به گزارش ایسنا به گفته وزارت امور خارجه چین، این دیدارهای دوجانبه و رو در رو زمینهای است برای نشست روز جمعه که اولین گردهمایی حضوری شش رهبر است و قرار است شی سخنرانی «مهمی» ارائه کند و یک سند سیاسی "مهم" نیز امضا شود.
در سراسر شهر شیان، جایی که جاده ابریشم باستانی امپراتوری چین را با تمدنهای غرب پیوند میداد، بنرها و بیلبوردهایی برای تبلیغ این اجلاس نصب شده که بسیاری از آنها به زبان چینی و روسی هستند.
چین در حال افزایش تعامل اقتصادی و سیاسی خود با کشورهای اتحاد جماهیر شوروی سابق است.
اولین رئیس دولتی که وارد شیان شد، قاسم جومارت توکایف، رئیس جمهور قزاقستان - بزرگترین شریک تجاری چین در آسیای مرکزی - بود که دیدار رو در رو با شی در روز چهارشنبه با توافقی برای ایجاد "دوستی پایدار" و اشتراک گذاری"خوشی و ناخوشی" داشت. توکایف به شی جینپینگ گفت: "ما یک هدف مشترک داریم - تشدید روابط دوجانبه". ما همچنین به تقویت امنیت و همکاری منطقهای و بینالمللی نظرات یکسانی داریم.» دو طرف توافق کردند که اقداماتی را برای تضمین عملکرد ایمن و باثبات بخش قزاقستان از خط لوله گاز طبیعی چین - آسیای مرکزی و همچنین تعمیق همکاری های نفتی و اورانیوم انجام دهند.
صدر جباروف، رئیس جمهور قرقیزستان، با اعلام تمایل برای سایر دیدارهای دوجانبه - در حالیکه چین به دنبال همکاری عمیقتر با سایر کشورهای آسیای مرکزی در تلاش برای دستیابی به غذا، انرژی و امنیت ملی بیشتر است - به شی جینپینگ گفت که او مایل به تعمیق همکاری در زمینههای تجارت، اقتصادی و سرمایهگذاری است.
جباروف گفت: هیچ اختلاف سیاسی یا مسائل حل نشدهای بین کشورهای ما وجود ندارد. ما از یکدیگر در مورد مسائل مهم و حیاتی حمایت میکنیم.»
تجارت دو طرفه چین و آسیای مرکزی در سال گذشته به رکورد ۷۰ میلیارد دلار رسید و قزاقستان با ۳۱ میلیارد دلار پیشتاز بود. قرقیزستان با ۱۵.۵ میلیارد دلار، ترکمنستان با ۱۱.۲ میلیارد دلار، ازبکستان با ۹.۸ میلیارد دلار و تاجیکستان با ۲ میلیارد دلار در رتبه های بعدی قرار دارند.
نشست شی جینپینگ با رهبران آسیای مرکزی با نشست سران گروه هفت در ژاپن مصادف شده است، جایی که انتظار میرود استفاده پکن از "اهرم اقتصادی" در معاملات خود در خارج از کشور در دستور کار قرار گیرد.
انتهای پیام