سید مجتبی خیام نکویی امروز ۲۴ خردادماه در آیین افتتاح ۲۰ پروژه بخش کشاورزی استان قم که با اعتباری بالغ بر ۹۴۲ میلیارد ریال به مناسبت هفته جهاد کشاورزی برگزار شد، عنوان کرد: ۲۷ خردادماه ۱۳۵۸ حدود سه ماه و نیم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با فرمان امام خمینی(ره) جهاد سازندگی تشکیل و در طول عمر کوتاه اما پر برکت خود منشا خدمات و اثرات زیادی در کشور شد.
وی ادامه داد: تشکیل اولین نهاد بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، جهاد سازندگی بود، چرا که امام خمینی (ره) معتقد بودند کشاورزی مهم ترین بخش کشور است که با سفره مردم ارتباط دارد؛ رهبر معظم انقلاب نیز تاکید دارند که تامین امنیت غذایی مسئله درجه یک کشور است.
خیام نکویی افزود: در طول سالهای بعد از پیروزی انقلاب بعضا مطرح میشد که ما میتوانیم نیاز به محصولات راهبردی کشاورزی را از دیگر کشورها تامین کنیم اما رهبر معظم انقلاب همواره بر خودکفایی و تامین داخلی محصولات راهبردی تاکید داشتند.
وی تاکید کرد: جنگ ا وکراین و روسیه این معادله را آشکار کرد که صرف داشتن پول نمیتوان مواد غذایی مورد نیاز مردم را تامین کرد، بنابراین امروز شاید برای ما این مفهوم روشنتر شد که اگر کشوری امنیت غذایی داشته باشد میتواند به استقلال اقتصادی دست پیدا کند و در این صورت است که میتواند استقلال سیاسی داشته باشد.
وی با بیان اینکه توان تولید بخش کشاورزی ما سالانه بیش از ۱۲۵ میلیون تن است، اظهار کرد: ضریب خودکفایی ما ۸۰ درصد است و بابت ۲۰ درصد دیگر سالیانه ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار از کشور ارز خارج میکنیم، بنابراین باید در حوزه محصولات راهبردی به خودکفایی پایدار و در واقع اقتدار غذایی برسیم.
وی مهمترین مشکل بخش کشاورزی را در سالهای پس از انقلاب معیشتی بودن کشاورزی دانست و گفت: کشاورزی معیشتی به این معنا که رسوخ دانش و فناوری در آن حداقلی بوده است؛ روزی که انقلاب پیروز شد میانگین برداشت گندم ما در هر هکتار کشت آبی ۱۷۰۰ کیلو بوده است و در حال حاضر میانگین برداشت گندم در هر هکتار کشت آبی ۴ تن و ۳۰۰ کیلوگرم است، این در حالی است که کشاورزان نمونه ما با عملکرد خود نشان دادند که افزایش بهرهوری امکان پذیر است.
رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی با بیان اینکه توجه به موضوع بهرهوری در بخش کشاورزی بسیار مهم است، گفت: اگر ما در محصول گندم تنها ۲۰ درصد افزایش عملکرد در واحد سطح داشته باشیم در تامین نیاز داخل به این محصول خودکفا و حتی صادر کننده گندم خواهیم شد.
خیام نکویی تصریح کرد: ما امروز نخستین کشور در زمینه معرفی ارقام گیاهی در حوزه زراعی در منطقه خاورمیانه هستیم، میزان میانگین تولید محصولات کشاورزی ما در حوزه زراعی سالانه بیش از ۸۲ میلیون تُن است که از این مقدار حدود ۱۲ میلیون تُن آن را گندم تشکیل میدهد.
وی ادامه داد: با افزایش ضریب دانش در میان کشاورزان و استفاده از فناوریهای روز، میتوانیم از کشاورزی سنتی به سمت کشاورزی اقتصادی حرکت کرده و علاوه بر افزایش ظرفیت تولید محصولات، امنیت و اقتدار غذایی کشور را تقویت کنیم.
خیام نکویی با بیان اینکه استان قم استان کشاورزی نیست اما می تواند الگویی قابل قبول در حوزه عملکرد بهرهوری باشد، یادآور شد: صادرات محصولات کشاورزی سالانه بیش از ۶ میلیارد دلار ارزآوری برای کشور دارد. اگر به بازارهای جهانی رسوخ پیدا کنیم مطمئنا اتفاقات بزرگی در کشور رقم خواهد خورد.
وی با تاکید بر اینکه باید در حوزه تولید محصولات راهبردی باید خودکفا شویم، افزود: مسوولان کشور برای افزایش توان تولید محصولات کشاورزی با استفاده از دانش و تجهیزات روز، اهتمام جدی دارند و همه ظرفیتها برای توسعه بیشاز پیش و دانشبنیان شدن فعالیتهای کشاورزی بسیج شده است.
انتهای پیام