اصغر زارعی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه شکلگیری ائتلاف جدید دریایی متشکل از ایران و کشورهای عربی از جمله عربستان، پیامآور ثبات و امنیت پایدار در منطقه است، اظهار کرد: اگر با افقی وسیعتر به موضوع نگاه کنیم، قدرت آمریکا در منطقه به افول رسیده است، آمریکا و متحدینش در غرب آسیا و خلیج فارس طی چند دهه اخیر متحمل خسارتهای سنگینی شده و نتوانستهاند اهداف، منافع و منابعی که مد نظرشان بود را تامین کنند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر با تشکیل این ائتلاف، نظریه مقامات ارشد وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا مبنی بر اهمیت استراتژیک و حیاتی منطقه خلیج فارس برای منافع بلندمدت آمریکا، کاملا به چالش کشیده شد، به همین دلیل آمریکاییها هیچ افق روشنی برای منافع و حضور خود در خلیج فارس احساس نمیکنند.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه با اشاره به رویکرد جدید کشورهای منطقه در یک دهه اخیر، افزود: قدرت گرفتن جبهه مقاومت، فروپاشی تدریجی قدرت رژیم صهیونیستی، شکست اقدامات و توطئههای آمریکا و متحدانش برای تغییر منطقه مانند طراحی سناریوهای خاورمیانه بزرگتر و خاورمیانه جدید و حتی متحمل شدن دولتهای منطقهای متحد با آمریکا به هزینههای سنگین ناشی از جنگ نیابتی، باعث شده امروز آمریکا در وضعیت منفعلی نسبت به پیگیری اهداف استراتژیک و مقابله با تهدیداتی که از سوی رقبای سنتیاش وجود داشت، قرار بگیرد.
زارعی اضافه کرد: دیگر متحدین سنتی و منطقهای آمریکا مانند عربستان هم به این جمعبندی رسیدهاند که ایالات متحده نمیتواند تکیهگاه قابل اعتمادی برای منافع بلندمدت آنها و ایجاد امنیت و ثبات پایدار در منطقه باشد، چراکه قدرتهای نوظهوری مانند چین، اندونزی و ایران و همچنین ائتلاف شکلگرفته میان چین، روسیه و ایران، رویکرد جدید چین برای حضور فعالتر در منطقه، ارتباطات سازنده چین و روسیه با کشورها به وسیله اتحادهای بزرگی مانند شانگهای و بریکس باعث شده شاهد افول بسیار سریع قدرت آمریکا و شکلگیری ائتلاف تازه دریایی میان کشورهای منطقه باشیم و همراهی عربستان و متحدان عربی آن با ائتلاف دریایی کشورهای منطقه به عنوان ائتلافی استراتژیک، میتواند پیامآور ثبات و امنیت پایدار در منطقه باشد.
وی عنوان کرد: استقبال کشورهای عرب از این ائتلاف در حال افزایش است به صورتی که امارات متحده عربی رسما اعلام میکند از ائتلاف دریایی با آمریکا خارج شده است. بنابراین قطعا با شکلگیری این ائتلاف، کشورهای دریایی خلیج فارس مثل کویت، قطر و حتی بحرین، ترغیب میشوند به این ائتلاف بپیوندند.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه با اشاره به قدرت شکستناپذیری قدرت دریایی ایران، بیان کرد: در شرایط کنونی پایگاههایی که آمریکا، انگلیس و فرانسه در منطقه دایر کردهاند، به هیچ وجه نمیتواند تامینکننده منافع و امنیت مطلوب آنها باشد. در این زمینه خود این کشورها و کشورهای عرب نیز متوجه این واقعیت شدهاند که اگر کشتیها و ناوگانهای آمریکا، نفتکشهای انگلیس و کشورهای دیگر اروپایی رفتاری خلاف قوانین در خلیج فارس انجام دهند، با واکنش سریع و قاطع ایران مواجه میشوند و در برابر قدرت دریایی ایران در منطقه چارهای جز انفعال ندارند.
زارعی با بیان اینکه امروز در سیاست خارجی کشورمان شاهد وجود فضایی سازنده و مطلوبتر هستیم، اظهار کرد: نگاه به کشورهای منطقه و همسایه، کشورهای نزدیک مانند کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین، نگاهی است که تا کنون بارها پاسخ داده است، در حالیکه نگاه به اروپا و آمریکا، جز توهین و حقارت چیزی برای کشور به همراه نداشتهاند. راهبردی که امروز در سیاست خارجی خود در پیش گرفتهایم، باعث اعتمادسازی و تغییر رویکرد بسیاری از کشورهای منطقه شده است.
وی در خصوص پیامدهای مثبت این ائتلاف مشترک دریایی برای منطقه و ایران، بیان کرد: قطعا این تغییر رویکرد و اقدامات سازنده با دیپلماسی فعال و موثر ایران میتواند آیندهای روشن رقم بزند. عربستان سعودی که به عنوان یکی از کشورهای متخاصم، برخلاف منافع ما در منطقه اقدام میکرد، امروز به دنبال ایجاد روابط با ایران است و علاوه بر فعال شدن سفارتخانهها و کنسولگریهای دو کشور در خاک یکدیگر، سفارتخانه و کنسولگری کشورهای دیگر منطقه هم در ایران و عربستان در حال فعال شدن هستند. این آمدوشدها در توسعه روابط اقتصادی، سیاسی، امنیتی و بسیاری از عرصههای دیگر چشمانداز روشنی را نشان میدهد.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه ادامه داد: حتی در این شرایط هم دشمنان منطقه مانند آمریکا، اسرائیل و برخی کشورهای غیردوست اروپایی دنبال این هستند که همچنان اقدامات غیرسازنده انجام دهند، اما جمهوری اسلامی ایران باید همچنان از این فضا و شکافهای موجود در نظام بینالملل برای پیشبرد اهداف و گسترش سیاستهای منطقهای و فرامنطقهای خود بیشترین بهرهبردای را داشته باشد.
زارعی با بیان اینکه با وجود چنین ائتلافات سازندهای، امروز آمریکا در موضع ضعف قرار دارد، عنوان کرد: انحصار و سلطه دلار به عنوان اصلیترین و تاثیرگذارترین عامل قدرت آمریکا از دست این کشور در حال خارج شدن است. امروز بسیاری از کشورهای دنیا از شرق آسیا، اعضای بریکس و آمریکای لاتین تا حیاط خلوت آمریکا، آفریقا و حتی خود اروپا و بسیاری از کشورهای دیگر دنبال این هستند که روابط تجاری خود را از زیر سلطه دلار خارج کنند.
وی در خصوص به حاشیه کشیده شدن نقش آمریکا در ابعاد نظامی، اظهار کرد: در بعد نظامی ائتلافات گستردهای حتی به صورت علنی و آشکار در حال بروز است که هزینههای سنگین به آمریکا و کشورهای اروپایی تحمیل کرده است. از سویی دیگر مقاومتهای جدی حتی در خود آمریکا و اروپا نسبت به سیاستهای یک سویه و خاص ایالات متحده به ویژه در حمایت از دولت زلنسکی در حال شکلگیری است که میتواند سیاستهای یکسویه و تکروانه آمریکا، منافع بلندمدت و حتی متحدین اروپایی آن را به مخاطره بیندازد. بنابراین شکلگیری این ائتلاف دریایی در منطقه یک گام جدید و نقطه عطفی است که میتواند سلطه دریایی آمریکا را در یکی از مهمترین و استراتژیکترین پهنههای آبی به چالش بکشد.
انتهای پیام