معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی خبر داد

شناسایی آثار اولین سکونتگاه خطه آذربایجان در لیلان/ثبت جهانی جنگل‌های ارسباران در مرحله تصویب

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی با اشاره به مطالعات باستان شناسی در ملکان و لیلان، گفت: آثار به دست آمده از این مطالعات نشان می‌دهد، اولین سکونتگاه و اقامتگاه‌های خطه آذربایجان برای دوره نوسنگی و بین ۸۵۰۰ تا ۹۰۰۰ سال پیش در این منطقه(تپه چمن لیلان) ایجاد شده و آثاری چون تکه‌های سفال مربوط به دوره نوسنگی در این منطقه پیدا شده است. 

وحید نواداد جمعه ۲۹ اردیبهشت ماه در نشست خبری، با اشاره به آثار تاریخی منطقه ملکان و لیلان، اظهار کرد: قلعه بختک لیلان (که پیش از این جزو شهرستان ملکان محسوب می‌شد) ثبت ملی شده و در مجموع تعداد ۵۶ تپه در لیلان ثبت ملی شده است. 

به گزارش ایسنا، وی با بیان این‌که تعداد ۲۵ اثر ثبت جهانی از دهه ۵۰ خورشیدی در کشور وجود دارد که دو اثر برای استان ما است، گفت: هر کشوری در یک سال اجازه یک ثبت جهانی در حوزه غیرمنقول دارد، از این رو محدودیت‌هایی در این خصوص داریم. وزارت میراث فرهنگی در این راستا به دنبال پرونده‌های زنجیره‌ای از جمله پرونده کاروانسراهای تاریخی است که در قالب آن سه کاروانسرا از استان ما وجود دارد. 

وی در خصوص سایر پرونده‌های ثبت جهانی در دستورکار، افزود: جمهوری آذربایجان برای ثبت مشترک پل‌های خداآفرین اعلام آمادگی و ما نیز در حال مطالعه هستیم. اکنون پرونده جنگل‌های ارسباران در مرحله تصویب ثبت جهانی قرار دارد و اولویت بعدی وزارتخانه نیز ثبت جهانی مجموعه شیخ شهاب الدین اهری است. 

نواداد خاطرنشان کرد: پرونده ثبت جهانی روستای تاریخی کندوان نیز تشکیل یافته اما به خاطر مداخلات انجام شده در این روستا، ایراداتی وارد است. عمارت ائل گلی نیز می‌تواند جزو گام‌های بعدی برای ثبت جهانی باشد اما فعلا در سالجاری مدنظر نیست.

وی با بیان این‌که از نظر تعداد و تنوع موزه جزو استان‌های شاخص هستیم، افزود: بیش از ۴۰ موزه در استان وجود دارد که در دست بخش خصوصی، دولتی و یا مشارکتی است. 

وی با اشاره به استقبال بالای مردم از موزه‌های استان در روز جهانی موزه‌ها، گفت: نزدیک به ۱۵ هزار نفر از موزه‌های استان در روز جهانی موزه‌ها بازدید کردند که بیش از ۵۰۰۰ بازدید از موزه‌ آذربایجان بوده است. 

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی تاکید کرد: هرچقدر بتوانیم هویت ملی خود را در قالب میراث فرهنگی به مردم تبیین کنیم، همانقدر موفق خواهیم بود. اگر به سمت توسعه هویت مند در کنار  توسعه پایدار بریم، گام‌های بزرگی برخواهیم داشت. 

وی با اشاره به برنامه‌های مرمتی میراث فرهنگی در سال‌های گذشته، گفت: مبلغ ۲۸ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ بابت مرمت آثار تاریخی هزینه شده که این رقم برای سال ۱۴۰۱ مبلغ ۷۰ میلیارد تومان بوده است. 

وی با اشاره به وجود ۱۸۰۶ اثر ثبت ملی غیر منقول در استان، گفت: تعداد ۴۱ اثر ثبت ملی دیگر مربوط به آثار طبیعی، ۳۹ اثر دیگر نیز ناملموس است و در مجموع بیش از ۲۰۰۰ اثر ثبت ملی در استان وجود دارد. 

نواداد تاکید کرد: مهمترین رسالت ما در خصوص تپه‌ها، محوطه‌ها و بناهای تاریخی بعد از شناسایی و ثبت، موضوع حفاظت است. بهترین روش حفاظت نیز این است که کاری انجام ندهیم و دسترسی و دخالت نسبت به آثار تاریخی سلب شود. اکنون در منطقه شام غازان تبریز به دلیل توسعه، چیزی به نام غازانیه نمانده و تنها کار این است که بر اساس مطالعات، رد پای غازانیه را پیدا کرد.

وی افزود: ۱۸ می مصادف با ۲۸ اردیبهشت ماه روز جهانی موزه‌ها نامگذاری شده که این روز امسال از سوی شورای تخصصی میراث جهانی شعار سال ۲۰۲۳ تحت عنوان موزه‌ها، پایداری، حال خوب نامگذاری شده است. 

وی ادامه داد: وزارت میراث فرهنگی نیز با شعار "میراث فرهنگی، هویت ملی، نشاط اجتماعی" برنامه‌های مختلفی را در کشور طراحی کرده که از اواخر هفته جاری تا اواخر هفته بعد ادامه می‌یابد. 

نواداد با اشاره به برنامه‌های هفته میراث فرهنگی در استان، تشریح کرد: روز چهارشنبه، ۲۷ اردیبهشت ماه، سه نمایشگاه در سه موزه‌ قرآن، آذربایجان و هنر تبریز افتتاح شد که در این نمایشگاه‌ها، ظروف و وسایل مرتبط با آب با سابقه ۴۰۰۰ ساله تا دوره قاجار، اسناد بناهای تاریخی و ... به نمایش گذاشته شده است. 

وی، رونمایی از طرح همیار موزه برای اولین بار در تبریز، افتتاح اماکن مرمت شده بازار تبریز، مسابقه عکاسی با موضوع بازار تاریخی تبریز، تور آشناسازی دانشجویان خارجی تبریز با موزه‌های شهر، برگزاری تور دوچرخه سواری، رژه خودروهای کلاسیک، اجرای برنامه کوهپیمایی در قلعه‌های تاریخی استان، تور رسانه‌ای و بازدید خبرنگاران و عکاسان از برخی بافت‌های تاریخی استان، استقرار موزه سیار بین المللی سفیران سرخ در موزه‌های تبریز، برگزاری کارگاه آموزشی باستان شناسی کودک در سایت موزه عصرآهن، افتتاح دبیرخانه سومین سمپوزیوم بین المللی علوم باستان شناسی و حفاظت میراث فرهنگی در موزه آذربایجان، برگزاری کارگاه نقاشی کودکان با موضوع آب را گل‌ نکنیم، تجلیل از مشارکت کنندگلن فعال در زمینه حفاظت و مرمت، کارگاه آموزشی اوریگامی برای کودکان در موزه سنجش را از جلمه برنامه‌های هفته میراث فرهنگی در استان عنوان کرد. 

وی، ارتقای کیفیت موزه‌های استان از جمله توسعه موزه قاجار، توسعه غرفه‌های فروش محصولات فرهنگی و صنایع دستی در کنار موزه‌ها، برگزاری نشست‌های تخصصی و پخش فیلم‌های سینمایی دوره قاجار در موزه قاجار را از جمله برنامه‌های اداره کل میراث فرهنگی استان در سالجاری عنوان کرد.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۱۹:۴۷
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1402022918656
  • خبرنگار : 50256