یک کارشناس مذهبی:

شیعیان نسبت به فرهنگ و سیره امام رضا(ع) مسئولیت زیادی دارند

یک کارشناس مذهبی گفت: ما نسبت به فرهنگ امام رضا(ع) و سخنان ایشان بسیار مسئولیت داریم و امیدوارم بتوانیم در این مسیر به درستی گام برداریم.

حجت‌الاسلام مهدی شریعت‌تبار در گفت‌وگو با ایسنا به مناسبت ولادت امام رضا(ع)، در خصوص روش برخورد امام رضا(ع) با مخالفان در مناظرات علمی اظهار کرد: روش برخورد امام رضا(ع) با مخالفان در گفت‌وگوهای علمی و مناظرات برگرفته از همان روش قرآن و پیامبر اکرم(ص) بوده که هدف هدایت مخالفان و آگاه کردن آن‌ها نسبت به مسائل بوده است.

وی افزود: امام رضا(ع) برخورد و گفت‌وگو با مخالفان مبحث علمی را براساس منطق و عقلانیت انجام می‌دادند که همراه با سعه صدر و مدارا بوده و این نوع برخورد را به همگان سفارش و تاکید می‌کردند که انسان در گفت‌وگو با مخالفان باید انصاف، منطق و مدارا را رعایت کند. سپس می‌فرمایند «زمانی که مومن به کمال ایمانی دست پیدا می‌کند باید اهل مدارا با مردم باشد و سنت و خصلت خدا، پیامبر(ص) و ائمه(ع) را در زندگی به کار گیرد.»

امام رضا(ع) در مناظرات با انصاف و مدارا رفتار می‌کردند

این کارشناس مذهبی تصریح کرد: مامون مناظرات را با هدف سیاسی خاصی تشکیل می‌داد و امام رضا(ع) با استدلال، منطق، انصاف و مدارا برخوردار می‌کردند که گاهی مخالفان از مرز انصاف خارج می‌شدند، به عنوان مثال مناظره‌ای که امام رضا(ع) با سلیمان مروزی داشتند، او در مناظره انصاف را رعایت نمی‌کرد اما در مقابل امام رضا(ع) سعه صدر و برخورد منصفانه با وی را رعایت می‌کردند. در این میان، مامون به سلیمان گفت که چرا تو از مرز انصاف خارج می‌شوی و بی‌انصافی می‌کنی.

وی اضافه کرد: امام رضا(ع) در مناظرات خود ۳ هدف را دنبال می‌کردند که شامل هدایت مخالفان، رعایت سعه صدر، انصاف و مدارا و در نهایت رعایت منطق و استدلال عقلی و علمی مبنای کار ایشان بود.

شریعت‌تبار در پاسخ به این پرسش که اکنون تا چه اندازه سبک و روش زندگی امام رضا(ع) در زندگی مردم جامعه دیده می‌شود، بیان کرد: ما ایرانی‌ها و به ویژه خراسانی‌ها نسبت به امام رضا(ع)، سخنان و سیره ایشان تکلیف و مسئولیت‌هایی داریم که باید در راستای احیاء امر و فرهنگ ائمه بکوشیم و راه احیاء و حیات بخشیدن به فرهنگ را نسبت به ائمه(ع) به کار گیریم.

وی عنوان کرد: امام رضا(ع) و ائمه معصوم(ع) همواره به مردم سفارش می‌کردند که دانش، فرهنگ و سبک و سیره زندگی ما را یاد بگیرند تا با زیبایی‌های فرهنگ ما آشنا شوند و حتما از ما تبعیت کنند. امام رضا(ع) در فرهنگ قرآنی و در میان رهبران حق، امام حق نیز بودند. امام به معنای الگو و فردی است که شیعیان و پیروان‌شان سخنان و رفتار ایشان را جزو الگوی خود قرار دهند.

این کارشناس مذهبی با بیان اینکه سعادت، خوشبختی و موفقیت در گرو عمل به سخنان و تأسی اقتدار به سیره امام رضا(ع) است، تصریح کرد: متاسفانه باید اقرار کنیم و این اعتراف تلخ را داشته باشیم انتظاری که ائمه(ع) و امام رضا(ع) از ما دارند را برآورده نکرده‌ایم و فاصله ما با زندگی و الگوهای ارزشمند الهی بسیار زیاد است.

امام ‌رضا(ع) در سیره کلامی و عملی خود محبت به مردم را اصل می‌دانستند

وی خاطرنشان کرد: طبیعتا بخشی از مشکلات خانوادگی‌ و جامعه ما ناشی از این بی‌توجهی و عمل نکردن به آموزه‌ها و الگو نگرفتن از امام رضا(ع) در امور مختلف است. امام رضا(ع) در سیره کلامی و عملی خودشان محبت نسبت به مردم را یک اصل می‌دانند، زیرا هنر محبت و دوست داشتن مردم ۵۰ درصد عقل و خرد آدمی را تشکیل می‌دهد.

شریعت‌تبار با بیان اینکه امام رضا(ع) احترام به مردم و حفظ کرامت آن‌ها را پاس می‌دارند و بر آن تاکید دارند و این موارد را در سیره عملی‌شان رعایت می‌کنند، اظهار کرد: یکی از افراد به امام رضا(ع) گفت که قسم می‌خورم شما بهترین انسان روی زمین هستید، امام رضا(ع) در ادامه فرمودند که «قسم نخور بهتر از من فردی است که تقوا داشته باشد و نسبت به خدا طاعت بیشتری داشته باشد».

وی اضافه کرد: ما می‌دانیم که امام رضا(ع) با تقواترین و مطیع‌ترین انسان‌ها در پیشگاه خدا بوده و هدف امام رضا(ع) این است که بیان کنند کرامت و فضیلت انسان‌ها به منصب و نژاد نیست بلکه ملاک تقوا و طاعت از دستورات الهی است. بنابراین ما به سیره و سبک زندگی، سخنان و آموزه‌های انسان‌ساز امام رضا(ع) نیاز داریم، زیرا با این هدف امام رضا(ع) فاصله داریم.

این کارشناس مذهبی ادامه داد: توقع امام رضا(ع) از ما و همسایه‌های‌شان این است که سخنان، فرهنگ، سیره و سبک زندگی ایشان را بشناسیم و عمل کنیم. همچنین اهل مدارا، انصاف، گذشت، صبر و بردباری، مودت و محبت نسبت به مردم باشیم که از جمله توصیه‌های امام رضا(ع) است.

مردم جامعه باید معرفت ائمه(ع) را در زندگی خود به کار گیرند

وی بیان کرد: اگر افراد نسبت به این توصیه‌ها و سفارش‌های امام رضا(ع) توجه و به آن‌ها عمل کنند قطعا اثر این رفتارها را در زندگی خود خواهند دید. ما که خود را شیعه می‌دانیم و پیرو مکتب اهل بیت(ع) هستیم باید به این آموزه‌ها عمل کنیم. عده‌ای از افراد هستند که در این راه تلاش می‌کنند و با زیارت و معرفت خودشان را به ائمه و فرهنگ امام رضا(ع) نزدیک می‌کنند.

شریعت‌تبار بیان کرد: به هر حال ولادت امام رضا(ع) که در ماه ذی القعده و در روز زیارتی امام رضا(ع) است و باید از این فرصت و همجواری با حرم مطهر نهایت استفاده را ببریم. بنابراین اگر این نعمت بزرگی که در اختیار داریم، قدر ندانیم آن را از دست می‌دهیم. ما نسبت به فرهنگ امام رضا(ع) و سخنان ایشان بسیار مسئولیت داریم و امیدوارم بتوانیم در این مسیر به درستی گام برداریم.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۰ خرداد ۱۴۰۲ / ۱۲:۴۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402031006951
  • خبرنگار : 50081