نقضهای گسترده حقوق بشر در اقلیم دارفور را محکوم کردند.
این تحولات در حالی بود که درگیریها در خارطوم میان ارتش و نیروهای واکنش سریع سودان در شب عید قربان تشدید شد.
البرهان، فرمانده نیروهای واکنش سریع را به تلاش برای ربودن انقلاب با هدف رسیدن به خواستههای شخصی خود متهم و تاکید کرد که به دنبال انتقال قدرت به دولتی غیرنظامی است که مردم انتخاب کنند.
فرمانده ارتش سودان در ادامه گفت: این میزان توطئه نیازمند هوشیاری و آمادگی تمامی طرفها برای مقابله با تهدیدهای وجودی علیه کشور ما است، بر این اساس از همه جوانان کشور و تمامی کسانی که توانش را دارند، میخواهیم که در عمل به این نقش ملی در محل سکونت خود تردید و تاخیر نکرده و برای دفاع از کشور و حفظ آن به یگانهای نظامی ملحق شوند.
او همچنین گفت: آنچه در شهر الجنینه استان دارفور اتفاق افتاد، یک جنایت ضدبشری است و آنهایی که گروههای شورشی نامیده میشوند، مرتکب نقضهایی در سطح جنایات جنگی شدند.
پیشتر حمیدتی در یک پیام صوتی اعلام کرد که نیروهای واکنش سریع کمیته ویژهای را برای تحقیق درباره نقضهایی که نیروهایش مرتکب شدند، تشکیل خواهد داد و با این موارد با جدیت برخورد خواهد شد.
درگیریها در خارطوم
با وجود اعلام آتشبس دو روزه از سوی نیروهای واکنش سریع، اما سهشنبه درگیریها در خارطوم پس از دو روز کنترل این نیروها بر مرکز اصلی پلیس در خارطوم تشدید شد.
مرکز درگیریها میان دو طرف در خارطوم در اطراف پایگاههای نظامی بود. نیروهای واکنش سریع یکشنبه در بیانیهای اعلام کردند که کنترل مرکز فرماندهی نیروهای پشتیبانی پلیس واقع در جنوب خارطوم را به دست گرفتند. به گفته شاهدان عینی، نیروهای واکنش سریع به پایگاههای ارتش در مرکز، شمال و جنوب خارطوم حمله کردند.
طبق گزارش الجزیره، صدای تیراندازی و آتش شدید توپخانه از منطقه نظامی "کرری" در شمال ام درمان که پایگاههای نیروهای واکنش سریع در خارطوم و جنوب ام درمان را هدف قرار دادند، شنیده شد.
به گفته شاهدان عینی، گروه بزرگی از نیروهای واکنش سریع به مقر خودروهای زرهی واقع در جنوب خارطوم یورش بردند و خمپارههایی نیز به مقری در شهر ام درمان شلیک شدند.
به گفته این منابع، نیروهای ارتش حمله به پایگاههایشان در خارطوم و ام درمان را دفع کرده و در حال تعقیب نیروهای واکنش سریع در خیابانهای منتهی به این پایگاهها هستند.
دو طرف سودانی یکدیگر را به آغاز درگیریها و نقض مکرر آتشبسهای قبلی متهم میکنند.
از زمان آغاز این درگیریها در ۱۵ آوریل گذشته، صدها غیرنظامی کشته و هزاران تن دیگر زخمی شده و موجی از آوارگی و پناهندگی در یکی از فقیرترین کشورهای جهان شکل گرفت.
همچنین این درگیریها موجب کشتار و غارت گسترده در خارطوم و تنشهایی در دیگر مناطق سودان به ویژه دارفور شد.
جبهههای جدید درگیری
در این راستا، درگیریها در سودان به صورت چشمگیری توسعه یافته و "جنبش خلق برای آزادی سودان-شمال" به رهبری عبدالعزیز الحلو، به پایگاههای ارتش سودان در استان نیل آبی حمله کرد.
دو منبع آگاه در استان نیل آبی و دفتر مالک عقار، معاون رئیس شورای حاکمیتی سودان به شبکه خبری الجزیره گفتند، نیروهای جنبش خلق-شمال به رهبری عبدالعزیز الحلو به برخی پایگاههای ارتش سودان در جنوب شهر الکرمک حمله کردند.
این دو منبع در ادامه گفتند: ارتش سودان این حمله را دفع کرد؛ اما حملات توپخانهای نیروهای جنبش خلق به برخی مناطق استان ادامه دارد.
ارتش سودان و جنبش خلق توافقنامه آتشبسی را امضا کردند که تا زمان آغاز درگیریها در اواسط آوریل برقرار بود.
همچنین مسؤولان استان کردفان جنوبی برای متوقف کردن اقدامات خشونتآمیز حکم منع رفتوآمد شبانه را اعلام کردند.
سازمان ملل نیز درباره تشدید درگیریها به شکلی نگرانکننده در دارفور هشدار داد.
گروه ترویکا نیز درباره درگیریها در استانهای نیل آبی و کردفان جنوبی و نیز در دارفور به شدت ابراز نگرانی کرده و نسبت به توسعه دامنه درگیریها هشدار داد.
هیئت سازمان ملل در سودان که تقریبا تمامی کارمندان خود را از زمان آغاز جنگ از سودان خارج کرده، به شدت درباره خشونتها در شهر الکرمک، واقع در نزدیکی مرزهای اتیوپی ابراز نگرانی کرد.
نگرانی غرب
در سطح بینالمللی نیز وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای ضمن ابراز نگرانی از نقضهای مکرر آتشبس از سوی دو طرف سودانی و ازسرگیری درگیریها، اعلام کرد که هیچ راهحل نظامی برای این درگیریها قابل قبول نیست و آمریکا شرایط سودان را زیر نظر خواهد داشت و بررسی خواهد کرد که آیا اقدامات دیگری هست که بتواند برای محاکمه طرفهای سودانی در پیش بگیرد.
همچنین این وزارتخانه تاکید کرد که آمریکا و همپیمانانش به محض اینکه دو طرف سودانی پایبندی خود را به بندهای بیانیه جده اعلام کنند، آماده ازسرگیری مذاکرات رسمی در جده است.
از سوی دیگر کشورهای آمریکا، انگلیس و نروژ در بیانیه مشترکی که درباره تحولات دارفور منتشر کردند، نقضهای گسترده حقوق بشر در دارفور را محکوم کرده و دو طرف سودانی را به رعایت حقوق بشر فراخواندند.
سازمان ملل نیز هشدار داد که درگیریها در دارفور میتوان یک رویکرد نژادی پیدا کند.
از زمان آغاز درگیریها در سودان در ۱۵ آوریل، حدود سه هزار تن کشته و هزاران تن دیگر زخمی شده و نیز صدها هزار سودانی دیگر به نقاط امنتر در داخل این کشور و نیز کشورهای همسایه کوچ کردهاند.
انتهای پیام