اسدالله حاتمی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: قوچ و میش اوریال بزرگترین قوچ و میش ایران به عنوان یکی از گونههای نادر و شاخص جانوری ایران و خراسان جنوبی است.
وی با بیان اینکه قوچ و میش اوریال از راسته زوج سمان و خانواده گاو سانان است، افزود: نرهای این حیوان دارای شاخهای بلند هستند که رکورد ثبت شده در استان مربوط درمیان که ۹۳ سانتی متر طول دارد و رکورد جهانی ۱۱۳ سانتی متر طول که مربوط به پارک ملی گلستان است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: شاخهای این حیوان حلزونی شکل است که به اطراف و پهلوی صورت هم میرسند و همچنین نرها دارای موهای پیش سینهای بلند و سفید هستند و مادهها دارای شاخهای کوتاهی هستند.
حاتمی با بیان اینکه قوچ اوریال در لیست قرمز IUCN به عنوان یک گونه حساس و آسیب پذیرمعرفی شده است، اظهار کرد: اکثر کارشناسان بر این باورند که با توجه به ویژگیهای موفولوژپیک قوچ و میش واقع در منطقه حفاظت شده درمیان و تفاوتهای بارز آن با سایر قوچ و میشهای اوریال، این گونه مستقل از سایر گونههای قوچ و میش اوریال، به عنوان گونهای مجزا شناخته شده است.
وی با بیان اینکه برای تعیین جایگاه قوچ و میش اوریال در ردهبندی جهانی نیاز به انجام و اجرای مطالعات و تحقیقات مختلف به خصوص از لحاظ ژنتیکی روی این گونه نادر است، تصریح کرد: قوچ اوریال منطقه حفاظت شده درمیان کمی متفاوت از قوچ اوریال سایر مناطق کشور است که این امر جذابیتی برای گردشگران و حتی شکارچیان حرفهای ایجاد کرده است.
حاتمی ادامه داد: وجود این حیوان در درمیان باعث شده تا مطالعه و تحقیقات ویژهای برای خاص بودن این گونه جانوری نسبت به گونههای دیگر در کشور در دستور کار قرار گیرد، گفت: قوچ اوریال هیبرید درمیان در جهان کمنظیر است و این گونه جانوری حاصل جفتگیری قوچ اوریال افغانستان با قوچ اوریال بومی منطقه است.
تهدیدات جدی برای بقا
وی از خشک شدن چشمههای حیات وحش در اثر خشکسالی گفت و تصریح کرد: چشمههای حیات وحش با تلاش همکاران محیط زیست لایروبی شده و آبرسانی سیار به آبشخورها و حوض انبارها افزایش پیدا کرده، اما با این وجود باز هم حجم آبدهی افزایش زیادی نداشته است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: کمبود علوفه در زیستگاهها که ناشی از خشکسالی است، قوه بدنی حیات وحش را کم و آنها را لاغر کرده است که این امر قدرت زادآوری را از آنان میگیرد.
حاتمی یادآور شد: اگرچه فعالیتهایی برای جلوگیری از تخریب تنوع زیستی صورت گرفته و همچنین با فرهنگ سازیهای انجام شده شاهد رعایت حقوق حیوانات توسط مردم هستیم، اما متاسفانه عوامل مختلفی مانند وقوع خشکسالیهای طولانی در کنار بهرهبرداری بیرویه از منابع آب، خاک و پوشش گیاهی، باعث شده از تنوع زیستی دور شویم.
وی با بیان اینکه از طرف دیگر همه ساله زنده گیری برههای تازه متولد شده قوچ اوریال به یک تهدید جدی برای این گونه شاخص جانوری تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: امید است با فرهنگ سازیهای صورت گرفته و همچنین تلاش برای مطالعات ژنتیکی بیشتر به سمت نگهداری بیشتر این گونه شاخص در منطقه پیش رویم.
انتهای پیام