به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری راشا تودی، بمبهای خوشهای از مهمات منفجرشونده کوچکتری تشکیل شدهاند که در پرواز رها شده و بر مساحت گستردهای فرود میآیند و عمده کارایی آنها در نابودی نیروها و خودروهای زرهی سبک است.
مجله فارن پالسی که نخستین بار درباره نامه قانونگذاران آمریکایی گزارش داد، اعلام کرد که این بمبهای طراحی آمریکا همچنین با عنوان «مهمات دو منظوره بهبود یافته متعارف» هم شناخته شده و میتوانند به زرههایی با ضخامت ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتر نفوذ کنند.
همچنین رایج است که مهمات عمل نکرده این بمبها دهها سال پس پایان درگیری در میدان نبرد باقی بمانند. این بیش از ۱۱۰ کشور از جمله بسیاری از اعضای ناتو را بر آن داشت تا استفاده از بمبهای خوشهای را در سال ۲۰۰۸ تحت قراردادی با سازمان ملل ممنوع اعلام کنند.
ایالات متحده به این کنوانسیون نپیوست، اما در ۲۰۰۹ صادرات آن دسته از بمبهای خوشهای را که نرخ مهمات عمل نکرده آنها بیش از یک درصد است، ممنوع کرد؛ ممنوعیتی که بخش اعظم بمبهای خوشهای موجود در انبارهای تسلیحاتی آمریکا را شامل میشود. حال این قانونگذاران آمریکایی که از اعضای کمیسیون هلسینکی آمریکا هم هستند، خواستار انتقال این تسلیحات به اوکراین شدهاند. «کمیسیون امنیت و همکاری در اروپا» که با نام کمیسیون هلسینکی آمریکا هم شناخته میشود، یک سازمان مستقل دولتی است که توسط کنگره ایالات متحده تاسیس شده و هدف آن نظارت بر اجرای توافق «کنفرانس خلع سلاح هلسینکی» است.
این گروه قانونگذاران در نامه خود به جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین را در راستای تامین امنیت ملی ایالات متحده دانسته و نوشتند: این مهمات دومنظوره را در جنگ سرد تولید کردیم تا مشخصاً با برتریهای کمی و کیفی شوروی مقابله کنیم. حال میتوان در جنگ اوکراین این مهمات را به هدف غاییشان رساند و از آنها استفاده مطلوب را برد.
در این نامه آمده است: بیایید از این انبارهای عظیم و دستنخورده برای پیروزی اوکراین و احیای صلح اروپا استفاده کنیم.
این در حالی است که اوکراین همین حالا هم نوعی از این مهمات دو منظوره را دریافت کرده که میتواند آنها را با توپهای ۱۵۵ میلیمتری که از ناتو گرفته پرتاب کند. ترکیه در اوایل سال میلادی جاری چنین مهماتی را به اوکراین ارسال کرد.
پنتاگون هم اخیراً از چنین اقدامی حمایت کرده است. لورا کوپر، دستیار معان وزیر دفاع آمریکا در امور روسیه، اوکراین و اوراسیا اخیراً گفت: تحلیلگران نظامی ما تایید کردهاند که «مهمات دو منظوره بهبود یافته متعارف» میتواند مخصوصاً در نابودی مواضع روسیه در زیر زمین مفید باشد.
مسکو پیش از این واشنگتن را از ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین بر حذر داشته است. سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه در ماه مارس گفت که اقداماتی از این دست بر امنیت کشورهای ناتو و همچنین روند عادیسازی روابط میان ایالات متحده و روسیه تاثیر خواهند گذاشت.
کییف چندین بار خواستار دریافت انواع بمبهای خوشهای از آمریکا شده است. نیروهای اوکراین به بمبهای خوشهای امکی-۲۰ چشم داشتند تا با پهپاد آنها را بر سر نیروهای روسیه بریزند. از دیگر اقلام موجود در فهرست درخواستهای کییف میتوان به گلولههای خوشهای توپ اشاره کرد.
تا به امروز، مقامات آمریکا گفتهاند که خیلی به ارسال بمبهای خوشهای به کییف فکر نمیکنند. با این حال، ممکن است بایدن در هر زمان که بخواهد محدودیت صادرات این مهمات را لغو کند.
انتهای پیام