عقرب گزیدگی، دردناک یا خطرناک؟

کارشناس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفت: اگر کسی دچار عقرب‌زدگی شد، حتی اگر در موقع گزش متوجه آن نشده یا درد کمی احساس می‌کند، هر چه سریع‌تر به بیمارستان مراجعه کند.

محمدباقر مهبودی سه‌شنبه ۲۳ خرداد اظهار کرد: اگر کسی دچار عقرب‌زدگی شد، حتی اگر در موقع گزش متوجه آن نشده یا درد کمی احساس می‌کند، هر چه سریعتر به بیمارستان مراجعه کند؛ و ضمن دریافت سرمِ پادزهرِ عقرب، به مدت کافی تحت نظر قرار گیرد تا از بروز عوارض بعدی جلوگیری شود.

وی گفت: یکی از معروف‌ترین عقرب‌های ایران، گادیم (همی اسکرپیوس لپتوروس) نام دارد؛ نیش این عقرب کوچک بوده و زهر آن بیشتر اثرات سیتوتوکسیک دارد و مقدار نوروتوکسین‌ها در زهر این نوع عقرب جزئی است. به همین خاطر در بسیاری از موارد، افراد گزیده شده در ابتدا دردی حس نمی‌کنند. این نوع عقرب در استان بوشهر هم وجود دارد.

کارشناس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بوشهر با بیان این اینکه سالانه حدود ۵۰ هزار مورد عقرب‌زدگی در کشور گزارش می‌شود، گفت: متأسفانه در برخی موارد این گزش‌ها باعث مرگ افراد گزیده شده می‌شود.

مهبودی اظهار کرد: تمام عقرب‌های شناخته شده می‌توانند زهر تولید کرده و آن را در کیسه زهر خود ذخیره کنند؛ این زهر به‌طور طبیعی برای شکار استفاده می‌شود اما  در صورت احساس خطر، عقرب از نیش و زهر خود برای دفاع در برابر جانوران مهاجم نیز استفاده می‌کند.

وی افزود: زهر تعدادی از عقرب‌ها از نظر پزشکی خطرناک است و باعث بروز علائم و عوارض متنوعی در فرد آسیب‌دیده می‌شود؛ که در ایران، از ۵۰ گونه عقرب موجود، هفت گونه از لحاظ پزشکی مهم هستند.

مهبودی افزود: این افراد در نتیجه سهل‌انگاری کرده و هنگامی که سایر علائم و عوارض عقرب‌زدگی ایجاد شدند به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه می‌کنند که این تأخیر، شانس ایجاد عوارض و حتی مرگ فرد گزیده شده را افزایش می‌دهد.

وی گفت: بعضی از عوامل هستند که بر میزان تأثیر گزش عقرب اثرگذار هستند؛ که این عوامل: نوع عقرب، زمان گزش محل گزش، سن فرد گزیده شده، زمان طول کشیده تا رسیدن به بیمارستان، هستند.

کارشناس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفت: پر کردن سوراخ‌ها و شکاف دیوارها، احتیاط در زمان پوشیدن لباس و کفش در مناطق دارای عقرب و تکاندن آن‌ها قبل از پوشیدن، استفاده از تخت‌های بلند و پایه‌دار و گذاشتن پایه‌ها در ظرف محتوی آب، استفاده از دستکش در زمان انجام کارهای کشاورزی و بلند کردن سنگ و آجر توصیه می‌شود.

مهبودی افزود: همچنین خودداری از فرو بردن دست در لانه پرندگان، احتیاط در زمان بیرون آوردن میوه از صندوق در مناطق دارای عقرب و جمع‌آوری و دور کردن نخاله‌های ساختمانی از محل زندگی از دیگر توصیه‌های کاربردی است.

انتهای پیام
 

  • سه‌شنبه/ ۲۳ خرداد ۱۴۰۲ / ۱۳:۰۱
  • دسته‌بندی: بوشهر
  • کد خبر: 1402032314938
  • خبرنگار : 50448

برچسب‌ها