حمیدرضا بیدخوری در نشست تخصصی بررسی ابعاد فرهنگی و اجتماعی مساله جمعیت که امروز، ۲۷ اردیبهشت ماه، در سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی برگزار شد، درباره توجه و تاکید امام جعفر صادق(ع) در خصوص علم و دانش اظهار کرد: ایشان در روایتی اندیشمندان و دانشپژوهان را خطاب قرار میدهد و تاکید میکند که در صورت عدم دسترسی به امام معصوم، در رشته تخصصی خود به دانش خودشان اتکا و به تعبیری اجتهاد کنند؛ ایشان تصریح میکند که به اجتهاد خود عمل و آن را به دیگران هم منتقل کنید.
وی با اشاره به اینکه امروز موضوع جمعیت به یک مساله ملی تبدیل شده، یادآور شد: این موضوع به آسانی به دست نیامده و تلاشهای گستردهای برای آن انجام شده تا جمعیت تبدیل به یک موضوع ملی شود؛ یعنی باید همه مردم نسبت به اهمیت این موضوع آگاه شوند. البته چنین مسالهای به این معنا نیست که ما بهترین اقدامات را انجام میدهیم یا شتاب قابل اعتنایی داریم بلکه باید اقدامات دیگری نیز انجام دهیم.
رئیس سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با بیان اینکه در مهم تلقی شدن مساله جمعیت ۲ نقطه عطف وجود دارد، گفت: یکی حضور، تذکر و توجه مقام معظم رهبری است که در مهر ماه ۱۳۹۱ در جمع مردم خراسان شمالی بر این مساله تاکید شد. دوم قانون حمایت از خانواده و طرح جوانی جمعیت است که سال ۱۴۰۰ در مجلس شورای اسلامی تصویب و مبنایی برای آغاز اقدامات جدی در این حوزه شد. در حال حاضر نهادها و مراکز مختلف تکالیفی دارند که باید به آن عمل کنند.
وی در خصوص برنامههای جهاد دانشگاهی با محوریت موضوع جمعیت عنوان کرد: کار جهاد دانشگاهی انجام کارهای روی زمینمانده و برطرف کردن نیازهایی است که به آن پاسخ داده نشده است. نیاز به جمعیت موضوع گسترده و مهمی است و اقداماتی هم که تاکنون صورت گرفته، لازم بوده اما کافی نیست. البته نباید از یاد برد که جهاد دانشگاهی یک نهاد واسط و توسعهای است که بخشهای مختلف را به هم پیوند میدهد.
بیدخوری ادامه داد: ما در حوزه درمان ناباروری برای ایجاد یک مرکز پیشرفته اقدامات موثری را آغاز کردهایم که این کار با حمایت مجلس شورای اسلامی و مدیران ارشد استان بوده است.
در ادامه این نشست، سعید خدیوی، معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی نیز در خصوص اهمیت ابعاد فرهنگی اجتماعی مساله جمعیت تاکید کرد: جمعیت ابعاد و چارچوبهای گوناگونی دارد اما از بین همه این ابعاد به نظر میرسد که حوزه فرهنگی اجتماعی آن از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی ادامه داد: اگر به پیامدهای مساله کاهش جمعیت بپردازیم، نبود تعادلات فرهنگیاجتماعی و بحرانهای قومی و مذهبی میتواند یکی از مهمترین چالشهایی باشد که در آینده با آن مواجه خواهیم شد.
معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: همچنین از دیگر علل کاهش جمعیت تغییر سبک زندگی و ذائقه فرهنگی است؛ اگرچه در حال حاضر مساله اقتصاد نیز به عنوان یکی از علتهای کاهش جمعیت مطرح میشود اما این مساله از ابتدا برای انسانها موضوعی کلیدی بوده و آنچه این روزها در دوران معاصر اتفاق افتاده، بیشتر ناظر بر جنبههای فرهنگیاجتماعی و تغییر سبک زندگی انسانهاست.
خدیوی تاکید کرد: امیدواریم این نشست بتواند جمعبندی مناسبی در مساله جمعیت خصوصا برای خراسان رضوی داشته باشد و ما بتوانیم در نهایت به سیاستها، راهبردها و راهکارهای مناسبی دست پیدا کنیم.
انتهای پیام