چمران در قاب تصویر

مصطفی چمران یکی از برجسته‌ترین سیاستمداران، فیزیکدانان و مقامات دولتی ایرانی بود که به واسطه حضور در دفاع مقدس به یکی از چهره‌های شناخته شده و محبوب در ایران تبدیل شده است. او در تاریخ انقلاب به عنوان الگو و نمونه ایمان و اعتقاد واقعی، پاکی نفس، فداکاری و مظلومیت شناخته می‌شود و به حق هم شایسته این القاب است.

زندگی حماسه‌آفرین و پرفراز و نشیب او از مقاطعی بسیار گوناگون و حساس شکل گرفته است. آنچه در چمران اهیمت دارد، خط فکری‌اش، اعتقاد خالصانه و شیدایی او برای تکامل روح انسانی و اوج گرفتن از این دنیای خاکی و وصول به معشوق و لقاء حق بوده است.

او لحظه‌ای آرام نداشته است؛ خود را وقف خدمت به خلق و جهاد در راه خدا کرده و از هیچکس و هیچ چیز جز خدای تعالی انتظار و باکی نداشت. سراپا عشق، محبت، شور، تلاش خالصانه، مبارزه، خودسازی، انسان‌سازی، سازمان‌دهی، پرواز، رنج و فریاد و در نهایت شهادت بود.

این‌ها باعث شد تا شخصیت او به الگو تبدیل شود و زندگی‌اش دست‌مایه ساخت تعداد زیادی فیلم و مستند در حوزه سینما و تلویزیون شود.

در ادامه به معرفی تعدادی از فیلم‌ها و مستندهایی که بر اساس شخصیت و زندگی چمران ساخته شده‌اند می‌پردازیم.

«چ»

فیلم سینمایی چ به نویسندگی و کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا که در ژانر جنگی ساخته و در سال ۱۳۹۲ منتشر شده است. این فیلم با بازی فریبرز عرب‌نیا، داستان ۲ روز از زندگی مصطفی چمران طی نبرد پاوه در جریان شورش ۱۳۵۹–۱۳۵۷ کردها در ایران را به تصویر می‌کشد.

«خاطرات موتورسیکلت»

مستند خاطرات موتورسیکلت را امیرحسن نوروزی کارگردانی و تهیه‌کنندگی کرده و طرح پژوهشی آن را سامان مختاری مطرح کرده است. این مستند قصه موتورسوارانی را روایت می‌کند که از تپه‌ها و خیابان‌های تهران آمدند و اولین گروه چریکی موتورسواران جنگ، تحت فرماندهی شهید مصطفی چمران را تشکیل داده‌اند.

خاطرات موتورسیکلت در اولین نمایش خود که در سیزدهمین جشنواره بین‌المللی «سینما حقیقت» در سال ۱۳۹۸ بود موفق به دریافت تندیس نقره‌ای جایزه شهید آوینی از این جشنواره شد.

«قصه‌های آقای وزیر»

مستند قصه‌های آقای وزیر در دسته مستندهای گروه برنامه‌سازی ثریا است که محمد نوروزی آن را کارگردانی کرده است. این مستند که در سه قسمت یک ساعته تهیه شده، به معرفی ویژگی‌های مدیریتی شهید چمران و زندگی علمی و اجتماعی او پرداخته شده است و اطلاعات مفیدی برای مدیران و نسل جوان در بردارد.

«سردار عشق»

یکی از مشهورترین آثاری که در سینما و تلویزیون ایران در مورد شهید مصطفی چمران ساخته شده، سریال مستندی به نام سردار عشق است که محصول مشترک شبکه یک سیما و گروه روایت فتح بود و در دهه ۷۰ از تلویزیون پخش شد. چهره‌های زیادی از دوستان، بستگان و آشنایان چمران در این مستند صحبت می‌کردند اما اصلی‌ترین چیزی که به این مجموعه جذابیت می‌داد، صحبت‌های خانم «غاده جابر» همسر شهید چمران بود. او که یک بانوی لبنانی بود، فارسی را با لهجه شیرینی صحبت می‌کرد و از زوایایی به شخصیت چمران می‌پرداخت که کمتر کسی به آن ورود می‌کرد یا حتی با آن‌ها آشنایی داشت.

«چمرانم آرزوست» و «از کوچ تا عروج»

مستند چمرانم آرزوست به زندگی و مبارزات شهید مصطفی چمران از تحصیلات در آمریکا تا شهادت او می‌پردازد. همچنین از کوچ تا عروج عنوان مستندی دیگر است که به زندگی شهید مصطفی چمران از تولد تا شهادت او پرداخته است.

«نام‌ها»

در حوزه انیمیشن نیز مجموعه نام‌ها به کارگردانی سیدرضا میرکریمی و تهیه کنندگی محمد پیرهادی محصول سازمان سینمایی سوره است که با فرم کمیک‌موشن ساخته شده. این مجموعه در چهار اپیزود تولید شده که یکی از اپیزودها به روایت زندگی شهید چمران می‌پردازد.

در این انیمیشن با صدای پرویز پرستویی به دور از روایت‌های کلیشه‌ای و از زبان شهید مصطفی چمران، برش‌هایی از زندگی شخصی و پرفراز و نشیب این قهرمان ملی از زمان تحصیل در آمریکا تا دوران فعالیت اجتماعی او در کشور لبنان و در نهایت لحظه شهادتش به تصویر کشیده شده است.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۳۱ خرداد ۱۴۰۲ / ۱۲:۳۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402033120486
  • خبرنگار : 50613