اروپا در معرض موج‌های کشنده‌تر گرما

بر اساس گزارشی که روز گذشته (دوشنبه) از سوی سازمان جهانی هواشناسی و سرویس تغییرات اقلیمی «کوپرنیک» اتحادیه اروپا منتشر شد، اروپا باید خود را برای موج‌های گرمای کشنده‌تر که بیشتر ناشی از تغییرات آب و هوایی است، آماده کند.

به گزارش ایسنا به نقل از یورونیوز، این گزارش همچنین اعلام کرد که اروپا سریع‌تر از هر قاره دیگری در جهان در حال گرم شدن است و این قاره سال گذشته حدود ۲.۳ درجه سانتیگراد گرم‌تر از دوران پیش از صنعتی شدن بوده است.

خشکسالی‌های گسترده، دمای بی‌سابقه سطح دریا و ذوب بی‌سابقه یخچال‌ها در این قاره از جمله پیامدهایی است که در این گزارش به آن اشاره شده است.

این قاره که از دهه ۱۹۸۰ میلادی دو برابرِ میانگین جهانی گرم شده، سال گذشته گرم‌ترین تابستان خود را نیز تجربه کرد و کشورهایی همچون فرانسه، آلمان، ایتالیا، پرتغال، اسپانیا و انگلیس شاهد گرم‌ترین سال تاریخ خود بودند.

«پتری تالاس»، دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی نیز با اشاره به گرمای شدید اروپا در سال گذشته، به آتش‌سوزی‌های جنگلی شدیدی اشاره کرد که به گفته او منجر به شکل گیری دومین منطقه سوخته بزرگ در تاریخ اروپا شد و هزاران مرگ و میر ناشی از گرمای بیش از حد را برجا گذاشت.

این گزارش که تحت عنوان «وضعیت آب و هوا در اروپا در سال ۲۰۲۲ میلادی» منتشر شده، همچنین اعلام می‌دارد که درجه حرارت در سراسر این قاره طی ۳۰ سال گذشته یعنی از سال ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۱ میلادی ۱.۵ درجه سانتیگراد افزایش یافته است.

آمارهای آن همچنین حاکی از آن است که گرمای شدید سال گذشته، بیش از ۱۶ هزار کشته بر جا گذاشته و سیل و توفان نیز بیشترین سهم را از خسارت دو میلیارد دلاری ناشی از شرایط آب و هوایی داشته است.

«کارلو بوونتمپو»، مدیر اقلیم برنامه کوپرنیک اتحادیه اروپا نیز از این وقایع با اشاره به سهم انسان و عملکرد کشورها در افزایش دمای کره زمین ابراز تاسف کرد.

از کم‌وزنی کوه‌های آلپ تا نابودی جانوران در اقیانوس‌ها

این گزارش در ادامه، فهرستی از مهمترین خسارات آب و هوایی را ارائه می‌دهد از جمله اینکه:

- یخچال‌های طبیعی کوه های آلپ در سال گذشته میلادی (۲۰۲۲) رکورد جدیدی را در موضوع کم‌وزنی به دلیل بارش بسیار کم برف زمستانی ثبت کردند.

- در اقیانوس‌ها نیز وضعیت مشابهی حاکم بود به گونه‌ای که افزایش متوسط دمای سطح دریا در اقیانوس اطلس شمالی رکورد جدیدی را ثبت کرد و نرخ گرم شدن دمای آب در شرق دریای مدیترانه، دریای بالتیک، دریای سیاه و جنوب قطب شمال بیش از سه برابر میانگین جهانی بود.

- گرم شدن بی‌سابقه دمای آب دریاها که می‌تواند گونه‌های جانوری را مجبور به جابجایی کند یا حتی از بین ببرد نیز تا پنج ماه در چندین منطقه از جمله غرب دریای مدیترانه، کانال مانش و جنوب قطب شمال ادامه داشت.

- بارندگی در بسیاری از قاره‌ها کمتر از حد نرمال بود و تولیدات کشاورزی و ذخایر آب را تحت تأثیر قرار داد و در عین حال شرایط لازم را برای وقوع آتش‌سوزی‌های گسترده جنگلی فراهم کرد. به همین دلیل سال گذشته میلادی با آتش سوزی‌های بزرگی در بخش‌هایی از فرانسه، اسپانیا، پرتغال، اسلوونی و جمهوری چک همراه بود.

- ذخیره آب اسپانیا تا ماه ژوئیه به کمتر از نصف کاهش یافت؛ آبیاری مزارع کشاورزی در فرانسه غیرممکن شد و خشکسالی در آلمان خسارات قابل توجهی به محصولات غلات و انگور وارد کرد.

- خشکسالی همچنین بر تولید انرژی تأثیر گذاشت و منجر به کاهش میزان تولید انرژی در نیروگاه های برق-آبی همچنین کاهش تولید برق در برخی از نیروگاه‌های هسته‌ای شد که برای خنک‌سازی راکتورها به منابع آب متکی بودند.

- در مقابل، نیروهای باد و خورشید حدود ۲۲.۳ درصد از برق مورد نیاز اتحادیه اروپا را در سال گذشته میلادی تولید کردند و برای اولین بار از انرژی فسیلی (۲۰ درصد) پیشی گرفتند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۳۰ خرداد ۱۴۰۲ / ۱۵:۲۰
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 1402033019914
  • خبرنگار : 71658