محمدعلی امیرفخریان در گفتوگو با ایسنا در خصوص وضعیت صادرات از خراسان رضوی به کشورهای عضو پیمان شانگهای اظهار کرد: پیمان شانگهای یک پیمان امنیتی بوده و اهداف سران این کشورها این است که با افزایش اختیارات، موضوعات اقتصادی را در این پیمان دخیل کنند. البته این پیمان در خصوص مسائل اقتصادی آنطور که انتظار میرود توفیقات مورد نظر را حاصل نکرده است. بنابراین این اتحادیه فرصتهایی را در اختیار تجار و بازرگانان قرار میدهد که میتواند برای آینده بهتر کشورهای عضو امید بخش باشد.
وی افزود: برخی از کشورهای عضو این پیمان مانند کشورهای قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان و قزاقستان مسیر ارتباطیشان از طریق خراسان رضوی است. در واقع خراسان رضوی دروازه ورود به کشورهای آسیای میانه بوده و همچنین کشورهایی همچون پاکستان و روسیه نیز در مسیرهای ارتباطی استان قرار دارند؛ بنابراین ظرفیت استان در تولید و تجارت محصولات مختلف باعث امیدواری در افزایش مراودات با اعضاء شانگهای است.
رئیس اداره بازرگانی خارجی اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی آمار تجارت جهانی صادرات ایران به کشورهای عضو شانگهای را ذکر کرد و گفت: در سال ۲۰۲۱ صادرات ایران به چین ۲۰ میلیارد دلار و واردات ایران از چین ۱۳ میلیارد دلار بوده است. همچنین صادرات ایران به فدراسیون روسیه ۵۷۸ میلیون دلار و واردات از این فدراسیون یک میلیارد و ۶۶۳ میلیون دلار، صادرات به هند یک میلیارد و ۸۱۷ میلیون دلار و واردات ایران از این کشور یک میلیارد و ۵۸۲ میلیون دلار و صادارت ایران به قزاقستان ۱۸۷ میلیون دلار و واردات از این کشور ۷۸ میلیون دلار بوده است. باید توجه داشت که آمار کل تجارت خارجی با آمار گمرک تا حدودی متفاوت است چون مبنای آن سال میلادی است و محصولات نفتی که در آمار گمرک تفکیک میشود، در آمار تجارت جهانی مورد محاسبه قرار میگیرد.
وی در خصوص صادرات از خراسان رضوی به کشورهای عضو پیمان شانگهای نیز بیان کرد: بر اساس آمار گمرک ایران در سال گذشته صادارت از خراسان رضوی به چین با ۵۰ میلیون دلار رشد چهار درصدی، صادارت به روسیه نیز با ۲۳ میلیون دلار رشد ۱۱۰ درصدی و صادارت به تاجیکستان با ۱۳۱ میلیون دلار رشد ۱۲۶ درصدی داشته است. همچنین از خراسان رضوی به ازبکستان بیش از ۹۵ میلیون دلار، به پاکستان بیش از ۶۹ میلیون دلار، به قرقیزستان بیش از ۵۰ هزار میلیون دلار و به قزاقستان حدود سه میلیون دلار صادرات انجام شده است. بیشترین میزان صادارت در ۱۴۰۱ از استان به کشور تاجیکستان بوده است.
امیرفخریان با بیان اینکه اکثر اقلام صادراتی به کشورهای عضو شانگهای از لحاظ گروه کالایی در حوزه صنعتی، کشاورزی و معدن بوده، افزود: زعفران، پسته، سیب، کفپوش، پریفرم، فروکروم، روغنهای سبک، پلیاسترین غیر قابل انبساط معمولی، مخمر، کیسه پلیاتیلن، کولر آبی، لبنیات، هادی برق، شیرخشک صنعتی، پیه صنعتی، شلنگ، کاشی و سرامیک، محصولات و سازههای آهنی، ظروف شیشه و میلگردهای آهنی و فولادی از جمله اقلام صادراتی از استان است.
رئیس اداره بازرگانی خارجی اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی از افزایش ۳۹ درصدی صادرات خراسان رضوی در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد و افزود: صادارت در فروردین سال جاری به تاجیکستان با افزایش ۸۳ درصدی، صادارت به ازبکستان با ۹ میلیون دلار صادرات با افزایش ۳۶ درصدی، صادارت به پاکستان با پنج میلیون دلار با افزایش ۲۳ درصدی، صادرات به چین با چهار میلیون دلار با افزایش ۱۰۰ درصدی، صادارت به قزاقستان با بیش از ۲.۵ میلیون دلار با کاهش ۱۴ درصدی و صادارت به قرقیزستان با ۲.۵ میلیون دلار با افزایش ۲۲۴ درصدی همراه بود. همچنین است.
امیرفخریان با بیان اینکه قرقیزستان جزو بازارهای خوب استان بوده که گسترش مبادلات با آن نیز مورد تاکید مقامات عالی ۲ کشور است، عنوان کرد: علاوه بر پیمان شانگهای، با این کشور در پیمان اورآسیا عضو هستیم. در ماه جاری میزبان ۲ هیات از قرقیزستان خواهیم بود؛ بنابراین با توجه به چنین برنامههایی هدفگذاری خاصی را برای این کشور خواهیم داشت.
انتهای پیام