به گزارش ایسنا، سیدکمال خرازی در جلسه افتتاحیه دومین نشست گفتگوی ایران و عرب که به ابتکار مشترک شورای راهبردی روابط خارجی و موسسه الدراسات الجزیره قطر در دوحه برگزار شد، گفت: پیشنهاد اینجانب به رهبران منطقه، حرکت در جهت یک «منطقه قوی» است و گام اول در این مسیر که خوشبختانه آغاز شده، حل و فصل اختلافات از طریق گفتگو است.
او با اشاره به سخنرانی سال گذشته خود که تصریح کرده بود «ایران و عربستان نمیتوانند نگاه حذفی به یکدیگر داشته باشند»، افزود: اکنون خوشحالم که با تصمیم رهبران دو کشور، مسیر عادیسازی روابط ایران و عربستان در جریان است.
رئیس شورا با اشاره به ارتقای مجدد روابط ایران با امارات و کویت و همچنین تقویت روابط ایران با قطر، عمان و عراق تصریح کرد: سفر پادشاه عمان به تهران، نشانه دیگری از روابط روبهرشد ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس است.
خرازی با اشاره به تحولات جاری بینالمللی در جهت تعادل چندقطبی، با بیان اینکه رهبران منطقه هوشمندی خود را در اتخاذ سیاستی مستقل نشان دادهاند، گفت این تحولات نشانه بلوغ و هوشمندی کشورهای منطقه در بهرهبرداری از تحولات بینالمللی به نفع کشور خود و منطقه تلقی میشود.
او با تاکید بر اینکه «جهان امروز در حال گذر به یک نظم نوین است»، افزود: اگر چه هنوز نمیتوان با قاطعیت در مورد ویژگیهای این نظم جدید قضاوت کرد اما مسلم است که تشکلهای منطقهای، در نظم نوین جهانی جایگاه ویژهای خواهند داشت و بسته به قدرت، توانمندی، اتحاد و میزان استقلالی که از خود نشان خواهند داد، از بازیگران و کنشگران اصلی نظم جدید خواهند بود.
خرازی نیاز امروز منطقه را ظهور یک «منطقه قوی» متشکل از «بازیگران قوی» خواند و گفت: ما به «همکاری منطقهای» نیاز داریم تا علاوه بر تامین امنیت، رفاه و پیشرفت کل منطقه، در سطح بینالمللی نیز بازیگری فعال و اثرگذار باشیم و جایگاه منطقه خود را در تصمیمات بینالمللی تثبیت کنیم.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی لازمه تحقق منافع جمعی را «گفتگوی صادقانه ولی صریح، همکاری در زمینههای اقتصادی، علمی و فرهنگی، نشاندادن اعتدال و تصمیم برای تشکیل یک سازوکار امنیت جمعی در منطقه، بدون حضور بیگانگان» توصیف و تصریح کرد: «امنیت» و «توسعه» مفاهیمی پیوسته و غیر قابل تفکیکاند.
او سپس امنیت خلیج فارس، تحولات یمن، ازسرگیری روابط سوریه و جهان عرب و موضوع فلسطین را چهار مسئله محوری در این منطقه معرفی کرد و در خصوص نگاه ایران به امنیت در خلیج فارس گفت: جمهوری اسلامی ایران امنیت در خلیج فارس و در هر یک از کشورهای آن را امنیت خود میداند و مخالفت ما با حضور نیروهای خارجی، از آن جهت است که عامل بیثباتی منطقه است. حضور آمریکا و رژیم آپارتاید اسراییل در منطقه خلیج فارس، نهتنها امنیت نمیآورد بلکه آینده خطرناکی را برای منطقه رقم خواهد زد.
خرازی با استقبال از تحولات اخیر در یمن و ازسرگیری روابط سوریه و دیگر کشورهای عربی، قضایای فلسطین را به عنوان «قلب تپنده جهان اسلام» دغدغه همه مسلمانان خواند و با اشاره به کشتارهای بیرحمانه ارتش صهیونیستی در غزه، با ستایش تزلزلناپذیری صفوف مقاومت گفت: مقابله با جنایات رژیم آپارتاید اسراییل و دفاع از حقوق فلسطینیان، تنها از طریق مقاومت، امکانپذیر است.
او در ادامه گفت: راه حل نهایی قضیه فلسطین، تشکیل یک نظام واحد سیاسی از طریق همهپرسی از همه ساکنان اصلی فلسطین، از جمله آوارگان فلسطینی، خواه مسلمان، خواه مسیحی و خواه یهودی است.
انتهای پیام