اینجا جایی است که در هوای پاک صبحگاهش آنگاه که صبحانه خود را در کنار اوج آرامش بوتههای گل سرخ، یاس، سوسن و زنبق باغچه حیاط صرف کردند و هوای تازه صبح را به تکتک سلولهای وجود خود تزریق کردند، آهنگ کارگاه ها با دستان پرتلاش و توانمند صنعتگرشان برای خلق یک روز پرتلاش دیگر همآوازی تکاپو و تلاش برای لقمه نانی حلال را سرمیدهند.
روستای زیبای نگارخاتون واقع در شهرستان فامنین یکی از روستاهای فعال در عرصه اقتصادی بوده که به واسطه همین به «ژاپن کوچک» شهره بوده و این روستا را صنعتی ترین روستای ایران میشناسند، چنان که امروز تولیدات این روستا علاوه بر پرآوازه کردن روستای نگارخاتون در داخل کشور، نامش دیگر کشورهای همسایه را نیز درنوردیده است.
اینجا برای بزرگ و کوچک و مرد و زن بیکاری معنایی ندارد، وجود کارگاه های مختلف صنعتی در زمینه تولید ادوات و قطعات کشاورزی در سطح این روستا در کنار کشاورزی و دامپروری موجب شده تا با اشتغال اهالی روستا در این کارگاه ها فرد بدون بیکار در نگارخاتون وجود نداشته باشد و به واسطه مشغله و اشتغال شبانه روزی، اهالی روستا علاوه بر بیگانه بودن با بیکاری، با واژه اعتیاد و دخانیات نیز ناآشنا باشند.
در نگارخاتون هر چه هست تلاش، رشد و عمران و آبادانی، خلاقیت و ابتکار، بومی سازی تولیدات کارگاه ها بوده و برای این روستا چشم اندازی روشن را ترسیم کرده است.
دهیار روستای نگارخاتون در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: روستای نگارخاتون از توابع شهرستان فامنین با وسعت ۱۲۰۰ هکتار یکی از روستاهای صنعتی شهرستان فامنین بوده که اهالی این روستا در کنار کشاورزی و دامداری، صنعتگر بوده و به ساخت و تولید ادوات کشاورزی اشتغال دارند ضمن اینکه یونجه، گندم و جو از مهمترین محصولات کشاورزی این روستا به شمار میرود.
نگارخاتون روستای بدون بیکار
مهدی ربانی با اشاره به جمعیت ۲۷۰۰ نفری روستای نگارخاتون با بیش از ۶۰۰ خانوار افزود: این روستا حدود دو کیلومتر با شهر فامنین و ۵۵ کیلومتر با همدان فاصله دارد و به علت وجود تعداد بسیار کارگاههای صنعتی در این روستا و اشتغال اکثریت اهالی در این واحدها یکی از روستاهای بدون بیکار شهرستان فامنین و استان همدان به شمار میرود.
وی تعداد کارگاههای صنعتی روستای نگارخاتون در رابطه با تولید ادوات کشاورزی را حدود ۵۰ تا ۶۰ واحد برشمرد و یادآور شد: هر یک از کارگاه های در حال فعالیت این روستا به طور میانگین برای چهار تا ۱۰ نفر اشتغال ایجاد کرده اند که بسته به نوع تولیدات و فضای کارگاه این تعداد اشتغال متغیر است.
فعالیت ۵۰ تا ۶۰ کارگاه صنعتی تولید ادوات کشاورزی در نگارخاتون
ربانی با بیان اینکه ساخت از صفر تا ۱۰۰ دستگاه یونجه چین و تولید و ساخت دستگاه گاردان از معروفترین و مهمترین ادوات کشاورزی تولید شده در این روستا است، خاطرنشان کرد: روستای نگارخاتون با وجود فعالیت حدود ۵۰ تا ۶۰ کارگاه صنعتی تولید ادوات کشاورزی علاوه بر ایجاد اشتغال برای اهالی روستا، برای روستاهای همجوار و نیز برای بانوان اشتغال پایدار مناسبی را فراهم کرده است.
وی تولید وسایل موتور از جمله سپر موتور، تراشکاری و نیز تولید بیش از ۱۰۰۰ نوع قطعه ماشین آلات کشاورزی و صنعتی را از دیگر تولیدات کارگاه های در حال فعالیت در این روستا دانست و ادامه داد: میانگین تولید سالانه قطعات ادوات کشاورزی کارگاه های سطح روستای نگارخاتون افزون بر ۱۰۰ میلیون قطعه بوده که این ادوات و قطعات کشاورزی تولید شده کارگاه های صنعتی این روستا علاوه بر ارسال به سراسر کشور، به کشورهایی چون عراق، ترکیه، افغانستان و پاکستان نیز صادر می شود.
دهیار روستای نگارخاتون با بیان اینکه کارگاه های در حال فعالیت در روستای نگارخاتون در سطح روستا مستقر هستند، یادآور شد: برای ساماندهی کارگاه های در حال فعالیت روستای نگارخاتون در حال حاضر در یک کیلومتری روستا ناحیه صنعتی در حال احداث بوده تا کارگاههای صنعتی نگارخاتون به این ناحیه هدایت و انتقال داده شوند.
وی با اشاره به اینکه با توجه به روند ساخت ناحیه صنعتی فوق تا پایان سال به طور قطع چهار تا پنج واحد از کارگاه های در حال فعالیت روستای نگارخاتون به این ناحیه صنعتی منتقل خواهند شد، اظهار کرد: استقرار در این ناحیه صنعتی به علت گرانی زمین و ساخت سوله و سایر اقدامات دیگر نیازمند تسهیلات و اعتبار بالایی بوده که این امر یکی از مشکلات و دغدغه کارگاههای صنعتی روستا برای استقرار در ناحیه صنعتی فوق بعد از راه اندازی این ناحیه خواهد بود.
آلودگی صوتی کارگاههای صنعتی نگارخاتون
وی نبود سرمایه و تسهیلات لازم برای استقرار کارگاه های صنعتی روستا در ناحیه صنعتی در حال احداث نگارخاتون و آلودگی صوتی کارگاه های صنعتی سطح روستا را از جمله مشکلات این روستا دانست و ادامه داد: خوشبختانه این روستا با وجود تعداد بسیار کارگاه های صنعتی مشکلی در رابطه با برق ندارد و این مسأله از سالهای پیش مرتفع شده است.
دهیار روستای نگارخاتون با بیان اینکه هم اکنون تعداد پنج تا شش واحد صنعتی در این ناحیه صنعتی در مرحله دیوارکشی هستند، گفت: برای احداث ناحیه صنعتی نگارخاتون به منظور ساماندهی کارگاه های داخل روستا حدود ۸۰ نیرو و کارگر در این ناحیه در حال کار هستند تا هر چه سریع تر این پروژه تکمیل شود و به بهره برداری برسد.
نگارخاتون روستای بدون دخانیات
ربانی در ادامه با تأکید بر اینکه روستای نگارخاتون علاوه بر اینکه روستای بدون بیکار است، یکی از روستاهای بدون دخانیات استان همدان و شهرستان فامنین نیز به شمار میرود، مطرح کرد: ۸۰ درصد طرح هادی روستای نگارخاتون انجام شده است و در حال حاضر ۵۰ درصد مساکن روستای نگارخاتون با استفاده از تسهیلات ارزان قیمت بنیاد مسکن مقاوم سازی شده اند.
وی با اشاره به اینکه زیرسازی معابر روستای نگارخاتون در سال گذشته از محل اعتبارات دهیاری انجام گرفته است، یادآور شد: در حال حاضر آسفالت معابر زیرسازی شده باقی مانده که به عنوان یکی از پروژههای عمرانی دهیاری روستا آسفالت آن نیز در سال جاری انجام خواهد شد.
دهیار روستای نگارخاتون خاطرنشان کرد: روستای نگارخاتون یکی از روستاهای بدون بیکار استان همدان بوده که با ایجاد اشتغال برای اهالی روستا و نیز روستاهای همجوار و حتی برخی شهرنشینان، مهاجرت معکوس را به این روستا رقم زده است.
یکی از تولیدکنندگان موفق ادوات کشاورزی روستای نگارخاتون نیز در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در سال ۷۵ کارگاه صنعتی تولید ادوات کشاورزی خود در رابطه با تولید گاردان با نام شرکت ادوات سینامحور را در روستای نگارخاتون راه اندازی کردم.
رضا عاشوری گفت: گاردان یک جزء مکانیکی فولادی برای انتقال گشتاور و چرخش از یک قطعه مکانیکی محرک به قطعه مکانیکی متحرک بوده که به علت فاصله طولی و عرضی یا نیاز به حرکت چرخشی نسبی، نمیتوانند به صورت مستقیم بهم متصل شوند و در اینجا گاردان بین این دو قطعه قرار می گیرد تا فاصله طولی و عرضی را جبران کند. در واقع گاردان یک وسیله مکانیکی برای انتقال نیرو از محرک(تراکتور) به متحرک(برای مثال خرمنکوب) بوده و اجازه میدهد این دو قطعه به صورت آزادانه بچرخند.
وی با اشاره به کارگاه تولید گاردان خود، ادامه داد: این کارگاه برای ۱۰ نفر به صورت مستقیم و ۱۶ نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال ایجاد کرده که به طور قطع با استقرار در ناحیه صنعتی پیش بینی شده برای روستای نگارخاتون این تعداد اشتغال مستقیم به بیش از ۴۰ نفر افزایش یابد.
عاشوری با بیان اینکه اگر فضای کارگاه بزرگتر بود، اشتغال دوچندانی داشتیم، افزود: در حال حاضر به طور متوسط سالانه ۲۰ هزار گاردان در این کارگاه تولید میشود و تولیدات کارگاه را به شرکت های طرف قرارداد ارسال میکنیم. گاردان تولید شده کارگاه ما در نگارخاتون علاوه بر شرکت های طرف قرارداد داخل کشور به صورت غیرمستقیم به سایر کشورها نیز صادر میشود.
۹۰ درصد کارگاه ها در زمینه تولید ادوات کشاورزی فعالیت دارند
وی با بیان اینکه ۹۰ درصد کارگاه های صنعتی روستای نگارخاتون در زمینه تولید ادوات کشاورزی فعالیت دارند، گفت: یکی از محاسن روستا این است که هر واحد و کارگاه صنعتی روستای نگارخاتون تکمحصولی بوده و هر یک از کارگاه ها محصول متفاوت خود را دارند و با بومی سازی و خلاقیت و نیز با کیفیت در کار محصول خود را تولید میکنند.
عاشوری ادامه داد: آنچه بنده در کارگاه خود تولید میکنم، واحد و کارگاههای دیگر سطح روستا تولید نمیکنند و این امر در رابطه با تمامی کارگاههای سطح روستا به تبع صدق می کند و هر یک در زمینه یک محصول صنعتی در حوزه ادوات کشاورزی دارای تولید هستند.
وی با اشاره به اینکه علاوه بر روستا در غرب کشور نیز در حال حاضر هیچ کارگاهی به جزء کارگاه و واحد بنده تولید گاردان ندارد، یادآور شد: در حال حاضر گاردان تولید شده ما به غرب کشور و نیز اهواز، کرمانشاه، سنندج، آذربایجان شرقی و غربی ارسال میشود.
عاشوری ظرفیت سالانه تولید گاردان کارگاه صنعتی خود را سالانه ۲۰ هزار قطعه برشمرد و و اظهار کرد: با توجه به کوچک بودن فضای کارگاه فعلاً ظرفیت تولید بالاتر را نداریم و به طور قطع با انتقال به ناحیه صنعتی میزان تولید و اشتغال کارگاه ما نیز افزایش خواهد داشت.
۹۰ درصد دستگاهها و ماشینآلات واحدها فرسوده است
وی با اشاره به برخی از مشکلات واحدها و کارگاه های سطح روستای نگارخاتون مطرح کرد: متأسفانه ۹۰ درصد دستگاه ها و ماشین آلات واحدها و کارگاه های تولید ادوات کشاورزی سطح روستای نگارخاتون با وجود صنعتی بودن این روستا بهروز نبوده و فرسوده و مستهلک است و نیاز به نوسازی دارد.
این تولیدکننده ادوات کشاورزی با بیان اینکه بهروز نبودن ماشین آلات کارگاه ها کیفیت کار را پایین میآورد، خاطرنشان کرد: نوسازی و بهروزرسانی دستگاهها و ماشین آلات موجود کارگاه ها از نقش مؤثر و دوچندانی در ارتقاء کیفیت تولیدات برخوردار خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه فرسودگی دستگاه ها موجب شده تا دائماً دستگاه و ماشین آلات کارگاه های در حال فعالیت نگارخاتون خراب شود و این امر هزینه های هنگفتی را روی دست صاحبان کارگاه ها بگذارد، تصریح کرد: پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به کارگاه های صنعتی نگارخاتون تاحدود زیادی می تواند وضعیت ماشین آلات کارگاه ها را بهروزرسانی و نوسازی کند که این امر نیازمند توجه ویژه مسئولان نسبت به این امر است.
عاشوری در ادامه گرانی و نوسانات قیمت مواد اولیه با کیفیت در بازار را از دیگر مشکلات کارگاه های صنعتی روستای نگارخاتون دانست و خاطرنشان کرد: نوسانات قیمت یکی از دغدغه هایی است که موجب شده به ناچار مصالح و مواد اولیه را هر یک از واحدها و کارگاه ها به صورت عمده خریداری و انبار کنند که این امر نیازمند سرمایه بالا برای خرید عمده و کلی مواد اولیه بوده و علاوه بر آن فضای زیادی را برای انبار میطلبد ضمن اینکه در برخی از موارد مواد اولیه برند و باکیفیت در بازار موجود نیست و این معضل در کیفیت کار تأثیر میگذارد.
وی با بیان اینکه تولیدکننده ناچار است اگر مواد اولیه با کیفیت در بازار وجود داشت به صورت عمده و کلی خریداری کند که این امر نیازمند سرمایه بالاست، گفت: اگر مواد اولیه با کیفیت مورد نظر همیشه در بازار موجود باشد و نایاب نشود، همواره دسترسی به آن آسان بوده و نیازی به خرید عمده و کلی و سرمایه بالا برای خرید و انبار آن وجود ندارد و به راحتی هر یک از کارگاه ها در هر زمان که نیاز به مواد اولیه داشته باشند میتوانند نیازهای کارگاه خود را تأمین و مرتفع کنند و دیگر نیازی به سرمایه هنگفت برای خرید عمده نخواهند داشت.
عاشوری در ادامه با اشاره به در حال احداث بودن ناحیه صنعتی روستای نگارخاتون به منظور انتقال کارگاه های سطح روستا به این ناحیه، یادآور شد: همه واحدها زمین خود را در ناحیه صنعتی بدون استثنا خریداری کردهاند که با راه اندازی آن در این ناحیه صنعتی واقع در یک کیلومتری روستا مستقر و منتقل شوند.
هزینههای هنگفت برای احداث کارگاه و سوله در ناحیه صنعتی نگارخاتون
وی گرانی زمین و هزینه های هنگفت برای احداث کارگاه و سوله در ناحیه صنعتی را یکی دیگر از مشکلات برای برخی از کارگاه ها دانست و افزود: علاوه بر گرانی زمین، احداث سوله و کارگاه در ناحیه صنعتی نیازمند سرمایه بسیار بالایی بوده که هر کارگاه صنعتی روستای نگارخاتون چنین قدرت مالی و سرمایه ای را ندارد.
وی با بیان اینکه پنج تا شش میلیارد تومان هزینه ساخت و احداث کارگاه در ناحیه صنعتی به سرمایه نیاز دارد، تصریح کرد: در سال گذشته با خریداری ۲۷۰۰ متر زمین در این ناحیه صنعتی نسبت به احداث سوله اقدام کرده ام که در حال حاضر در مرحله روکش سقف بوده و نیازمند یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان سرمایه است و به علت نداشتن این سرمایه فعلاً احداث سوله کارگاه بنده در این ناحیه صنعتی با روندی کُند در حال اجرا بوده و نیمه کاره است.
عاشوری با اشاره به اینکه در رابطه با این موضوع دولت قرار بود حمایت هایی داشته باشد، خاطرنشان کرد: قول داده شد با پرداخت تسهیلات بانکی به احداث و ساخت سوله و کارگاه در ناحیه صنعتی نگارخاتون کمک شود و در این رابطه مدیرکل صمت استان همدان سال گذشته دو بار از این روستا بازدید داشت و عنوان کرد که فعلاً بودجه و اعتباری برای پرداخت تسهیلات نیامده است.
وی ادامه داد: در سال جاری از طریق فرمانداری شهرستان فامنین مجدد مدیرکل صمت استان به روستای نگارخاتون دعوت شد و مشکلات خود را برای وی بیان کردیم که پاسخ داد اعتبار لازم برای پرداخت تسهیلات به متقاضیان آمده است و کسانی که متقاضی استفاده از این تسهیلات هستند میتوانند درخواست خود را ارائه دهند. با پیگیری های لازم متوجه شدیم این تسهیلات با نرخ سود بالای ۱۸ درصد بوده و بازپرداخت آن برای کارگاه های در حال فعالیت روستا سخت و سنگین است و هیچ یک از کارگاه ها تمایلی به دریافت آن ندارند ضمن اینکه روند زمان بر دریافت این تسهیلات نیز از دیگر موارد عدم رغبت استفاده از این تسهیلات به شمار میرود.
این تولیدکننده ادوات کشاورزی در پایان یادآور شد: استقرار کارگاه ها در ناحیه صنعتی نگارخاتون به طور قطع موجب رونق دوچندان این کارگاه ها در این ناحیه صنعتی و نیز اشتغال چندین برابری در این ناحیه خواهد بود.
به گزارش ایسنا، با وجود چنین روستایی با ظرفیت و پتانسیل بالا در صنعت میطلبد به مشکلات این صنعتگران توجه ویژه شود و موانع پیش روی این تولیدکنندگان پرتلاش و خلاق را حذف کرد.
انتهای پیام