دکتر عباس مفیدی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص پدیده النینو اظهار کرد: در پیشبینیهایی که برای شرایط جوی و منطقهای انجام میدهیم، این موضوع ثابت شده که ممکن است شرایط بارش یا دمای ایران با بخشهای دیگری از کره زمین ارتباط داشته باشد.
وی افزود: به طور مثال براساس پیشبینیها و پایشهای اقیانوس آرام امسال اتفاقی در حال وقوع است که مرکز تا شرق اقیانوس آرام را گرمتر از شرایط معمول میکند. ناهنجاری مثبت دما در حال وقوع بوده و بررسیها نشان میدهد از همین ماه دماها مثبت شده و در ماه اکتبر برجستهتر میشود. اقیانوس آرام در روند دمای بالاتر از نرمال قرار گرفته که در آمریکای شمالی و کشورهای نزدیک قسمت شرقی اقیانوس آرام نام این پدیده را النینو گذاشتند.
مفیدی بیان کرد: پدیده النینو بدین معنی است که بخشهای مرکزی و شرقی اقیانوس آرام از شرایط نرمال خود گرمتر میشود. یکی از شاخصهای علمی بررسی این موضوع این است که اگر دمای اقیانوس در بخشهای استوایی نیم درجه و بیشتر افزایش داشته باشد، آن ماه وارد فاز النینو یا فاز گرم میشود و برای یک تا دو سال ادامه پیدا میکند. هرچه تداوم این ناهنجاری بیشتر باشد، وضعیت جوی و اقلیمی جهانی نیز به همین ترتیب گستردهتر خواهد بود.
استادیار گروه جغرافیا دانشگاه فردوسی مشهد گفت: این اتفاق برای مردم فیلیپین، استرالیا و پرو به صورت مستقیم اتفاق میافتد و از پاییز سال بسیار خشکی را تجربه میکنند، بارشها کمتر میشود و به ویژه در استرالیا آتشسوزیها به دلیل افزایش دما و کاهش بارشها افزایش پیدا میکند. غیر از استرالیا، آمریکای جنوبی و لاتین نیز به طور مستقیم درگیر میشوند.
وی ادامه داد: خوشبختانه پدیده النینو در منطقه خاورمیانه با ترسالی همراه است و معمولا بارشها در فصل پاییز و تاحدودی در زمستان بیشتر از نرمال خواهد بود. این پدیده هر ۵ تا ۷ سال یک بار به طور متوسط در اقیانوس آرام اتفاق میافتد. زمانی که این پدیده رخ میدهد موجب خشکسالی، کاهش بارش و پیامدهای ناشی از آن و گسترش آتشسوزیها میشود.
مفیدی با بیان اینکه اگر النینو در خاورمیانه شروع شود، بعد از گذشت چند ماه، در دوره بعد، موجب افزایش بارشها میشود، عنوان کرد: شاید این پدیده بر دماها اثر زیادی نداشته باشد اما موجب افزایش بارشها میشود. این پدیده موجب خوشحالی است که بعد از طی کردن یکی از طولانیترین پدیدههایی که موجب خشکسالی شد، اکنون با افزایش بارش مواجه میشویم.
استادیار گروه جغرافیا دانشگاه فردوسی مشهد اضافه کرد: هنوز پدیده النینو آغاز نشده و قرار است این روزها خود را نشان دهد که اثر خود را با تاخیر در جو میگذارد. اکنون اقیانوس آرام وارد فاز گرم شده و پدیده النینو در پایان تابستان و اوایل پاییز قویتر میشود که میتوانیم انتظار داشته باشیم فصل سرد یا پاییز و زمستان پربارشتری باشد.
وی با اشاره به اینکه تشخیص تاثیر پدیده النینو در خراسان رضوی کار سختی است، تصریح کرد: ما معمولا از اظهار نظر در مورد محدوده کوچکتر خودداری میکنیم، زیرا این پدیده بزرگمقیاس بوده و ممکن است به طور مثال بارشها در نیمه غربی بیشتر شود اما در خراسان رضوی تغییری نداشته باشد.
انتهای پیام