حجتالاسلام و المسلمین علی تقوی 25 فروردین ماه در اجلاس «نماز، مدرسه و معلمان آینده» با تسلیت فرا رسیدن سالروز شهادت امام جعفرصادق(ع)، اظهار کرد: در دنیای مدرن امروز فراموشی معنویت بیداد میکند و همین باعث شده فلاسفه غربی قائل باشند که دنیا محلی است برای فراموشی خویشتن؛ این تعبیر بدان معناست که انسان خود را گم کرده و انسانیتش را به فراموشی سپرده است و نمیداند هویت واقعی او یا رشد و تکاملش در چیست.
وی ادامه داد: شعار دنیای مدرن این بود که ما درصدد خوشبختی شما انسانها هستیم، اینکه رفاه و آرامشی برای شما مهیا شود. ولی آیا مدرنیته توانست به این شعارش، رنگ تحقق بخشد؟ امروز دنیای غرب مدرن با انواع و اقسام بحرانها از قبیل معنویت، زیستمحیطی و... مواجه است و نمونه عینی آن آمریکاست که خودش را مهد دموکراسی و آزادی میداند ولی در همین سالهای اخیر هژمونی آمریکا تحتالشعاع قرار گرفته است.
تقوی نقش معنوی نماز در زیست دانشجویی را یادآور شد و بیانکرد: در پاسخ به کسانی که نماز را مجموعهای از الفاظ عربی و فاقد تأثیر میدانند باید گفت که حتی اگر معانی کلمات را هم شخص نداند ولی دارد پیغامی را به خداوند انتقال میدهد و با نماز، بین شخص و خدا گفتوگو صورت میگیرد یعنی خالقی که بینهایت و مطلق است به بندگانش اجازه گفتوگو با خودش را دادهاست. تمام افعال نماز مثل رکوع، سجود و ... برای اثبات مقام بندگی انسان است و رسیدن به مقام بندگی همان تکامل آدمی است.
این استاد حوزه و دانشگاه با تأکید بر اینکه نماز گمشده جوامع بشری است، تأکید کرد: نماز راه ارتباطی برای انسان ایجاد میکند و نمیخواهد که اینحلقه وصل قطع شود. نماز تابلوی شریعت است و همه چیز اعم از دعا، ذکر، سخن و آداب در نماز جاری است. نبود نماز در جوامع، ایجاد بحران کرده است و این فاصله از معنویت نتایجی نامطلوبی خواهد داشت. این حکم قطعی خداوند است و اگر معنویت نباشد، انسانیتی هم نخواهد بود زیرا معنویت نیاز فطری بشر است. این راز و نیازها، اشک ریختنها و دعاها، سرچشمهاش فطرت آدم است که نمیتوان این امور فطری را از او سلب کرد. جایگزینی معنویتهای کاذب بهجای معنویت اصیل اسلامی از بینبرنده هویت است.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه فرهنگیان در خصوص رواج معنویتگرایی کاذب و التقاطی در عصر مدرن، بیانکرد: دنیای امروز معنویتگرایی کاذب را تجربه میکند و متأسفانه در برخی کتابفروشیها، کتابهایی مشاهده میشود که معنویت قلابی را به جوان القا میکنند.
وی در خصوص خریدن کتب غربی برای شناخت جهانبینی آنها توصیهای برای دانشجویان داشت و بیان کرد: در خریدن این کتابها به نویسنده نیز توجه داشته باشید که او چه شخصیت و تفکری دارد و در کتابش چه خط فکری میخواهد طیشود، لذا بررسی تفکرات این نویسندگان مقدم بر آشنایی نسبت به محتوای کتابهایشان است.
تقوی تأکید کرد: ما در مکتبمان شهدایی داریم که خواندن زندگینامههایشان ما را به سوی زندگی خدایی رهنمون میکند، توسل به شهدا ما را در مسیر و صراط مستقیم قرار میدهد که متأسفانه یا غفلت میکنیم از این حقایق یا اینکه درست به ما منتقل نمیشود. چرا جوان ما از بیالگویی به الگوهای کاذب گرایش پیدا میکند؟ علت این مشکل هم متوجه مسئولان است.
این استاد حوزه و دانشگاه خطاب به دانشجومعلمان در دانشگاه فرهنگیان گفت: شما نقش بسیار ارزندهای در جامعه خود دارید و اینکه گفته میشود معلمی، شغل انبیاست حرف درستی است بلکه بالاتر از آن است و معلمی شغل خداست و این را در جایجای قرآن اشاره کرده است، خداوند معلم اول انسان است لذا این جایگاه مهم را قدر بدانید.
همچنی ذبیحالله کاوه، سرپرست دانشگاه فرهنگیان چهارمحالوبختیاری با تسلیت شهادت امام جعفر صادق(ع)، گفت: اهمیت نماز برای همه مشخص است و بر طبق آیه سوم از سوره مبارکه بقره، «الَّذِینَ یُؤْمِنُونَ بِالْغَیْبِ وَ یُقِیمُونَ الصَّلاةَ وَ مِمَّا رَزَقْناهُمْ یُنْفِقُونَ»، اقامه نماز و اهل عبادت بودن به عنوان یکی از صفات متقین و رستگاران شناخته میشود.
وی به نقش ارزنده بیانیه مقام معظم رهبری در اجلاسیه سراسری نماز اشاره کرد و گفت: یکی از مخاطبان اصلی این بیانیه، دانشگاه فرهنگیان است و این نشان از تمرکز بالای مقام معظم رهبری بر اهمیت این دانشگاه در امر نماز دارد که وظیفه سنگینی را بر دوش دانشگاه فرهنگیان اعم از مسئولان و دانشجویان قرار میدهد.
کاوه پس از قرائت بیانیه اجلاسیه نماز، نسبت به نقش مهم دانشگاه فرهنگیان در خصوص پایه و ستون دین اسلام، تأکید کرد: مخاطب اصلی در فرمایشات رهبری و همچنین در امر نماز همه دانشجویان بهویژه دانشگاه فرهنگیان است لذا وظیفه ما در این موضوع مهم بسیار سنگین است.
وی تصریح کرد: همه دانشجویان در عرصههای مختلف برگزیده و برجسته هستند؛ در هفته گذشته ما یادواره شهدا را داشتیم و برنامههای مختلف فرهنگی، اجتماعی و قرآنی با حضور پرشور همین دانشجویان برگزار شد.
سرپرست دانشگاه فرهنگیان چهارمحالوبختیاری در خصوص نگاه ویژه داشتن به این دستور اسلامی با توجه به اهتمام فراوان مقام معظم رهبری، بیانکرد: دانشگاه فرهنگیان با توجه به اینکه متولی امر تعلیم و تربیت است، در خصوص نماز باید نگاه ویژه داشته باشد. دانشجویان این دانشگاه آیندهسازان در امر تربیت دینی و اسلامی و الگوهای فرهنگی، تعلیمی و تربیتی برای همگان بهویژه برای قشر دانشآموز هستند.
این مدرس دانشگاه در خصوص اثرگذاری دانشجومعلمان بیان کرد: در مباحث روانشناسی گفته میشود که یادگیری برای دانشآموز محقق نمیشود مگر باشناخت الگوها، لذا شما دانشجویان الگو هستید که آینده مملکت به دست شماست.
وی تأکید کرد: حضور قلب در نماز عامل بازدارندهای از افسردگی است و سلامت روانی مثبت در درون روح فرد میگذارد. اگر فضای معنوی در کلاس رونق داشته باشد، سایر مسائل هم قابل حل خواهد بود و اگر مسئله نماز در مدارس حل شود، سایر مسائل هم حل خواهد شد.
در پایان، از دانشجومعلمان مجری اقامه نماز در دانشگاه فرهنگیان، پردیس باهنر شهرکرد تجلیل به عمل آمد.
انتهای پیام