آخرین وضعیت آب شرب شهرکرد از زبان مسئولان

تعدادی از مسئولان چهارمحال و بختیاری در نشست خبری با اصحاب رسانه آخرین وضعیت تامین آب شرب و طرح‌های پدافندی شهرکرد را تشریح و به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.

به گزارش ایسنا، امروز ششم خردادماه نشست خبری با اصحاب رسانه چهارمحال و بختیاری با حضور علی حیدری- سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری چهارمحال و بختیاری، محمد کریمی- مدیرکل آبفا، مهدی سلامی- معاون شرکت آب منطقه‌ای و علی احمدی- رئیس مرکز بهداشت استان برگزار و مسئولان آخرین وضعیت تامین آب شرب و طرح‌های پدافندی شهرکرد را تشریح و به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.

ویژگی‌های آب قابل شرب

در ابتدای نشست خبری علی احمدی- رئیس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری در خصوص آخرین وضعیت کیفیت آب شرب شهرکرد در پی گل‌آلود شدن چشمه کوهرنگ، اظهار کرد: برنامه ایمنی آب شرب شهرکرد از ابتدای خردادماه سال ۹۶ آغاز شده است، در مسیر خط انتقال آب از چشمه کوهرنگ به شهرکرد تصفیه‌خانه وجود ندارد و خط‌های پدافندی نیز دچار مشکل می‌شوند.

وی با تاکید بر اینکه میراث کم‌کاری مدیران گذشته اکنون این وضعیت را در آب شرب شهرکرد ایجاد کرده است، عنوان کرد: آبی استاندارد است که میزان NTU آن زیر یک و نهایت تا پنج باشد.

احمدی با بیان اینکه برای شبکه آب شرب شهرکرد نمی‌توان یک نسخه واحد پیچید، توضیح داد: در برخی نقاط شهرکرد شاهد کدورت آب هستیم و در برخی نقاط نیز آب شرب فاقد هرگونه کدورت است.

رئیس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه تصفیه‌خانه موجود در گردنه خلک مورد تایید مرکز بهداشت نیست و بازدهی چندانی برای تصفیه آب چشمه کوهرنگ در زمان کدورت ندارد، گفت: دستگاه‌های متولی باید پاسخگو باشند که چرا در سال گذشته یک تصفیه‌خانه با بازدهی خوب در این مسیر احداث نشده است.

وی با بیان اینکه گزارش وضعیت آب شرب شهرکرد از نظر سلامت به دستگاه‌های نظارتی به‌صورت مکتوب اعلام شده است، تصریح کرد: در ۱۰ الی ۱۵ نقطه شهرکرد شاهد کدورت آب هستیم، اما نشانه‌هایی از آلودگی میکروبی و مدفوعی در آزمایشات انجام شده وجود ندارد.

احمدی یادآور شد: آبی قابل استفاده برای شرب است که بدون رنگ، بو و مزه باشد و اگر آب این ویژگی‌ها را نداشته باشد، تنها برای مصارف غیرآشامیدنی قابل استفاده خواهد بود، اگر ‌NTU آب بیش‌تر از پنج باشد با چشم غیر مسلح می‌توان کدری آب را تشخیص داد، در این مناطق افراد با تماس شماره ۱۲۲ اعلام کنند تا آب بسته‌بندی بین آن‌ها توزیع شود.

رئیس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: آماری مبنی بر افزایش قابل توجه مراجعات به مراکز درمانی شهرکرد به‌علت مصرف آب آلوده وجود ندارد، در ۱۰ الی ۱۵ نقطه از شهرکرد آب شرب با مشکل مواجه است.

ظرف چند روز آینده تصفیه‌خانه بن _بروجن وارد مدار خواهد شد

مهدی سلامی- معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری در خصوص آخرین وضعیت طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان و طرح‌های پدافندی، اظهار کرد: در این طرح خطوط اصلی به‌طور کامل اجرا شده و خطوط فرعی ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، از سه ایستگاه پمپاژ این پروژه ایستگاه سه در فرخشهر تکمیل شده و تجهیزات مورد نیاز برای دو ایستگاه دیگر خریداری و آماده نصب است.

وی با بیان اینکه تصفیه‌خانه پروژه آبرسانی بن به بروجن به‌صورت آزمایشی آبگیری شده است، تاکید کرد: ظرف چند روز آینده این تصفیه‌خانه وارد مدار خواهد شد.

سلامی با اشاره به اجرای طرح‌های پدافندی تامین آب شهر شهرکرد، توضیح داد: در سال ۱۴۰۰ با کاهش دبی آب چشمه کوهرنگ مواجه شدیم، به‌همین علت اولین طرح پدافندی به طول ۱۲ کیلومتری از سامان به مخازن شهرکرد برای انتقال ۲۰۰ لیتر بر ثانیه اجرا شد و در آن برهه مشکل مرتفع شد.

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری با اشاره به مشکل کدورت چشمه آب کوهرنگ در سال ۱۴۰۱، توضیح داد: به‌علت قطعی بیش از یک‌ هفته‌ای آب شرب در شهرکرد اجرای طرح‌های پدافندی عمان و فدک در دستور کار قرار گرفت، طرح عمان به طول دو کیلومتر برای انتقال ۱۵۰ لیتر بر ثانیه اجرا شد و در مسیر نیز تصفیه‌خانه‌های اضطراری پیش‌بینی شده بود و ظرف مدت ۴۸ ساعت اجرا شد.

وی افزود: طرح پدافندی فدک به‌منظور انتقال آب از طرح کشاورزی فدک در دستور کار قرار گرفت، اکنون این طرح نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد و به خطوط آبرسانی بن به بروجن متصل است.

سلامی با بیان اینکه طرح مدیریت جامع تامین آب شرب چهارمحال و بختیاری برای تامین آب شرب استان در بلندمدت تدوین و برای تصویب تا پایان خرداد به هیات دولت ارسال می‌شود، خاطرنشان کرد: در این طرح افق تامین آب شرب تا سال ۱۴۳۰ دیده شده است.

انتقال آب از چشمه دیمه یک ضرورت است

محمد کریمی- رئیس شرکت آب و فاضلاب چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه از تاریخ ۲۰ اردیبهشت‌ماه با بارندگی آب چشمه کوهرنگ دچار کدورت شد، اظهار کرد: ظرف مدت یک هفته کدورت به 95 NTU رسید که با تمهیدات انجام شده کدورت کنترل شد و مشکلی برای مردم به‌وجود نیامد.

وی افزود: مجدد با بارش‌های که به فاصله پنج روز انجام شد، کدورت آب چشمه کوهرنگ به ۱۹۰ ‌NTU رسید و اکنون کدورت بالای ۲۰۰ NTU است، تمام چاه‌های در اختیار وارد مدار شدند، ظرفیت تصفیه‌خانه سامان تا ۱۲۰ لیتر بر ثانیه افزایش پیدا کرد و تلاش شد تا کدورت آب را به ۳۰ تا ۳۵ NTU برسانیم، متاسفانه با افزایش کدورت چشمه کوهرنگ از دسترس خارج می‌شود و سایر منابع جایگزین خواهد شد.

کریمی با تاکید بر اینکه کدورت آب شرب شهرکرد قابل قبول است، خاطرنشان کرد: NTU آب باید زیر پنج باشد، در محلاتی که مردم با کدورت مواجه هستند با شماره ۱۲۲ جهت ارسال آب بسته‌بندی به درب منازل تماس بگیرند، دو دستگاه آب بسته‌بندی در شهرکرد و فرخشهر فعال شده است.

رئیس شرکت آب و فاضلاب چهارمحال و بختیاری افزود: ظرفیت انتقال آب از تصفیه‌خانه سامان به ۱۲۰ لیتر بر ثانیه افزایش پیدا کرده است، در صورت نبود تصفیه‌خانه مجهز در استان در آینده به مشکل بر خواهیم خورد.

وی با تاکید بر اینکه عمر مفید چشمه کوهرنگ به پایان رسیده است، یادآور شد: انتقال آب از چشمه دیمه یک ضرورت است، نیاز به یک برنامه گذر از بحران داریم.

سرنوشت طرح‌های پدافندی به کجا رسید؟

در پایان این نشست خبری علی حیدری- سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استاندار چهارمحال و بختیاری با اشاره به پروژه آبرسانی به نیمی از جمعیت استان، اظهار کرد: در سال ۹۶ حدود ۱۶۱ میلیارد تومان اعتبار این پروژه برگشت خورد که با افزایش قیمت‌ها این عدد معادل ۱۰۰۰ میلیارد تومان است.

وی با بیان اینکه در سال گذشته ۱۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای این پروژه هزینه شده است، عنوان کرد: ۴۰۰ میلیارد تومان از این اعتبار به معوقات پیمانکاران اختصاص یافت، این در حالی است که برای طرح آبرسانی غدیر در خوزستان ۱۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار هزینه شد و نشان از اهمیت دولت سیزدهم به طرح آبرسانی نیمی از جمعیت استان دارد.

حیدری افزود: برای تغییر محل آبگیر طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت چهارمحال و بختیاری ۹ کیلومتر از مسیر خطوط انتقال آب این پروژه تغییر کرد که موجب هزینه مازاد و همچنین زمان‌بر شدن بیش‌تر پروژه شد، طراحی آبگیر نیاز به حداقل ۶ ماه زمان داشت که این کار در مدت یکماه انجام شد.

سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استاندار چهارمحال و بختیاری در ادامه در خصوص خطوط پدافندی تامین آب شرب در استان، توضیح داد: خط انتقالی برای انتقال ۲۰۰ لیتر بر ثانیه از آبشار اول کوهرنگ اجرا شده است که باتوجه به گل‌آلود شدن چشمه کوهرنگ امکان برداشت از این طرح پدافندی در حال حاضر وجود ندارد.

وی ادامه داد: خط انتقال آب از تصفیه‌خانه سامان در زمستان ۱۴۰۰ برای انتقال ۵۰ لیتر بر ثانیه اجرا شد که در سال گذشته با تقویت ایستگاه پمپاژ و برق ظرفیت را به ۱۲۰ لیتر بر ثانیه رساندیم و بیش از این خط توان انتقال و پمپاژ آب را ندارد، تعویض لوله به طول پنج کیلومتر برای افزایش ظرفیت هزینه‌بر است و در حال حاضر اعتبار تخصیصی برای این کار وجود ندارد.

حیدری در خصوص طرح پدافندی عمان سامانی، یادآور شد: این طرح به منظور انتقال ۱۵۰ لیتر بر ثانیه به شهرکرد با اصلاح تصفیه‌خانه و ایستگاه پمپاژ اجرا شد، به‌علت اینکه نتوانستیم سلامت آب را در این طرح تایید کنیم، طرح متوقف شد، البته هزینه چندانی نیز برای طرح صورت نگرفت و طول خطوط اجرا شده حدود دو کیلومتر است، از طرح عمان استفاده خاصی نکردیم و برای رفع آلودگی آب در این طرح نیاز به تصفیه‌خانه است.

سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استاندار چهارمحال و بختیاری با اشاره به طرح پدافندی فدک، گفت: برآورد برای تامین آب شرب از این طرح ۳۰۰ لیتر بر ثانیه بود که از پنج عصر تا پنج صبح حدود ۲۰۰ الی ۲۵۰ لیتر بر ثانیه آب برداشت می‌شود و در طول روز این میزان به ۱۰۰ لیتر کاهش پیدا می‌کند، زیرا کشاورزان برای آبیاری باغات خود نیاز به این آب دارند، این طرح نیز هزینه چندانی نداشت و ۱۶ متر لوله‌گذاری برای اتصال این طرح به طرح آبرسانی بن به بروجن صورت گرفت، چهار تصفیه‌خانه سیار در این مسیر نصب شده است.

وی با بیان اینکه تصفیه‌خانه پروژه آبرسانی بن به بروجن یک ابر پروژه است، تصریح کرد: این تصفیه‌خانه امکان تصفیه آب تا ۱۷۵۰ لیتر بر ثانیه را دارد، سه مخزن لجن‌گیر نیز برای آن تعبیه شده است، این تصفیه‌خانه تا کدورت ۱۰۰۰ NTU را می‌تواند تصفیه کند، اما اگر به‌علت سیلاب کدورت به بالای این میزان برسد، امکان تصفیه وجود ندارد، این تصفیه‌خانه به زودی وارد مدار خواهد شد.

حیدری با تاکید بر اینکه کدورت آب چشمه کوهرنگ از ۱۸ روز گذشته بین ۹۰ تا ۲۸۰ NTU متغییر است، خاطرنشان کرد: عملا آبی که از سایر منابع مانند طرح فدک و چاه‌ها وارد مدار می‌شود، پاسخگوی کاهش کدورت آب نیست.

سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استاندار چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه خط انتقال آب از چشمه دیمه ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، گفت: مشکلات اجتماعی این طرح حل شده و ۱۷۰۰ متر باقی‌مانده به زودی اجرا می‌شود، در نهایت بیش از ۲۰۰ لیتر بر ثانیه امکان انتقال آب از چشمه دیمه به شهرکرد وجود ندارد، زیرا مزارع پرورش ماهی و کارخانجات آب معدنی نیز در منطقه از این چشمه تخصیص آب دارند.

وی در خصوص تصفیه‌خانه خلک، توضیح داد: قراردادی برای اجرای این تصفیه‌خانه در سال ۹۶ منعقد شده که این قرارداد همانند قرارداد ترکمن چای است، مشاور به تعهدات خود در این پروژه عمل نکرده و پاسخگو نیست، برای اجرای تصفیه‌خانه در کوآنک نیز برنامه‌ریزی صورت گرفته است.

حیدری با بیان اینکه حداقل در ۱۵ نقطه از شهرکرد کدورت آب بالا است، گفت: در چند روز اخیر این کدورت در برخی محلات کاهش پیدا کرده است، در محلاتی که آب دچار کدورت بالا است، آب بسته‌بندی توزیع می‌شود.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۶ خرداد ۱۴۰۲ / ۲۱:۰۵
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1402030604074
  • خبرنگار : 50250