به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور (INSF)، بررسی قابلیت فتوکاتالیستی دو ترکیب شیمیایی در واکنش فتوشیمیایی تبدیل گاز نیتروژن به آمونیاک عنوان طرحی است که رضا طیبی، عضو هیئت علمی دانشگاه حکیم سبزواری با حمایت صندوق به پایان رسانده است.
وی درباره این طرح گفت: نیتروژن به عنوان یک عنصر ضروری برای ساختن مولکولهای زیستی از جمله پروتئینها و اسیدهای نوکلئیک، مورد نیاز همه موجودات روی زمین است و از سوی دیگر تثبیت نیتروژن در خاک فرآیندی است که با استفاده از آن، نیتروژن مولکولی موجود در هوا به آمونیاک یا ترکیبات نیتروژن دار در خاک تبدیل میشود که البته این فرایند، یعنی تثبیت نیتروژن، برای حیات بشر و این کره خاکی ضروری است.
طیبی با بیان اینکه ترکیبات نیتروژندار معدنی برای پیوستن به تمامی ترکیبات آلی حاوی نیتروژن مانند اسیدهای آمینه و پروتئینها، نیاز دارند، اظهار کرد: همچنین این ترکیبات به عنوان بخشی از چرخه نیتروژن، برای کشاورزی و تولید کود نیز ضروری هستند.
مجری طرح ادامه داد: به همین دلیل برای این امر به صورت مصنوعی و صنعتی لازم است روشی به کار گیریم که هم هزینه کمتری داشته باشد و هم از کاتالیستی با بهرهوری بالا و قابل بازیافت استفاده شود. همچنین باید بتوان این واکنش را در مدت زمان کمتر و با اتلاف انرژی کمتر به انجام رساند.
عضو هیئت علمی دانشگاه حکیم سبزواری با بیان اینکه در صورت اصلاح فرآیند تثبیت نیتروژن در شرایط آزمایشگاهی میتوان با تجاری سازی و تعمیم آن در ابعاد گستردهتر به کاربردهای بهتر و مفیدتری دست پیدا کرد، خاطر نشان کرد: بنابراین، کشف روشهای کاراتر و مقرون به صرفهتر برای تثبیت نیتروژن کاملاً مورد نیاز است؛ از این رو روش انجام شده در این طرح به دلیل استفاده از مواد اولیه فراوان یعنی آب و هوا و نیروی محرکه یعنی نور خورشید، بسیار با محیط زیست سازگار بوده و به ارزانی و به راحتی قابل انجام است.
وی گفت: اجرای موفقیتآمیز فاز آزمایشگاهی این طرح، منجر به این شده که اجرای بخش پایلوت نیمه صنعتی آن به دلیل توجیه اقتصادی بالا به آسانی انجام شود.
طیبی اضافه کرد: استفاده از هوای معمولی به عنوان خوراک اولیه و فتوکاتالیستهای ارزان قیمت که به آسانی و با حداقل هزینه تهیه میشوند، استفاده از آب معمولی به عنوان سیستم حلال واکنش و نور خورشید به عنوان منبع نور و امکان تهیه ارزان قیمت محلولهای آبی از مزایای انجام این طرح بوده است که در نهایت میتوان کود مناسبی را با هزینه اندک در مقیاس صنعتی، تولید کرد.
انتهای پیام