مهران محمودی ۲۹ خردادماه در حاشیه بازدید از این چاههای مشاهدهای اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که در سال های اخیر بسیاری از دشت های کشور از جمله سمنان با آن مواجه است بحث فرونشست زمین به خاطر افت سطح آبهای زیر زمینی است.
وی با بیان اینکه در شهرستان سمنان با مشکل افت سطح آبهای زیرزمینی و به تبع آن، فرونشست زمین مواجه هستیم گفت: چاههای مشاهدهای(پیزومترها) در اثر فرونشست زمین دچار آسیب و یا تخریب شدهاند.
مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای سمنان درباره چاههای مشاهدهای(پیزومترها) این دشت خاطرنشان کرد: برای پایش آبهای زیرزمینی در نقاط مختلف دشت، پیزومترهایی وجود دارد که با آماربرداری از اینها به صورت منظم اطلاعات آبهای زیرزمینی اخذ و تحلیل میشود.
محمودی گفت: به غیر از این پیزومترها، منابع انتخابی کمی و کیفی نیز وجود دارند و از این طریق مسائل کمی و کیفی آبهای زیرزمینی بررسی و در اختیار مراجعی که نیاز به تصمیمگیری دارند قرارداده شده و بر اساس این اطلاعات برنامهریزی لازم انجام میشود.
وی با بیان اینکه شبکه پیزومتری در دشتهای مختلف استان از جمله سمنان و سرخه وجود دارد و این چاههای مشاهدهای برای بررسی تغییرات سطح آب زیرزمینی کاربرد دارد افزود: در حال حاضر اندازه گیری سطح آب در این دشت ها به طور ماهانه انجام میگیرد.
این کارشناس منابع آبی تصریح کرد: این ابزار سنجش به مرور زمان تحت عوامل مختلف دچار آسیب و فرسایش میشوند و نیاز به نگهداری داشته و در صورت آسیب دیدگی باید مرمت شوند.
مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای سمنان از بالا زدگی لوله جدار بر اثر فرونشست زمین به عنوان یکی از آسیبهای وارده به ایستگاههای شبکه چاههای مشاهدهای نام برد و افزود: فرونشست زمین باعث شده است کناره این پیزومترها خالی شود و برای اینکه این پیزومترها را از دست ندهیم و آماربرداری از منابع آب زیرزمینی دچار مشکل نشود؛ مرمت و بازسازی این ایستگاههای شبکه سنجش آبهای زیرزمینی در دستور کار است.
محمودی افزود: همچنین شکسته شدن سکوی بتنی بر اثر فرسایش و نشست اطراف لوله جدار از دیگر آسیبها به این چاههای مشاهدهای است.
وی گفت: با توجه به اینکه تعدادی از چاههای مشاهدهای در آبخوانهای استان نیازمند مرمت و بازسازی بود با برنامهریزیهای انجام گرفته در واحد مطالعات تعداد ۴ حلقه از چاههای مشاهدهای واقع در دشت سمنان در سال ۱۴۰۱ مرمت شد.
مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای سمنان با بیان اینکه سال گذشته چهار پیزومتر در مناطق پیغمبران، شهرک صنعتی، راهآهن متروکه در دشت سمنان و پیزومتر صوفیآباد در دشت سرخه گراولریزی شده است گفت: بتنریزی پیزومتر صوفیآباد نیز در اثر فرونشست دچار آسیب شده بود که ترمیم شد.
محمودی درباره جزئیات آسیب به چاه مشاهدهای در شهرک صنعتی، جاده پیغمبران و همچنین چاه مشاهدهای منطقه راهآهن متروکه گفت: در این چاه ها بر اثر نشست زمین در اطراف لوله جدار، زیر سکوی بتنی خالی شده بود که با تهیه گراول مناسب و ریختن آن دور لوله تا سطح زمین، به صورت استاندارد مرمت شد.
وی درباره وضعیت آسیب و نحوه ترمیم چاه مشاهدهای غرب صوفی آباد نیز گفت: بر اثر فرسایش، سکوی بتنی این چاه آسیب دیده بود که با ساخت سکوی بتنی جدید این چاه به حالت استاندارد اولیه خود اصلاح شد.
پایش مستمر چاههای مشاهدهای دشت های استان سمنان
مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای سمنان با بیان اینکه پایش چاههای مشاهدهای به صورت مستمر در دستور کار است گفت: علی رغم محدودیتهای اعتباری و گستردگی شبکه سنجش مذکور، با پایش و رصد مداوم، پیزومترهایی که آسیب دیده یا احتمال آسیب دیدن دارند شناسایی شده و برای ترمیم آنها در اولین فرصت اقدام میشود.
محمودی با تأکید بر اینکه پایش چاههای مشاهدهای در دشتهای سراسر استان در حال انجام است اضافه کرد: با هدف اخذ منظم آمار آبهای زیرزمینی باید از این پیزومترها به دقت نگهداری شود و تلاش میشود با بودجههایی که برای این بخش در نظر گرفته شده است ترمیم و مرمت چاههای مشاهدههای در اسرع وقت انجام شود.
انتهای پیام