حسین صالحی در گفتوگو با ایسنا درخصوص بیماری تب کریمه کنگو و راههای انتقال آن به انسان، اظهار کرد: تب کریمه کنگو در گروه بیماری تبهای خونریزیدهنده قرار میگیرد و دارای عامل ویروسی است که در دامها هیچگونه علائم بالینی ندارد و تنها علامت بیماری در آنها یک تب گذرا چند روزه است درحالی که ویروس درون خون دام وجود دارد.
معاون سلامت ادارهکل دامپزشکی چهارمحال و بختیاری افزود: دامها در اثر گزش توسط کنهها به بیماری تب کریمه کنگو مبتلا میشوند، همچنین کنههای سالم با گزش دامهای مبتلا به تب کریمه کنگو ناقل بیماری میشوند، انسان در اثر مواجهه با هر دو مورد یعنی گزش کنههای ناقل و مواجهه مستقیم با خون و... دامهای مبتلا به بیماری تب کریمه کنگو مبتلا میشوند.
وی ادامه داد: همانگونه که ذکر شد بیماری تب کریمه کنگو در دامها علائم خاصی ندارد اما در انسان با علائم مشابه با آنفلوآنزا آغاز میشود اما با پیشرفت بیماری خونریزیهایی به صورت منتشر در سطح بدن رخ میدهد و درصورتی که بیماری به موقع درمان نشود مرگ فرد را به همراه خواهد داشت.
صالحی عنوان کرد: براساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی کشور در کل ایران از ابتدای سال تاکنون ۱۰ مورد مبتلا به CCHF شناسایی شدند که چهار مورد در استان یزد، دو مورد خوزستان، یک مورد اردبیل، یک مورد فارس، یک مورد گیلان و یک مورد هم در استان سیستان و بلوچستان بوده است.
وی یادآور شد: طی چند روز گذشته نیز یک نفر در استان چهارمحال و بختیاری به عنوان مبتلا به بیماری تب کریمه کنگو شناسایی شده است که این فرد درحال حاضر در مراکز درمانی بستری و تحت مراقبت و درمان قرار دارد، این شخص یکی از دامدارانی است که به تازگی از خوزستان به استان کوچ کرده و پس از دریافت گزارش تلفنی این مورد با حضور اکیپهای ادارهکل دامپزشکی روز گذشته تزریق داروی ضدانگل به دامها و شستوشو با سموم برای دامهای این فرد و تمامی دامهای منطقه انجام شده است، همچنین توصیههای بهداشتی جهت جلوگیری از موارد جدید بیماری در اختیار سایر دامداران منطقه قرار گرفت.
معاون سلامت ادارهکل دامپزشکی چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در دامها قابل درمان نیست چراکه این بیماری در دام علائمی نداشته و درنتیجه ممکن است دامداران نیز متوجه ابتلا دامهای خود به آن نشوند حتی درصورتی که مرحله تب بیماری گذشته باشد با معاینه دامها توسط دامپزشکان نیز امکان شناسایی بیماری وجود ندارد و تنها راهی که برای جلوگیری از انتقال ویروس از لاشه دام و آلایش خوراکی به انسان وجود دارد این است که باید لاشه دام ۲۴ ساعت در یک محیطی به نام پیشسرد در کشتارگاه نگهداری شود.
وی با بیان اینکه تمامی کشتارگاههای موجود در سطح چهارمحال و بختیاری مجهز به فضای پیشسرد هستند، تصریح کرد: لاشه دامها پس از کشتار ۲۴ ساعت در این محیط در دمای صفر تا چهار درجه سانتیگراد نگهداری میشوند، درنتیجه تغییراتی در لاشه ایجاد میشود که لاشه به سمت محیط اسیدی پیش میرود که خوشبختانه عامل و ویروس بیماری تب کریمه کنگو به شرایط اسیدی حساس است و غیرفعال میشود.
صالحی یادآور شد: با شروع فصل گرما فعالیت کنهها افزایش پیدا میکند یعنی تعداد آنها با افزایش تخمریزی زیاد میشود بنابراین در چنین شرایطی لازم است افراد گوشت را از مراکز عرضه مورد تحت نظارت سازمان دامپزشکی تهیه کرده و در زمان خرد کردن گوشت تازه نیز از دستکش استفاده کنند.
معاون سلامت ادارهکل دامپزشکی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: در برخی مواقع مشاهده میشود افراد در اعیاد مذهبی و ... بلافاصله پس از کشتار دام گوشت و آلایش خوراکی را بصورت نیمهپز مصرف میکنند که توصیه میشود از این کار نیز جدا خودداری شود چراکه قبل از مصرف باید حداقل ۲۴ تا ۴۸ ساعت در دمای صفر تا چهار درجه سانتیگراد نگهداری شود.
صالحی خاطرنشان کرد: میتوان گفت تب کریمه کنگو یک بیماری شغلی است یعنی دامداران، قصابان، دامپزشکان، تکنسینهای دامپزشکی و... به علت مواجه با دام زنده، بیش از سایرین درمعرض خطر ابتلا به بیماری قرار دارند چراکه قصابان با انجام عمل ذبح و... با دام و خون آنها درگیر هستند، دامداران و دامپزشکان نیز در اثر تماس با دام زنده در معرض نیش کنههای ناقل عامل بیماری هستند بنابراین توصیه میشود این افراد در زمان کار نکات ایمنی شامل استفاده از دستکش، عینک و... را رعایت کنند.
انتهای پیام